27.04.2024, meniny má
7. novembra 2020

Svetový unikát z okolia Serede. Benzínka v tvare lietajúceho taniera získala úspech aj v zahraničí

Svetový unikát z okolia Serede. Benzínka v tvare lietajúceho taniera získala úspech aj v zahraničí
Zdroj: c-partnersk.com
reklama

Pokiaľ pôjdete z Galanty do Matúškova, určite vašej pozornosti neunikne táto futuristická benzínka pripomínajúca lietajúce taniere. Patrí do siete čerpacích staníc GAS a na jej unikátnom vzhľade sa podieľali českí architekti z Ateliéru SAD.

Je známa aj za oceánom

Dokonca sa jej podarilo dostať na portál Archdaily, ktorý patrí medzi najnavštevovanejšie stránky z oblasti architektúry a dizajnu. Článok o tejto pozoruhodnosti priniesol aj slovenský web zameraný na biznis a technológie Startitup.sk.

Na Slovensku o nej zrejme vie málokto, no vo svete si získala pozornosť viacerých medzinárodných súťaží. V roku 2015 sa vyšplhala na rebríček deviatich najkrajších čerpacích staníc sveta podľa amerického biznis magazínu Fast Company. Na podobných zoznamoch sa objavuje pravidelne vo viacerých krajinách.

Zdroj: c-partnersk.com

reklama

Svieti na vás už zďaleka

„Pokiaľ sa na históriu čerpacích staníc pozriete z blízka, zistíte, že tieto budovy mali často väčšiu architektonickú kvalitu než tie v súčasnosti,” povedal architekt Adam Jirkal pre magazín MARK. Dizajn je navrhnutý tak, aby predstavoval nadčasovosť a udržateľnosť.

Cieľom autorov bolo navrhnúť benzínku, ktorá by sa odlišovala od všeobecne uznávaných čerpacích staníc. Zámer sa im s istotou podaril, pretože vám vám budova udrie do očí už zďaleka. Niečo takéto sa predsa nevidí každý deň, preto je skvelé, že sa nachádza len pár kilometrov od Serede.

Zastrešenie benzínky je riešené zakrivenou plochou, ktorú podopierajú tri stĺpy. Ide o monolitickú železobetónovú konštrukciu. Kiosk obložený krásnym drevom, v ktorom nájdete štandardný tovar, je riešený minimalisticky. Pri najbližšej ceste do Matúškova si tento unikát rozhodne nezabudnite pozrieť. To, že sa do popredných zoznamov v oblasti architektúry dostala práve benzínka práve z nášho okolia, je predsa len nevídané.

Zdroj: c-partnersk.com

Zdroj: c-partnersk.com

Zdroj: c-partnersk.com

Páčil sa vám článok? Podporte ho zdieľaním.

Zdroje: startitup.sk, ateliersad.cz, magazín Mark
Zdieľať na Facebooku