28.04.2024, meniny má
27. februára 2022

Ľuďom z Ukrajiny sa dá pomôcť aj v Seredi. Prispieť môžete materiálne, finančne alebo dobrovoľníctvom

Ľuďom z Ukrajiny sa dá pomôcť aj v Seredi. Prispieť môžete materiálne, finančne alebo dobrovoľníctvom
Zdroj: Seredsity.sk/cas.sk
reklama
Obyvatelia Ukrajiny zažívajú aktuálne veľmi ťažké chvíle. Mnohí z nich sa snažia dostať na západ. Organizácie na Slovensku im podávajú pomocnú ruku.

Pomoc pre Ukrajinu poskytuje aj Farská charita v Seredi v spolupráci  s Trnavskou arcidiecéznou charitou. Pomôcť môžeme aj my.

Ako sa dá pomôcť?

Pomôcť je možné napríklad materiálne. Môžete nosiť veci pre ľudí v núdzi, ktorí k nám prichádzajú z Ukrajiny. Finančne môžete prispieť do zbierky na tomto odkaze. Ide o podporu obetí vojny priamo v Ukrajine v spolupráci s tamojšou Caritas Donetsk.

Ak niekto môže poskytnúť ubytovanie a pomôcť týmto spôsobom, prihlásiť sa dá na tomto odkaze. Trnavská arcidiecézna charita hľadá aj dobrovoľníkov.

Materiálna pomoc

Od pondelka 28. februára 2022 môžu ľudia nosiť darované veci každý deň pred a po sv. omši do kostola sv. Jána Krstiteľa v Seredi. Veci môžete odovzdať aj vo Farskej charite na Novomestskej ulici v utorok od 15.15 do 17.00 hod.

reklama

Veci, ktoré môžete priniesť:

  • Trvanlivé potraviny – konzervy s mäsom, rybami, paštéty, strukoviny, instantné polievky, zaváraniny, džemy, káva, čaj, cukor, med, soľ, cestoviny, omáčky na cestoviny.
  • Potraviny pre deti – detské príkrmy – sušené materské mlieko, detská výživa, krupica, kaše.
  • Hygienické potreby – toaletný papier, dámske hygienické pomôcky (vložky, tampóny), plienky (všetky veľkosti), vlhčené vreckovky, jednorazové holiace strojčeky, pena na holenie, šampóny a sprchovacie gély, pracie prostriedky, prostriedky na umývanie riadu, dezinfekcia.
  • Iné potreby – teplé deky, spacie vaky, lekárničky a zdravotnícky materiál na potrebu prvej pomoci.

Zberné miesta a kontakty

V prípade, že chcete veci odovzdať na iné zberné miesto alebo sa chcete dohodnúť na inom čase, tu je zoznam zberných miest aj s kontaktmi:

  • Sereď, farská charita – Novomestská 3022, Mária Fačkovcová, 0908 179 610,
  • Galanta, farská charita – Hlavná 14, Mária Csikós-Tamás, 0905 894 023,
  • Trnava, Sklad solidarity, Skladová ulica 6B (treba zabočiť doprava za budovou Fakulty masmediálnej komunikácie a hneď doľava do dvora), Matej Polák, 0948 634 320,
  • Hlohovec, OZ Samária – sklad na železničnej stanici, Helena Dzurechová, 0911 132 828,
  • Piešťany, Centrum pomoci človeku, Andreja Hlinku 41, Simona Petrušová, 0910 788 031,
  • Nové Mesto nad Váhom, farská charita – Palkovičova 23, Peter Ochránek, 0948 090 984,
  • Dunajská Streda, farská charita – Bacsáková 5, Gyorgy Bugár, 0904 644 950.

Dobrovoľnícka pomoc

Trnavská arcidiecézna charita aktuálne hľadá dobrovoľníkov, ktorí môžu pomôcť pri usmerňovaní núdznych ľudí, sprevádzaní na úrady a k doktorom, pri triedení trvanlivých potravín, príprave balíčkov v sklade, s distribúciou potravín vlastným autom alebo tlmočením.

V rámci dobrovoľníctva tiež hľadajú odborníkov na poskytnutie sociálnej a psychologickej pomoci a animátorov z farností pre prácu s deťmi.
Prihlásiť sa môžete na varga@charita.sk Do mailu uveďte vaše meno, mesto, kde žijete, oblasť, v ktorej viete pomôcť a váš telefonický a mailový kontakt.

Podporte článok zdieľaním.

Zdroje: FB Trnavská arcidiecézna charita, FB Farská charita Sereď
Zdieľať na Facebooku