28.04.2024, meniny má
3. júla 2020

Na odpad po Niklovej hute sa prišiel pozrieť aj minister životného prostredia. Pohnú sa konečne ľady?

Na odpad po Niklovej hute sa prišiel pozrieť aj minister životného prostredia. Pohnú sa konečne ľady?
Zdroj: FB Trnavský samosprávny kraj
reklama

Do nášho regiónu v piatok zavítal aj minister životného prostredia Ján Budaj. Spolu s trnavským županom Jozefom Viskupičom a ďalšími kompetentnými plánujú riešiť environmentálne záťaže.

Patrí medzi ne aj toto nepekné environmentálne dedičstvo v podobe kopy odpadu, ktorá vznikla pri výrobe v Niklovej hute kúsok od mesta.

Nejde o bezcenný odpad

Obrovská hora lúženca, ktorý bol odpadovým produktom pri výrobe niklu počas fungovania štátneho podniku Niklova huta, sa nachádza v katastri mesta Sereď a obce Dolná Streda. Hoci nejde o bezcenný odpad, môže mať naozaj negatívny vplyv na zdravie okoložijúcich obyvateľov aj na životné prostredie.

„Ten boj mi pripadá ako s veternými mlynmi. Keď mám pravdu povedať, bojovali už aj moji predchodcovia. 30 rokov od revolúcie a nikto s tým nevie nič spraviť. Táto skládka nám tu znehodnocovala životné prostredie a naďalej znehodnocuje životné prostredie,“ povedal pre RTV Krea starosta Dolnej Stredy Ľuboš Šúry.

reklama

Celé to brzdí súkromník

Skládka je však v rukách súkromníka. Mesto teda nemá na jej riešenie či likvidáciu veľký dosah. „Posledný krok, ktorý sme urobili aj v spolupráci so starostom Dolnej Stredy, bol, že sme požiadali ministra životného prostredia pána Budaja, aby si našiel čas a prišiel do nášho mesta,“ uviedol primátor nášho mesta Martin Tomčányi.

„Spolu som župankou aj županmi v združení SK8 sme pred mesiacom aj s pánom ministrom životného prostredia diskutovali o aktuálnych témach aj v oblasti ochrany životného prostredia. Som preto veľmi rád, že pán minister Budaj prijal moje pozvanie. A chcem s ním prebrať predovšetkým tému a ochranu, respektíve sanovanie veľkých environmentálnych záťaží,“ povedal pre RTV Krea trnavský župan Jozef Viskupič.

Aktívni občania zo Serede sa rozhodli riešiť jeden z najväčších neriešených ekologických problémov na Slovensku

Zdroj: Miroslava Sabová Dudášová

Vlčie hory a halda lúženca

Kroky ministra Jána Budaja viedli počas piatkovej návštevy najskôr ku skládke Vlčie hory pri Hlohovci a následne k areálu Niklovej huty a k odpadu v Seredi. „Takže sa stretneme a budeme informovať o krokoch, ktoré sme spravili a ktoré by mala spraviť vláda alebo kompetentní, aby sa tieto environmentálne záťaže vyriešili,“ doplnil primátor Martin Tomčányi.

Minister počas návštevy viackrát zopakoval: „Občania majú právo na zdravé životné prostredie. To je predsa dôležitejšie ako zisk súkromníkov.“ Okrem toho o halde lúženca skonštatoval: „Táto skládka je doslova kopa jedu, ktorý otravuje dýchanie drobnými časticami určite minimálne na úrovni PN 5 alebo PN 20… veľmi veľmi škodlivé.“

Na svojom Facebooku zverejnil fotku z haldy lúženca s výstižným popisom: „Muž na skládke. Čierny prach, všade prenikajúci, mastný, karcinogénny. Vetry ho ženú do krajiny, na polia aj na Sereď. Ostal po Niklovej hute.“

Zdroj: FB Jan Budaj

Lúženec spôsobuje zdravotné problémy

Hora lúženca na prvý pohľad nemusí vzbudzovať veľkú pozornosť alebo obavy aj vďaka zeleným porastom, ktoré ju obklopujú. „Zboku to vyzerá veľmi pekne, ale keby ste mohli urobiť snímku zvrchu, tak sú tam ukryté kazety, ktoré keď príde silný vietor, sprašuje odtiaľ tento drobný materiál a dostáva sa to do dýchacích ciest,“ dodal starosta Dolnej Stredy.

Pred pár dňami sme vám priniesli článok, kde píšeme o tom, ako sa aktívni občania z nášho mesta rozhodli riešiť jeden z najväčších neriešených ekologických problémov na Slovensku, a to petíciou.

Celé znenie petície spolu s možnosťou jej podpísania si môžete prečítať na tomto odkaze. Zapojiť sa do podporného tímu petície môže ktokoľvekNa tomto linku nájdete petičné hárky spolu s presným manuálom, ako zbierať podpisy, ktoré pomôžu premeniť región na zdravší kus Slovenska.

NAŽIVO z areálu Niklovej huty v Seredi

Uverejnil používateľ Trnavský samosprávny kraj Piatok 3. júla 2020

Podporte článok zdieľaním.

Zdroje: RTV Krea, FB Trnavský samosprávny kraj, FB Jan Budaj
Zdieľať na Facebooku