28.04.2024, meniny má
5. januára 2022

Prvým bábätkom tohto roka narodeným v našej najbližšej nemocnici je malá Laura. Aký bol rok 2021 v galantskej pôrodnici?

Prvým bábätkom tohto roka narodeným v našej najbližšej nemocnici je malá Laura. Aký bol rok 2021 v galantskej pôrodnici?
Zdroj: procare.sk
reklama

Portál Seredské novinky priniesol informáciu o prvom narodenom dieťatku tohto roka v našej najbližšej pôrodnici. Dievčatko prišlo v galantskej pôrodnici na svet 1. januára o 18.15 hod. a dostalo meno Laura. Po narodení malá Laura vážila 3440 gramov a merala 46 centimetrov.

Jana Fedáková, komunikačná špecialistka zo siete nemocníc Svet zdravia a polikliník ProCare poskytla pre Seredské novinky informácie, ktoré sa týkajú celkovej pôrodnosti v našej najbližšej Nemocnici Svet zdravia Galanta. Do tejto pôrodnice chodí rodiť aj väčšina Seredčaniek.

Počas minulého roka 2021 sa tu uskutočnilo až 783 pôrodov. Dievčatiek sa v galantskej pôrodnici vlani narodilo 380, pričom chlapcov bolo viac – až 410. Až sedem mamičiek si z pôrodnice odnieslo dvojičky.

Najviac bolo Adamkov

Mamičky dávali dievčatkám najčastejšie známe a populárne mená, ako Sofia, Viktória a Hana. U chlapcov to boli tiež typické mená, ako Adam, Jakub a Tomáš.

reklama

Galantská pôrodnica je medzi Seredčankami obľúbená. Mamičky si môžu do pôrodnice priniesť pôrodný plán, ktorý si spolu s personálom prejdú. Za rok 2021 si ho s personálom vytvorilo 89 mamičiek.

Možnosti pre každého

Podľa webu samotnej pôrodnice sú jej výhodami metódy, ktoré by dnes však už mali byť samozrejmosťou. Realizujú tu bonding, „skin to skin“ metódu a na oddelení je rooming-in systém. Mamičky si môžu z nemocnice domov požičať aj monitor dychu pre bábätko.

Na pôrodnej sále sú tri pôrodné izby, z ktorých dve sú nadštandardné s novou pôrodnou posteľou s možnosťou alternatívnych polôh podľa priania klientky. Využiť možno aj zabezpečenie relaxačnej hudby, aromaterapie, použitie fitlopty a hydromasáže na zmiernenie bolestí či bonding.

Poskytujú taktiež možnosť využitia troch nadštandardných izieb. Štandardne sú totiž na jednej izbe dve matky s deťmi.

V roku 2020 sa v galantskej nemocnici uskutočnilo 1 131 pôrodov, minuloročný pokles pôrodnosti súvisí s preradením galantskej nemocnice do tzv. červeného covid režimu. Za rok 2021 totiž 97 dní slúžila ako nemocnica iba pre pacientov s ochorením COVID-19.

Páčil sa vám článok? Podporte ho zdieľaním.

Zdroje: seredskenovinky.sk, procare.sk
Zdieľať na Facebooku