27.04.2024, meniny má
15. júna 2019

V Seredi niekto dobrovoľne osádza nádherné vtáčie búdky. Hniezda lákajú nielen vtákov, ale aj krásne veveričky

reklama

Naposledy sme vám v našom článku dokázali, že v Seredi sa ukrýva veľa krásnych miest, ktoré sa oplatí vidieť. Tentokrát sme tu však s jedným miestom spojeným s nádhernými vtáčími búdkami. Seredčania, ktorí častejšie trávia čas na našej cyklotrase, možno vedia, ktoré vtáčie búdky máme na mysli. Hovoríme o lokácii nachádzajúcej sa hneď pri cyklotrase pozdĺž ulice Pod Hrádzou. Neďaleko je štadión futbalového klubu ŠKF iClinic Sereď.

Zdroj: Seredsity.sk

Vtáčie búdky sú dôležitejšie než sa zdá

Možno sa to niekomu nezdá, ale vtáčie búdky sú veľmi dôležité. Vtáky majú totiž svoje príbytky na vlastných, prirodzených miestach, ktorých však v prírode ubúda. Každá vtáčia búdka je pre spevavce veľká pomoc a v neposlednom rade sa tým podporuje biodiverzita. Vtáčími búdkami sa prispieva k ochrane ohrozených a ubúdajúcich druhov vtáctva.

Veľa miest na Slovensku sa začína o túto tému zaujímať a vznikajú rôzne iniciatívy, ktoré aktívne podporujú ochranu vtáctva. Poskytujú nový domov pre vtáky nielen v okolí mesta, ale aj priamo v ich centrách. Napríklad v Bratislave minulý rok osadili 150 vtáčích búdok.

reklama

Zdroj: Seredsity.sk

Zdroj: Seredsity.sk

Seredské vtáčie búdky sú naozaj krásne. Milujú ich nielen vtáky, ale aj veveričky

Všetky búdky, ktoré sme našli, sú krásne, nápadité a umiestnené sú na viacerých stromoch vysoko na nich. Určite vám odporúčame urobiť si prechádzku, na chvíľu zastaviť a vypočuť si štebot vtákov. V spojení s krásnym letným počasím je to naozaj príjemné rozptýlenie.

Keď sme prišli seredské vtáčie búdky odfotiť, tak okrem vtáčikov sme si všimli aj jednu výmyselnú veveričku, ktorá vtáčikom okupovala ich priestor. Určite jej to však odpustili, pretože bola naozaj krásna a tvárila sa nenápadne ako na týchto dvoch momentkách. Ostatné fotky veveričky nájdete v galérii.

Zdroj: Seredsity.sk

Zdroj: Seredsity.sk

Viete, kto stojí za týmito vtáčími búdkami?

Netušíme, kto za týmito krásnymi vtáčími búdkami stojí, ale je skvelé, že niekto zo Seredčanov ide príkladom a myslí na naše vtáctvo. Ak náhodou niekto z vás vie, kto je tento tajný hrdina, ktorý vo vlastnom čase osádza vtáčie búdky v Seredi, budeme veľmi radi, ak ho za celú redakciu pozdravíte a poďakujete.

Za inšpiráciu k článku ďakujeme redaktorke Ivete Tóthovej zo Seredských noviniek, obľúbenej Seredčanke, ktorá už dlhé roky prispieva k tomu, aby boli Seredčania informovaní aj o takýchto milých témach, ako sú vtáčie búdky.

Zdroj: Seredsity.sk

Zdroj: Seredsity.sk

Zdroj: Seredsity.sk

Zdroj: Seredsity.sk

Zdroj: Seredsity.sk

Zdroj: Seredsity.sk

Zdroj: Seredsity.sk

Zdroj: Seredsity.sk

Zdroj: Seredsity.sk

Zdroj: Seredsity.sk

Páčil sa vám článok? Podporte ho zdieľaním.

Zdroje: Seredské novinky
Zdieľať na Facebooku