30.04.2024, meniny má
2. augusta 2022

Nenechajte si ujsť jedinečnú príležitosť obzrieť si autentickú repliku rímskej veslice. Kde všade na Slovensku zakotví?

Nenechajte si ujsť jedinečnú príležitosť obzrieť si autentickú repliku rímskej veslice. Kde všade na Slovensku zakotví?
Zdroje: visitbratislava.com/fau.eu
reklama

Letné mesiace ponúkajú hromadu možností, ako stráviť voľné dni na zaujímavých akciách a podujatiach. Jednou z nich bude aj plavba autentickej repliky rímskej veslice na Dunaji.

Vyrazte preto do Bratislavy a nechajte sa uniesť loďou Danuvina Alacris, ktorá bola postavená len s použitím rímskych technologických postupov z dobových materiálov. Jej plavba začala 15. júla 2022 v nemeckom Ingolstadte a potrvá až do 4. novembra, kedy zakotví v Rumunsku. Od roku 2023 bude vystavená na každom pilotnom mieste jeden rok.

Replika veslice zo 4. storočia

Loď Danuvina Alacris je modernou replikou rímskej veslice, ktorá sa v dávnych časoch plavila po rieke Dunaj a strážila hranicu medzi Rímskou ríšou a necivilizovanou pustatinou, tzv. „Barbaricum“. Stavba tejto autentickej repliky z dobových materiálov trvala dva roky a na svoju cestu vyrazila 15. júla 2022 spolu s 30-člennou posádkou v dobových kostýmoch.

Replika rímskej riečnej veslice typu Lusoria zo 4. storočia je dlhá približne 17 až 21 metrov. Jej maximálna šírka bola približne 2,5 metra a výška asi 90 centimetrov. Plavba tejto historickej nádhery sa uskutočňuje v rámci medzinárodného projektu Living Danube Limes.

reklama

„Living Danube Limes spája podunajský región a jeho zdieľané rímske dedičstvo, podporuje spoločnú rímsku značku, ochraňuje a zachováva kultúrne dedičstvo, vytvára udržateľné riešenia pre cestovný ruch a tiež usiluje o Kultúrnu cestu pozdĺž celého podunajského regiónu,“ uviedlo turistické centrum Visit Bratislava.

Zdroj: br.de

Na Slovensku ju čaká niekoľko zastávok

Prvá zastávka historickej lode na Slovensku bude na hrade Devín v piatok 5. augusta okolo 16.00 hod., kde ju privíta starostka Devína v sprievode šermiarskej skupiny Tostabur. Tešiť sa môžete na ukážku rímskych hier v ich podaní.

Hlavný program sa odohrá na nasledujúci deň 6. augusta v Karloveskej zátoke, kde o 12.00 hod. privíta posádku primátor Bratislavy Matúš Vallo. Loď bude sprístupnená verejnosti, ktorá bude mať možnosť zaveslovať si v ramene. V rámci programu sa opäť predstavia rímski vojaci z Tostaburu.

O 15.00 hod. loď vyrazí dolu Dunajom v sprievode 50 kajakov do Čunova k Danubiane, kde bude cez noc kotviť. Pre verejnosť sa naskytne jedinečná príležitosť zakývať veslárom z celého sveta z dunajských brehov.

Zdroj: visitbratislava.com

Zakotví aj v Komárne na Rímskych slávnostiach

V nedeľu 7. augusta navštívi posádka lode Antickú Gerulatu – novú lokalitu UNESCO, kde ju privítajú starostky Rusoviec a Čunova. V Múzeu Antickej Gerulaty si budete môcť taktiež pozrieť premietané zábery z plavby lode.

V pondelok 8. augusta odpláva loď smerom k Iži a Komárnu, kde sa 9. augusta 2022 uskutočnia veľké Rímske slávnosti. V utorok 10. augusta 2022 odpláva do Ostrihomu a program preberá maďarská strana.

Zdroj: visitbratislava.com

Páčil sa vám článok? Podporte ho zdieľaním.

Zdroje: goout.net, visitbratislava.com
Zdieľať na Facebooku