27.11.2024, meniny má
16. júna 2020

Vedeli ste, že prvý cukrovar v Seredi bol postavený už v roku 1844? Pozrite si unikátne video zachytávajúce výrobu v seredskom cukrovare

Vedeli ste, že prvý cukrovar v Seredi bol postavený už v roku 1844? Pozrite si unikátne video zachytávajúce výrobu v seredskom cukrovare
Zdroj: Youtube Doubles production
reklama

Slovenské cukrovary dokážu počas jednej kampane vyprodukovať okolo 90 000 ton cukru z približne 700 000 ton cukrovej repy, pričom len samotný seredský cukrovar v súčasnosti produkuje zhruba 50 000 ton cukru ročne. Počas vyše storočnej existencie zamestnávala spoločnosť dohromady viac než 20 000 zamestnancov. Vedeli ste však, že prvý cukrovar v Seredi vznikol už v roku 1844?

Prvá výroba sa začala už v 19. storočí

Prvýkrát sa začal v Seredi vyrábať cukor už v roku 1844, a to na mieste dnešných Kávovín. Zakladateľom prvého cukrovaru bol gróf Esterházy, no neskôr ho odkúpila viedenská obyvateľka vdova Seeberová. Výroba však bola už v roku 1856 ukončená pravdepodobne kvôli financiám alebo vysokej konkurencii.

Veľkostatkári, ktorí pestovali cukrovú repu v okolí Serede, boli nespokojní s cenou za odovzdanú repu. Preto sa rozhodli založiť si v roku 1907 vlastný cukrovar priamo v Seredi. Cukrovar bol najskôr postavený len ako surováreň, čiže nemohol vyrábať cukor rafinovaný, ale len surový. Už v roku 1908 sa uskutočnila prvá kampaň.

Cukrovar sa neskôr stal členom Cukorného kartelu, čo umožnilo výhodnejšie predávať surový cukor na svetovom trhu. V roku 1910 kúpil asi tretinu akcií cukrovaru Dr. Lieben z Viedne a časť získala aj firma Eisler & Szold Horné Saliby. Zvyšok kúpila Maďarská eskomptná banka z Budapešti.

reklama

zdroj: korunnycukor.sk

Výroba cukru

Počas prvej kampane v roku 1908 sa mohol vyrábať iba surový cukor, ktorý dnes poznáme ako prírodný alebo hnedý cukor. Až v rokoch 1913 – 1914 sa mohlo začať aj s výrobou rafinovaného cukru. Rafinovaný cukor musí prejsť viacnásobnou kryštalizáciou a rozpúšťaním.

Cukor zo seredského cukrovaru mal veľmi dobrú akosť, preto sa mohli vyvážať až 2/3 celkovej produkcie. Na svetových trhoch získal veľmi dobré meno, najmä druh cukru označovaný ako Extra fine Sereď. Zaujímavosťou je, že kockový cukor sa začal vyrábať až v roku 1931.

Dnešný cukrovar

Seredský cukrovar sa v roku 1990 stal akciovou spoločnosťou, teda prestal fungovať ako štátny podnik. Výrobný proces je takmer celý plne automatizovaný. Na práce, ktoré sa nedajú automatizovať, cukrovar zamestnáva sezónnych zamestnancov. Celý výrobný závod sa dá rozdeliť na tri veľké oblasti: surováreň, rafinériu a tepelnoenergetickú centrálu (TEC).

Výkon závodu každým rokom narastá. Od roku 2007 sa produkcia zvýšila takmer o 35 %. Posledné zlepšenia na automatizačných procesoch v technológii priniesli aj nižšie náklady na energiu.

Seredský cukrovar si tak od svojich počiatkov v 19. storočí prešiel naozaj výraznými zmenami a predovšetkým modernizáciou. Na záver vám prinášame unikátne video, ktoré zachytáva výrobu cukru práve v našom seredskom cukrovare.

zdroj: FB Slovenské cukrovary s.r.o.

zdroj: FB Slovenské cukrovary s.r.o.

 

zdroj: FB Slovenské cukrovary s.r.o.

Páčil sa vám článok? Podporte ho zdieľaním.

Zdroje: korunnycukor.sk, teraz.sk, atpjournal.sk, sk.agrana.com
Zdieľať na Facebooku