28.04.2024, meniny má
30. októbra 2020

K testovaniu v Seredi sa vyjadril aj primátor nášho mesta. Krízový štáb odpovedá na vaše otázky

K testovaniu v Seredi sa vyjadril aj primátor nášho mesta. Krízový štáb odpovedá na vaše otázky
Zdroj: FB Martin Tomčányi - primátor mesta Sereď/dnes24.sk
reklama

Už zajtra 31. októbra 2020 sa má uskutočniť plošné testovanie aj v našom meste. Vieme, že vo vzduchu visí veľa nezodpovedaných otázok. Na mnohé z nich nevieme odpovede, ale poprosili sme o vyjadrenie vedenia mesta k danej situácii. V nasledujúcich riadkoch sa dočítate, o čo vás prosí vedenie a krízový štáb nášho mesta.

Odpovede na vaše otázky

Ak máte nad 65 rokov a nie ste už zamestnanec, využite, prosím, odporúčanie vlády a nezúčastnite sa na testovaní. Ak sa nezúčastníte testovania, stále môžete ísť na nákup potravín, liekov a zdravotníckych prostriedkov, hygienického tovaru, drogériového tovaru, krmív a ďalších potrieb pre zvieratá, pre vás a osoby na vás odkázané do najbližšej maloobchodnej predajne od miesta bydliska a cestu späť, môžete zabezepčiť starostlivosť o deti a zvieratá. Taktiež môžete ísť doplniť pohonné hmoty, na prechádzku so psom do 100 m od bydliska a postarať sa o hospodárske zvieratá, ísť na pohreb alebo krst blízkej osoby, uzavrieť manželstvo.

Toto testovanie potrebujú najmä pracujúci ľudia, aby mohli nastúpiť v pondelok do práce a aby boli zabezpečené prevádzky na Slovensku. Zamestnávatelia musia vyžadovať od pondelka 2. novembra 2020 pri nástupe „certifikáty o testovaní“ od všetkých zamestnancov.

Ak dorazíte na odberné miesto – pozrite si, prosím, koľko je ľudí v rade pred vami. Približne 30 – 35 ľudí pred vami znamená asi hodinu čakania.

reklama

Ak budete mať v ruke certifikát, urobte si aspoň jeho snímku mobilom alebo požiadajte o to svojich príbuzných. Mestá a obce nemajú takéto certifikáty a nevedia vám potom pomôcť v prípade straty. Prečo nemáme viac odberných miest? Lebo už teraz je problém so zabezpečením zdravotníckeho personálu na tie miesta, ktoré mestá a obce zriadili.

Mestu píšu či volajú zdravotne hendikepovaní, tehotné budúce mamičky, osoby nad 65 rokov, dokonca aj onkologickí pacienti a chcú vedieť, ako im bude umožnené prednostné testovanie. Odporúčame osloviť dozor, ktorý vykonáva príslušník polície na odbernom mieste, a spoliehať sa na ochotu a empatiu ľudí stojacich v rade.

Prosím, buďte ohľaduplní, ak si pracovníci odberného miesta vyhlásia prestávku. Sú to takisto ľudia a potrebujú vykonať svoje potreby.

Všetko riadi armáda

Zdôrazňujeme všetkým, že celoplošné testovanie riadi armáda – ozbrojené sily SR. Riadiaci štáb je mimo mestského úradu. OS SR majú zabezpečiť aj materiál na odberné miesta.

Mesto Sereď iniciatívne okrem toho zabezpečilo na odberné miesta – označenie OM, bannery a nástenky. Ochrannými prostriedkami vybavili administratívnych pracovníkov a dobrovoľníkov (respirátor FFP3, rukavice, štíty, rúška, dezinfekcia, ochranný oblek) a tiež zabezpečili lekárničky, krabicové jemné servítky, odpadkové koše a vrecia, perá, nožničky, špagáty, stoly, stoličky, lavice, vybavili 3 x dezinfekciu priestorov v réžii mesta a hasičov a iné.

Vďaka ochote zamestnankýň školskej jedálne na ZŠ Fándlyho, ktoré počas soboty a nedele uvaria 220 obedov a 220 večerí, zabezpečilo mesto stravovanie pre všetkých pracovníkov na odberných miestach. Zabezpečilo pre odberné tímy aj horalky, kávu, čaj, nealko a iný drobný materiál.

Čo v prípade neabsolvovania celoplošného testovania?

V zmysle uznesenia vlády SR č. 693 zo dňa 28. októbra 2020 pre vás v termíne od 2. až do 8. novembra 2020 (pondelok – nedeľa) v čase od 5.00 hod. do 1.00 hod. nasledujúceho dňa platí zákaz vychádzania.

Realizovať môžete len:

  • cestu v nevyhnutnom rozsahu za účelom obstarania nevyhnutných základných životných potrieb (nákup potravín, liekov a zdravotníckych prostriedkov, hygienického tovaru, kozmetiky a iného drogériového tovaru, krmív a ďalších potrieb pre zvieratá, zabezpečenie starostlivosti o deti, zabezpečenie starostlivosti o domáce zvieratá, doplnenie pohonných hmôt) do najbližšej maloobchodnej predajne od miesta bydliska a cesta späť,
  • cesta za účelom obstarania nevyhnutných základných životných potrieb podľa predchádzajúceho bodu pre inú osobu (susedská výpomoc) a cesta späť,
  • cesta do zdravotníckeho zariadenia za účelom neodkladného lekárskeho vyšetrenia alebo preventívnej prehliadky vrátane sprevádzania blízkou osobou alebo príbuzným a cesta a späť,
  • cesta na vykonanie RT-PCR testu alebo antigénového testu certifikovanému na území Európskej únie na ochorenie COVID-19 a cesta späť,
  • cesta na pohreb blízkej osoby, uzavretie manželstva, krst a cesta späť,
  • cesta za účelom starostlivosti o blízku osobu alebo príbuzného, ktorý je na takú starostlivosť odkázaný a cesta späť,
  • cesta osoby so psom alebo mačkou do 100 metrov od miesta pobytu a cestu za účelom starostlivosti o hospodárske zvieratá a cesta späť,
  • cesta dieťaťa do a zo zariadenia starostlivosti o deti do troch rokov veku, materskej školy a cesta späť,
  • cesta žiaka nultého ročníka, prvého ročníka až štvrtého ročníka základnej školy a žiaka základnej školy so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami vo všetkých ročníkoch do a zo základnej školy,
  • cesta dieťaťa a žiaka do a zo zariadenia výchovného poradenstva a prevencie.
Cesta do práce nie je umožnená. Zamestnávatelia aj prevádzkovatelia rôznych prevádzok budú usmernení, aby vyžadovali preukázanie sa certifikátom. Zákaz vychádzania s výnimkami uvedenými vyššie pre vás neplatí, ak:
  • máte menej ako 10 rokov,
  • sa viete preukázať negatívnym RT-PCR testom vykonaným od 29. októbra 2020;
  • váš zdravotný stav alebo kontraindikácie neumožňujú vykonať test na ochorenie COVID-19,
  • bolo vám diagnostikované stredne ťažké alebo ťažké mentálne postihnutie,
  • máte diagnostikovanú závažnú poruchu autistického spektra,
  • máte diagnostikovaný ťažký, vrodený alebo získaný imunodeficit,
  • ste onkologický pacient po chemoterapii alebo transplantácii, máte leukopéniu alebo ste v onkologickej liečbe alebo inej liečbe ovplyvňujúcej imunitný systém (napr. biologickej liečbe) z dôvodu rizika z omeškania pravidelného podania liečby, rádioterapie, alebo inej plánovanej liečby, napr. onkológom, hematológom alebo rádiologom plánovanej liečby,
  • v čase celoplošného testovania ste v karanténe, ktorú vám nariadil RÚVZ alebo váš lekár.
Zároveň musíte vedieť v prípade dotazovania príslušnými zložkami preukázať vyššie uvedené skutočnosti, pre ktoré máte udelenú výnimku a nebude od vás vyžadovaný certifikát.

Podporte článok zdieľaním.

Zdroje: Mesto Sereď
Zdieľať na Facebooku