27.04.2024, meniny má
10. augusta 2021

Vodný mlyn v obci Tomášikovo sa onedlho dočká premeny. Rekonštrukcia prebehne v rámci projektu “Mlynárstvo – zabudnuté remeslo našich predkov”

Vodný mlyn v obci Tomášikovo sa onedlho dočká premeny. Rekonštrukcia prebehne v rámci projektu “Mlynárstvo –  zabudnuté remeslo našich predkov”
Zdroj: slovakia.travel.sk/danubeislands.sk
reklama
Vodný mlyn v obci Tomášikovo sa už onedlho dočká svojej premeny. Moderný vzhľad tohto kultúrneho dedičstva by sa mal stať atraktívnejším miestom pre turistov z blízkeho aj ďalekého okolia. Informácie o plánovanej rekonštrukcii Vodného mlynu v Tomášikove priniesla RTV Krea.

Vodný mlyn Tomášikovo

Mlyn sa nachádza v krásnom prostredí lužného lesa na obľúbenej vodáckej trase, asi 2 km západne od obce Tomášikovo na Malom Dunaji pri sútoku so Suchým potokom. Postavil ho v roku 1893 mlynár János Maticza. Posledná väčšia oprava a modernizácia mlyna sa uskutočnila v roku 1940. V mlyne sa mlelo až do roku 1960. V roku 1982 bol mlyn obnovený a upravený ako expozícia Vlastivedného múzea v Galante.

Budova mlyna so šindľovou strechou a veľkým lopatkovým hnacím kolesom na spodnú vodu je postavená na pilieroch z agátového dreva a je dodnes funkčná. Má inštalovaný pôvodný interiér s pôvodným mlynárskym náradím. Dnes slúži ako technická pamiatka ľudového mlynárstva na južnom Slovensku. Z brehu je prístupný drevenou lávkou so zábradlím. V blízkosti mlyna je možné kotviť v prípade splavu rieky, prípadne táboriť s možnosťou kúpania.

divider

Zdroj: danubeislands.sk

Mlynárstvo – zabudnuté remeslo našich predkov

„Mlynárstvo, zabudnuté remeslo našich predkov“ je názov projektu cezhraničnej spolupráce pod záštitou Trnavského samosprávneho kraja. Unikátne národné kultúrne technické pamiatky, ako vodné mlyny pozdĺž Malého Dunaja a súbor mlynov v Szabadtéri Néprajzi múzeu, sú známe svojou jedinečnosťou. Sú to pamiatky našich predkov, ktorých zachovanie je dôležitou úlohou a výzvou v 21. storočí.
„V rámci spomenutého projektu teraz plánujeme v tomto roku 2021 zahájiť rekonštrukciu vodného mlyna v Tomášikove a výstavbu návštevníckeho centra,“ uvádza v reportáži pre RTV Krea Michal Takács, riaditeľ Vlastivedného múzea v Galante.

Cieľom projektu je predstavenie mlynárstva, jedného z tradičných remesiel. Projekt je zameraný na rekonštrukciu a ochranu budov súvisiacich s mlynárstvom a ich zatraktívnenie pre návštevníkov. V rámci projektu sa obnoví Vodný mlyn v Tomášikove a súbor mlynov v Szentendre (veterný mlyn z mestskej oblasti Alföld; konský mlyn z regiónu Felső-Tisza; vodný mlyn z regiónu Balaton-felvidék; suchý mlyn z regiónu Kisalföld; mlyn na mletie obilnín z regiónu Kisalföld).

reklama

Súčasťou projektu je aj vybudovanie a obnova doplnkovej infraštruktúry, ktorú tvorí prístupová cesta, návštevnícke centrum pri Vodnom mlyne v Tomášikove, úschovňa bicyklov a železničný dom v Skanzene. Partneri projektu ponúknu návštevníkom rôzne programy na miestach investícií, medzi ktoré patria výstavy o mlynoch, cyklistické prehliadky, prehliadky vlakom a rôzne muzeálno-pedagogické programy.

Sprievodné cezhraničné aktivity, workshop a výstavy pre odborníkov a verejnosť tvoria dôležitú súčasť prehlbovania spolupráce príslušných inštitúcií a iných stakeholderov. Cielená propagácia a rôzne publikácie prispejú k zvýšeniu návštevnosti lokalít kultúrneho dedičstva.

Rekonštrukcia mlyna

Rekonštrukcia vodného mlyna bude komplexná. Zodpovedá za ňu Trnavský samosprávny kraj prostredníctvom galantského múzea. Mlyn najprv bude kompletne demontovaný, vynesený na breh a začínajú sa tĺcť nové piloty, nové drevené koly do koryta a následne sa vybuduje späť tá pôvodná konštrukcia a umiestni sa rekonštruované mlynské zariadenie. Tá novostavba bude slúžiť predovšetkým na prijímanie návštevníkov, na uspokojenie základných potrieb návštevníkov a zamestnancov múzea,“ dopĺňa Michal Takács.
„247 000 eur je vyčlenených, následne musia prebehnúť verejné obstarávania a potom po výbere úspešného uchádzača sa môže projekt realizovať,“ tvrdí Zoltán Horváth, starosta obce Tomášikovo. Rozpočet na rekonštrukciu Tomášikovského mlynu a výstavba turistického centra zo strany kraja je zhruba 643 000 eur. Celkový rozpočet projektu je takmer 1,5 mil. eur a hlavným cezhraničným partnerom je múzeum v maďarskom Szentendre. Doba rekonštrukcie je stanovená na 24 mesiacov, začať sa má už na jeseň. „Vo finálnej podobe by to teda malo byť v druhej polovici roku 2022,“ upresnil Michal Takács.
„Každý uchádzač musí mať partnera v Maďarsku a maďarský partner musí mať podobnú aktivitu. Je to program Európskej únie a je dobrým dôkazom toho, že keď sa decentralizuje čerpanie eurofondov na VÚC, na župy, aj na mestá a obce, tak sa to bude čerpať na 100 %,“ dodáva József Berényi, podpredseda Trnavského samosprávneho kraja.

Páčil sa vám článok? Podporte ho zdieľaním.

Zdroje: rtvkrea.sk
Zdieľať na Facebooku