28.04.2024, meniny má
22. októbra 2021

Dostanete kváskové dobroty a pomôžete Seredi. Už túto sobotu sa uskutoční brigáda na nábreží Váhu, ktorú organizujú OZ Vodný hrad a seredskí skauti

Dostanete kváskové dobroty a pomôžete Seredi. Už túto sobotu sa uskutoční brigáda na nábreží Váhu, ktorú organizujú OZ Vodný hrad a seredskí skauti
Zdroj: 82. zbor Polaris Sereď/seredsity,sk
reklama

Skauti z 82. zboru Polaris Sereď plánovali vyčistiť a presvetliť dlhodobo zanedbané a husto zarastené územie na brehu Váhu. Seredčania všetkých vekových skupín si tam tak budú môcť dopriať dlhoočakávaný relax s vybudovanými chodníkmi, ohniskom a prvkami drobnej architektúry. Iniciatívu podporilo aj mesto Sereď. Skautom sa už podarilo vybudovať unikátnu bylinkovú špirálu či ohnisko, osadiť zaujímavú lavičku a mólo.

Pridanú hodnotu tejto lokalite dodáva aj OZ Vodný hrad, ktoré sa zameriava na upevňovanie povedomia Seredčanov o histórii nášho mesta. Podľa predsedu OZ Vodný hrad Rastislava Petroviča chce združenie vybudovať chodník s informačnými tabuľami o unikátnych lodných mlynoch na Váhu. Tieto lodné mlyny kedysi dávno vytvárali nezameniteľný kolorit nášho zaujímavého mesta.

Už zajtra bude brigáda

Skauti aj OZ Vodný hrad na zajtra, t. j. 23. októbra 2021, pozývajú Seredčanov na brigádu na nábreží. Plánujú odstrániť sklo, odpad, nebezpečné konáre a vyschnuté stromy. Verejnosť sa spolu s nimi môže zapojiť do budovania oddychovej zóny. Nábrežie je totiž potrebné neustále udržiavať.

zdroj: 82. zbor polaris

reklama

Cieľom sobotňajšej brigády budú podľa informácií finálne úpravy terénu a výsev trávy. Skauti by spolu so Seredčanmi chceli vytvoriť aj štrkový chodník a osadiť napríklad krmítko a búdky pre seredské vtáčiky. Podľa možností si síce treba priniesť jedlo a pitie, ale pre účastníkov brigády napečú pekárky a pekári zo skupiny poMOCnica, poŽIČovňa a poŽIVEň Sereď čerstvé bochníky kváskového chleba.

Ten symbolizuje najdôležitejší produkt z múky namletej mlynármi – tradičnými remeselníkmi tohto regiónu. Tabule, ktoré sa chystá osádzať OZ Vodný hrad, sa totiž budú týkať práve seredských lodných mlynov. Ďalej odporúčajú priniesť si rukavice, hrable, lopatu, fúrik a prípadne aj kovadlinové nožnice na dreviny alebo krovinorez.

Náučné tabule na nábreží

Počas brigády bude OZ Vodný hrad na nábreží osádzať informačné tabule k náučnému chodníku o lodných mlynoch, ktoré boli po storočia súčasťou pobrežia Váhu v Seredi. Všetkých vás pozývajú pridať sa ku brigáde. Pomôžete so skultúrňovaním seredského verejného priestoru. Začína sa už zajtra ráno o 10.00 hod.

zdroj: FB 82. zbor Polaris Sereď

Zdroj: FB OZ Vodný hrad

Podporte článok zdieľaním.

Zdroje: FB 82. zbor Polaris Sereď, OZ Vodný hrad
Zdieľať na Facebooku