28.04.2024, meniny má
19. februára 2019

Vďaka optickému klamu bude dnes Mesiac o 30 % väčší. Nenechajte si ujsť nádherný pohľad na oblohu

reklama

Dnes sa nám na oblohe zjaví nádherný úkaz v podobe takzvaného supermesiaca. Ide o stav, keď sa Mesiac priblíži k našej Zemi najbližšie ako je možné. Súčasne dnes nastáva aj spln a vďaka týmto okolnostiam bude náš Mesiac oveľa väčší a bledší ako sme zvyknutí. Počas tohto krásneho divadla nastane aj optický klam, pri ktorom sa nám Mesiac bude zdať až o tridsať percent väčší.

Niečo podobné sa nezopakuje až do roku 2026

Každopádne, najdôležitejšie je počasie, ktoré nám dnes praje a podmienky sú veľmi priaznivé, pretože máme jasnú oblohu. Najideálnejší čas na pozorovanie vychádza podľa dát Hvezdárne v Rimavskej Sobote na čas cca 17:00 hod. v závislosti od lokality, z ktorej Mesiac budeme pozorovať voľným okom. Na východe Slovenska vyjde Mesiac cca o 16:45 hod. a na západe približne o 17:05 hod. Zaujímavosťou je, že Mesiac je dnes pri našej planéte najbližšie až do roku 2026, takže by sme si to určite nemali nechať ujsť.

„Takýto jav nastáva pravidelne, keď sa Mesiac nachádza v blízkosti Zeme, teda v perigeu a zároveň v tom čase nastáva spln,“ povedal pre teraz.sk astronóm Pavol Rapavý zo Slovenského zväzu astronómov v Rimavskej Sobote.

Ohľadom zaujímavých úkazov, ktoré môžeme vidieť na oblohe, vám pravidelne prinášame články. Či už to bolo najdlhšie zatmenie mesiaca alebo krásne roje perzeidov alebo 100 padajúcich hviezd za hodinu. Veríme, že aj tento supermesiac vás osloví a obohatí vám dnešný deň.

reklama

Zdroj: pexels.com

Páčil sa vám článok? Podporte ho zdieľaním

Zdroje: dobrenoviny.sk
teraz.sk
Zdieľať na Facebooku