27.04.2024, meniny má
13. marca 2021

Dobrá správa pre zamestnancov rizikových kategórií. Dostanú výnimku z povinnosti nosiť respirátor

Dobrá správa pre zamestnancov rizikových kategórií. Dostanú výnimku z povinnosti nosiť respirátor
Zdroj: zlavadna.sk/istp.sk
reklama

Nová vyhláška Úradu verejného zdravotníctva SR poteší mnohých pracujúcich občanov. Výnimka z povinnosti nosiť respirátor sa od pondelka 15. marca 2021 rozšíri aj na ďalšie skupiny zamestnancov. Ktoré z nich ho budú môcť nahradiť rúškom?

Ide najmä o rizikové povolania

Respirátor nebudú musieť nosiť pri výkone práce v interiéri osoby, ktoré vykonávajú rizikovú prácu zaradenú do tretej alebo štvrtej kategórie. Sú pri nej vystavené najmä fyzickej záťaži, no okrem toho sa vyznačujú vysokou mierou rizika poškodenia zdravia zamestnanca. Patrí medzi ne napríklad chemik, kominár, baník či tavič.

Vyhláška platí rovnako aj pre zamestnancov, ktorým pracovná zdravotná služba potvrdí, že ich pracovné podmienky alebo spôsob práce neumožňujú jeho nosenie.

Budú mať povinnosť nahradiť respirátor iným spôsobom, ako si zakryť horné dýchacie cesty, napríklad rúškom, šálom či šatkou.

reklama

Prichádza aj nové nariadenie

Od pondelka 15. marca 2021 nás však čaká nová povinnosť nosiť respirátor bez výdychového ventilu s klasifikáciou najmenej FFP2 vo všetkých interiéroch (okrem vlastnej domácnosti). Väčšina z nich je určená len na jedno použitie, približne na osem hodín. Pozitívom je, že sa životnosť takýchto respirátorov dá predĺžiť. Podrobný návod, ako na to, sme vám priniesli v tomto článku.

Podporte článok zdieľaním.

Zdroje: teraz.sk, aktuality.sk, podnikajte.sk
Zdieľať na Facebooku