27.04.2024, meniny má
5. januára 2023

Seredská metalová skupina NYA si v novom roku prichystala novinku. V ich novom songu spieva aj Roman Birkuš zo skupiny Paranoid

Seredská metalová skupina NYA si v novom roku prichystala novinku. V ich novom songu spieva aj Roman Birkuš zo skupiny Paranoid
Zdroje: FB Not Yet Awake, FB Roman Birkuš
reklama

Že sa toho v Seredi deje naozaj veľa, sa presviedčame takmer neustále. Máme tu totiž aj celkom bohaté kultúrne zázemie, na ktorého pole sa len nedávno pridala nová kapela s názvom Not Yet Awakev skratke NYA.

Sprvoti zložitý a ťažko vysloviteľný názov znamená vo voľnom preklade neprebudený. O tom, že ich hudba môže prebudiť, však niet pochýb a nie je to iba tvrdším, metalovým žánrom.

Seredská kapela funguje v zložení Matej Komlóši (spev), Marcel Krivosudský (gitara), Roman Hlinka (gitara), Roman Stražanec (basgitara) a Andrej Dubnička (bicie). V novom roku si pre vás pripravila novinku v podobe metalového songu s názvom Bludisko.

K spolupráci na tejto skladbe prizvali aj gitaristu a speváka zo známej slovenskej kapely, The Paranoid. Kapelu NYA môžeme poznať z ich predošlej tvorby a vystúpení, ale aj vďaka piesni a klipu, ktoré venovali Základnej škole J. A. Komenského v Seredi – Frajeri z Komenskej.

reklama

Nová skladba NYA – Bludisko (feat. Roman Birkuš)

Po dlhšej pauze prichádza kapela s novou atmosferickou skladbou Bludisko. V pesničke môžete počuť aj známy hlas slovenskej metalovej scény – Romana „ROMY“ Birkuša zo skupiny The Paranoid, ktorý sa s chalanmi dobre pozná. Už tak energickej piesni dodáva ešte viac šťavy a tí z nás, ktorí majú radi aj „tvrdšiu“ hudbu, sa potešia screamom a rýchlym gitarovým pasážam.

Na tvorbu skladby a spoluprácu s Romanom spomína kapela len v dobrom. Už pri prvom stretnutí s ním vedeli, že spolupráca bude skvelá. Časť piesne, v ktorej spieva, bola nahratá v priebehu jedného poobedia a vyhrali sa s viacerými možnosťami textu aj spevu.

Zdroj: FB Not yet awake

Text piesne je podľa kapely veľmi špecifický, nakoľko si v ňom každý môže nájsť to svoje. Už počas jeho písania sa kapela nechala inšpirovať viacerými oblasťami. Inšpiráciu vraj našli v diele Stephena Kinga Vo vysokej tráve a v rovnomennom filme.

Ďalej rozoberali problematiku vzťahov a svojím spôsobom zasiahli aj do neprebádaných oblastí ľudskej psychiky. Sme zvedaví, čo si v nej nájdete vy. Vizuálnu podobu lyrics videa k piesni vytvoril talentovaný Maroš Janošovič, za čo mu je kapela veľmi vďačná.

Keď už sme si predstavili kapelu NYA aj ich novú skladbu, neostáva nám nič iné, ako si pustiť poriadny seredský metal. Ak by ste chceli túto kapelu podporiť, môžete tak urobiť jej sledovaním na Instagrame, YouTube, Facebooku či Spotify.

Nám v redakcii robí veľkú radosť písať príbehy o ľuďoch z nášho okolia. Či už je to metal, šport alebo tanec, všetky tieto kúsky prispievajú svojou troškou k tomu, aby reprezentovali a robili Sereď tým, čím pre mnohých je. Domovom.

Zdroje: FB Not Yet Awake, IG nya_sk, Kapela NYA
Zdieľať na Facebooku