28.04.2024, meniny má
19. novembra 2019

Trnavský samosprávny kraj chce rozšíriť zoznam ciest spoplatnených pre nákladné autá. Do tohto plánu by mala spadať aj Sereď

Trnavský samosprávny kraj chce rozšíriť zoznam ciest spoplatnených pre nákladné autá. Do tohto plánu by mala spadať aj Sereď
Zdroje: pixabay.com/pexels.com
reklama

Trnavský samosprávny kraj chce, aby Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky rozšírilo cesty, ktoré budú spoplatnené pre nákladné automobily. Išlo by predovšetkým o kritické úseky v okresoch Galanta a Dunajská Streda, čiže takáto zmena by zasiahla aj Sereď. Bola by to pozitívna zmena pre obyvateľov Trnavského samosprávneho kraja, ktorý trpia vysokou intenzitou nákladnej dopravy na cestách II. a III. triedy.

Chýbajú diaľnice a bežné cesty sú v stále horšom stave

Nákladná doprava sa dlhodobo presúva na cesty II. a III. triedy, predovšetkým kvôli nedostatočnej cestnej sieti, stagnovaniu modernizácie štátnych ciest a systému spoplatnenia pre nákladnú dopravu. Problémom je, že bežné komunikácie svojimi technickými parametrami nezvládajú nápor ťažkých nákladných vozidiel, nakoľko neboli stavané na takúto intenzitu cestnej premávky a dopravnú záťaž. Preto dnes dochádza k zhoršovaniu stavebno-technického stavu a bezpečnostných parametrov našich ciest.

Trnavský samosprávny kraj sa zapojil do pripomienkového konania v záujme ochrany ľudí a majetku

Ľudia žijúci v bezprostrednej blízkosti hlavných ciest trpia zníženou kvalitou života v dôsledku intenzity nákladnej dopravy a jej sprievodných javov, ako sú napríklad exhaláty, emisie, hluk, otrasy, narušovanie statiky obydlí, ohrozenie chodcov, detí a cyklistov. Obyvatelia sa s podnetmi, sťažnosťami a petíciami často obracajú na samosprávny kraj. Trnavský samosprávny kraj sa v záujme ochrany zdravia ľudí a majetku zapojil do pripomienkového konania vo veci návrhu vyhlášky Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky č. 475/2013 Z. z., ktorou sa vymedzujú úseky diaľnic, rýchlostných ciest, ciest I. triedy, ciest II. triedy a ciest III. triedy s výberom mýta v znení neskorších predpisov.

zdroj: pixabay.com

reklama

Čo to pre nás znamená?

V praxi to znamená, že Trnavský samosprávny kraj žiada ministerstvo o rozšírenie zoznamu úsekov ciest spoplatnených pre nákladné automobily o desať kritických úsekov najmä v okresoch Galanta a Dunajská Streda. Štyri z nich tvoria úseky ciest II. triedy súbežné s cestami I. triedy v celkovej dĺžke vyše 142 km. Zvyšných šesť úsekov tvoria úseky ciest II. triedy, ktoré nie sú súbežné s cestami I. triedy, v celkovej dĺžke vyše 107 km.

Nákladná doprava by sa tak mohla obmedziť aj v Seredi a jej okolí. V našom meste sa tiež nachádza mnoho ciest, ktoré nie sú v dobrom stave a odklonenie nákladnej dopravy by im prospelo. Príkladom môže byť aj železničný most, ktorý musel byť kvôli havarijnému stavu obmedzený pre nákladnú dopravu a autobusy.

zdroj: pexels.com

Páčil sa vám článok? Podporte ho zdieľaním.

Zdroje: trnava-vuc.sk
Zdieľať na Facebooku