28.04.2024, meniny má
23. septembra 2021

Nelegálne skládky v Seredi a v obci Mostová stále neodpratali. Prípadmi sa zaoberá polícia

Nelegálne skládky v Seredi a v obci Mostová stále neodpratali. Prípadmi sa zaoberá polícia
Zdroj: FB Mestská polícia Sereď/odpady-portal.sk
reklama

Policajný zbor intenzívne vyšetruje nelegálne skládky v Seredi a v obci Mostová. Táto problematika je neustále od začiatku vo fáze dokazovania a vyšetrovania.

Skládka v Seredi v bývalom Milexe, o ktorej sme vás informovali v tomto článku. je zatiaľ bez zistenia vinníka. V prípade skládky v Mostovej sa podarilo zistiť, kto za celým problémom stojí. Informácie o nelegálnych skládkach priniesla rtvkrea.sk vo svojej reportáži.

Skládka v Seredi

Nelegálna skládka odpadu sa stále nachádza v areáli bývalého Milexu v Seredi. V tomto prípade aj naďalej konajú orgány činné v trestnom konaní.

„Nelegálnym uskladnením odpadu v meste Sereď sa zaoberajú galantskí policajti. Vyšetrovateľka začala vo veci trestné stíhanie pre prečin neoprávneného nakladania s odpadmi. V tomto prípade môže páchateľ stráviť vo väzení 6 mesiacov až 3 roky,“ uviedla pre reportáž rtvkrea.sk Zlatica Antalová, hovorkyňa KR PZ v Trnave.

reklama

Náhodne okoloidúci bezdomovec sa k predmetnej veci vyjadril v reportáži následovne: „To tam je už dávno, nikto nič s tým nerobí, nikto nevie, že kto to bol.“

Skládka v obci Mostová

Uplynulo približne 6 mesiacov, odkedy sa kriminalisti policajného zboru zaoberajú nelegálnou skládkou pri obci Mostová. Zdá sa, že minimálne z hľadiska odpratania odpadu sa vec nikam nepohla.

„Polícia sa prípadmi nelegálnych skládok odpadu intenzívne zaoberá. Kriminalisti vykonávajú v oboch prípadoch procesné úkony potrebné na objasnenie skutkov a zistenie ich páchateľov,“ uvádza Zlatica Antalová.

Majiteľom pozemku je spoločnosť prevádzkujúca benzínové pumpy. Na sekretariáte tejto spoločnosti poskytli kontakt na nájomníka, ktorý ho má v súčasnosti prenajatý.

Ide o ďalšiu súkromnú spoločnosť, ktorá tam mala predmetný odpad uskladniť. Podľa slov konateľa spoločnosti nejde o odpad, ale o vyseparovaný materiál na ďalšie zhodnocovanie, ktorý má byť v areáli uskladnený len dočasne. To je vraj uvedené aj v predmete nájomnej zmluvy.

Miroslav Vaculčiak, konateľ spoločnosti, doplňuje informácie: „Priestor máme v nájme, priestor je prenajatý, je to zaťažené územie, takže v podstate takisto sme neočakávali nejaký problém, viem, že sa tam skladovali v minulosti kadejaké látky absolútne iného charakteru, čo by mohlo zaťažiť životné prostredie.“

Vec od začiatku napadlo vedenie obce Mostová. Odbor starostlivosti o životné prostredie na Okresnom úrade v Galante na základe tejto aktivity v priebehu mája vydal rozhodnutie o zastavení udelenia súhlasu o prevádzkovaní zariadenia na prevádzkovanie činnosti v predmetných priestoroch. Prípad podľa informácií z krajského riaditeľstva policajného zboru následne prevzali kriminalisti.

„Prípad v obci Mostová vyšetrujú trnavskí policajti ako zločin neoprávneného nakladania s odpadmi. Páchateľovi tohto skutku môže hroziť po dokázaní viny trest odňatia slobody na 3 až 8 rokov,“ dopĺňa informácie Zlatica Antalová.

Konateľ spoločnosti sa tiež vyjadril, že sa mu členovia policajného zboru ozvali len raz, či si môžu v areáli spraviť fotodokumentáciu uloženého odpadu. „Ja o tom neviem, že to vyšetrujú kriminalisti, pretože nikto nás neoslovil v predmete tejto veci. Poslal som tam človeka, bol som tam s nimi, urobiil si fotografie atď., ale odvtedy sa mi neozvali.“

V súčasnosti vraj spoločnosť zvažuje ďalšie kroky a rozmýšľa tiež nad zmenou priestorov slúžiacich na uskladnenie vyseparovaného odpadu. Ak k tomu príde, materiál nachádzajúci sa v areáli odpracú.

Zdroj: rtvkrea.sk

Zdroj: rtvkrea.sk

Podporte článok zdieľaním.

Zdroje: rtvkrea.sk
Zdieľať na Facebooku