27.04.2024, meniny má
27. septembra 2022

Seredčanovi Denisovi Kučerovi dlží Sociálna poisťovňa už 75-tisíc eur. Odmieta mu ich vyplatiť aj napriek dvom vyhratým súdnym sporom

Seredčanovi Denisovi Kučerovi dlží Sociálna poisťovňa už 75-tisíc eur. Odmieta mu ich vyplatiť aj napriek dvom vyhratým súdnym sporom
Zdroj: Denis Hyperwheel Kučera
reklama

O Seredčanovi Denisovi Kučerovi, jeho aktivitách a živote sme vám priniesli v našom médiu už veľa článkov. Môžete ho stretnúť nielen v uliciach nášho mesta, ale aj na sociálnej sieti YouTube, kde má vlastný kanál Alex & Denko so svojou priateľkou Alexandrou.

Už minulý rok sme vám priblížili jeho spor so Sociálnou poisťovňou. Súčasťou článku bolo aj video, ktoré Denis uverejnil aj na YouTube. Približuje v ňom celý príbeh o jeho roky trvajúcom súdnom spore so Sociálnou poisťovňou Slovenskej republiky.

Jeho prípad nie je prvým ani posledným v tomto štáte

Spor stále neskončil aj napriek dvom právoplatným súdnym rozhodnutiam v jeho prospech. Viac si môžete prečítať aj v našom článku, kde sme podrobne rozpísali aj náležitosti invalidného dôchodku.

Realitu približuje Slovensku už roky

Spor Denisa so Sociálnou poisťovňou priblížil viac samotný Denis v článku pre portál Pluska. Celý boj začal asi pred piatimi rokmi, keď sa náhodou Denis dozvedel, že by mohol poberať mesačne oveľa viac, než len približne 300 eur.

reklama

„Moju mamu na to nikto neupozornil, keď mi dôchodok vybavovala. No kamarát – tiež vozičkár, mi povedal, že má 1 000-eurový dôchodok. Nechápal som, ako je to možné, keďže mne vypočítali 260 eur. Zistil som, že sa to dá aj v mojom prípade,“ vysvetlil pre portál Pluska.

Vypočítanie výšky samotného invalidného dôchodku závisí podľa zákona od dátumu, keď sa človek stane invalidom.

„Keď je to od narodenia do 15. roku života, tak máš nárok na invalidný dôchodok podľa mzdového bodu 0,67, čo je okolo 300 eur. Ale ak sa staneš invalidom od 16. roku do 25. roku, počas toho, ako si študent, tak už máš zákonnú možnosť stať sa poistencom Sociálnej poisťovne, máš nárok doplatiť si poistné a bude ti dôchodok vypočítaný z toho poistného, ktoré si si doplatil,“ pokračuje Denis.

Štát mu dlží 75-tisíc eur

Právnik Michal Ferčák roky pomáha Denisovi a je dôležité povedať, že bez akejkoľvek odmeny za svoju prácu. V článku Plusky sa vyjadril aj on, že Denis dátumovo všetko spĺňa, čiže na peniaze má mať určite nárok. Sám dodal, že argumentácia Sociálnej poisťovne bola nezmyselná, ale hlavne v priamom rozpore so zákonom o sociálnom poistení.

Denis Sociálnu poisťovňu zažaloval a sudkyňa mu dala za pravdu vo všetkých bodoch.

„V tom, že si môžem doplatiť poistné, že musia mi prepočítať dôchodok a že mi musia spätne vyplatiť rozdiel medzi starým a novým dôchodkom, tri roky odo dňa, keď som si doplatil poistné,“ dodáva.

K dnešnému dňu ide celkovo už o neuveriteľnú sumu okolo 75-tisíc eur.

Súdiť sa ide po tretí raz

Denis už vyhral dva súdy a aj napriek tomu svoje peniaze dodnes nevidel. Problémom je podľa Sociálnej poisťovne jeden dátum, ktorý nesedí.

„V prvých dvoch posudkoch určili za dátum vzniku invalidity rok 2010 (vek 18 r.) a v treťom – poslednom posudku tento dátum zrazu zmenili na rok 2006 (vek 13 r.). To pre mňa znamená, že na vyšší dôchodok tým strácam nárok, pretože podmienkou je, aby invalidita vznikla po 16. roku života. Takže teraz sa idem s nimi súdiť po tretíkrát,“ dodal Denis v článku Plusky.

Ako aj sám ukončil vo vyššie spomínanom článku, je veľmi smutné, že štát hádže polená pod nohy ľuďom, ktorí sú často hendikepovaní.

„Keď máte ako obyčajný človek dlh voči Sociálnej poisťovni, tak máte okamžite na krku exekútora, ale keď má Sociálna poisťovňa zaplatiť vám, tak sa vám vysmeje do tváre. A nie je to výsmech len mne, ale všetkým ľuďom, ktorí odvádzajú 14 % svojho platu do samotnej poisťovne. Pretože v momente, keď sa s vami alebo vaším dieťaťom niečo stane, tak vám dajú dôchodok, ktorý vám nepokryje ani len strechu nad hlavou a jedlo, nieto ešte lieky a pomôcky, ktoré potrebujete,“ uzavrel.

zdroj: Denis Kučera

Podporte Denisa zdieľaním článku.

Zdroje: 1pluska.sk, FB Denis Kučera
Zdieľať na Facebooku