28.04.2024, meniny má
23. mája 2019

Najväčšie bludisko v strednej Európe sa rozrastá práve na Slovensku. Navštívia ho aj Seredčania?

Najväčšie bludisko v strednej Európe sa rozrastá práve na Slovensku. Navštívia ho aj Seredčania?
Zdroj: pexels.com
reklama

Vlčkovce minulý rok pobláznili svoje okolie kukuričným bludiskom. Či už ste túto atrakciu nestihli navštíviť, alebo práve naopak stihli a tento typ dobrodružstva sa vám zapáčil, máme pre vás skvelú informáciu. Na Slovensku vzniká najväčšie bludisko v strednej Európe. 

S týmto výletom však treba rátať aj na celý deň. Bludisko spolu s mestskou záhradou sa totižto buduje v mestečku na východnom Slovensku – Starej Ľubovni v blízkosti rieky Jakubianka.

Podľa oficiálnej stránky Starej Ľubovne bol projekt spoločnosti JVR Enterprise, s. r. o. predložený vo februári po druhýkrát. Prvotným zámerom bolo vybudovať mestskú záhradu pod Ľubovnianskym hradom, no poslanci ju neschválili z dôvodu vysokej koncentrácie atrakcií v danej lokalite. Poslanci nakoniec po niekoľkých rokovaniach projekt schválili.

„Na realizáciu zámeru je však potrebné disponovať pozemkom v rozlohe viac než 10 000 m2, keďže samotné bludisko zo živého plotu bude pokrývať viac než 6 400 m2. Zvyšok areálu bude tvoriť záhrada slúžiaca aj ako priestor na organizovanie rôznych športových a kultúrnych podujatí,“  vysvetľuje konateľ spoločnosti Jozef Romaňák.

reklama

Zdroj: staralubovna.sk

S realizáciu sa už začalo

Prvé terénne úpravy a vysadenie živého plota už prebiehajú v plnom prúde. Podľa slov Jozefa Romaňáka majú  vysadené stromčeky výšku do 30 centimetrov, no odhadovanú ideálnu dvojmetrovú výšku dosiahnú o dva roky, kedy sa bludisko plánuje sprístupniť verejnosti„So záhradnou architektkou v súčasnosti dolaďujeme plán záhrady a následne počas leta budeme ďalej upravovať pozemok a pripravovať ho na výsadbu záhrady, stihnúť to chceme do jesene.“ Taktiež priznáva, že táto myšlienka bola inšpirovaná populárnym labyrintom v susednom Poľsku v Zakopanom.

Bludisko spolu s ďalšími atrakciami

Do svojho projektu sa rozhodol zakomponovať aj príbeh o Čertovej skale, ktorá súvisí s históriou mesta, vysokú rozhľadňu, vyrezávané sochy či pódium na kultúrne podujatia. Súčasťou by mala byť aj lúka, ktorú budú môcť návštevníci využiť na pikniky, volejbal či podobné aktivity. Vstup do záhrady plánujú ako bezplatný, zatiaľ čo sa financie za vstupné do bludiska investujú na prevádzku záhrady.

Zdroj: staralubovna.sk

Páčil sa vám článok? Podporte ho zdieľaním.

Zdroje: dromedar.sk
staralubovna.sk
Zdieľať na Facebooku