28.04.2024, meniny má
14. decembra 2021

Mesto Šaľa dostalo novú dotáciu na rekonštrukciu predstaničného priestoru vo výške 5,5 milióna eur

Mesto Šaľa dostalo novú dotáciu na rekonštrukciu predstaničného priestoru vo výške 5,5 milióna eur
Zdroj: slovosalanov.sk
reklama

Mestské zastupiteľstvo v Šali predstavilo projekt predstaničného priestoru už dávnejšie. V auguste 2020 prvýkrát žiadalo o finančný príspevok na rekonštrukciu, ale neúspešne.

V projekte, ktorý mal prispieť na zvýšenie atraktivity verejnej dopravy, bolo vyhlásené, že sa realizovať nebude kvôli nedostatku financií. O dva roky neskôr sa financie pre mesto Šaľa našli. Mestu bola schválená doposiaľ najvyššia suma, akú kedy z eurofondov obdržalo.

zdroj: slovosalanov.sk

„Vzhľadom na to, že dopyt prevyšoval alokáciu vyčlenenú na túto výzvu, bola žiadosť mesta s názvom „Záchytné parkovisko – predstaničný priestor v Šali – prestupný uzol“ po tom, ako úspešne prešla hodnotiacim procesom, neschválená z dôvodu nedostatku finančných prostriedkov a bola zaradená do tzv. zásobníka projektov,“ vyjadril sa pre redakciu Slovo Šaľanov odbor komunikácie Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR.

reklama

Zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja bude poskytnutých 4,9 mil. eur, spolufinancovanie zo štátneho rozpočtu je vo výške 580-tisíc eur. Mesto prispeje k projektu aj z vlastného rozpočtu, pôjde o sumu približne 300-tisíc eur. Týmto projektom chce mesto Šaľa vyriešiť dlhodobý problém týkajúci sa parkovania pri autorbusovej a vlakovej stanici. Nastanú ale aj viaceré zmeny.

Zdroj: slovosalanov.sk

Verejná doprava sa prepojí

Cieľom celého projektu je vytvorenie integrovaného bodu dopravy. Malo by prísť k združeniu vlakovej, autobusovej a cyklo dopravy. Autousová stanica sa posunie pred vlakovú, čím sa zjednoduší prestup na vlakovú stanicu. Vytvoriť sa má tiež 250 nových parkovacích miest vrátane miest pre TAXI služby. Cestujúcich potešia aj nové, kryté autobusové zastávky, budova so sociálnymi zariadeniami či monitorované miesto pre odkladanie bicyklov.

Hoci sa stále čaká na podpis zmluvy ohľadom financií, odhadovaný termín začatia stavebných prác je stanovený na leto 2022. Projekt by mal vyrásť do 15 mesiacov od začatia výstavby.

Celý projekt má byť stavaný v environmentálnom duchu. Ako sa vyjadril primátor mesta Šaľa Jozef Belický: „Dažďová voda nebude odvádzaná do kanalizácie, ale bude prostredníctvom vybudovaných vsakov odvádzaná k zeleni.“

Páčil sa vám článok? Podporte ho zdieľaním.

Zdroje: slovosalanov.sk
Zdieľať na Facebooku