28.04.2024, meniny má
17. marca 2023

Stíhačky pre Ukrajinu sú odklepnuté. Poslanci o tom dnes rozhodli na mimoriadnom rokovaní vlády

Stíhačky pre Ukrajinu sú odklepnuté. Poslanci o tom dnes rozhodli na mimoriadnom rokovaní vlády
Zdroje: Branislav Wáclav/Aktuality.sk/siaf.sk
reklama

Premiér Eduard Heger na tlačovke po online rokovaní vysvetlil, že pri rozhodovaní o tom, čo pošleme na Ukrajinu, berie kabinet do úvahy to, či máme za techniku dostatočné kompenzácie.

Našim východným susedom tak odovzdáme stíhačky MiG-29 celkovo v počte 13 kusov. Poľsko sa taktiež rozhodlo darovať na ochranu ukrajinského vzdušného priestoru štyri lietadlá rovnakého typu.

Okrem stíhačiek aj tanky?

Premiér Heger na tlačovej besede podľa portálu aktuality.sk zdôraznil, že stíhačky budú použité na ochranu civilistov. Stíhačky MiG-29 používa ukrajinská armáda na zostreľovanie rakiet s plochou dráhou letu, teda nie na útočenie.

Slovensko by malo za stíhačky dostať od spojencov kompenzáciu v hodnote 900 miliónov eur. Podľa ministra Jaroslava Naďa nám na oplátku USA za stíhačky dodajú techniku, o ktorú malo záujem viacero štátov. Zatiaľ nám však Spojené štáty americké neposkytli oficiálne povolenie na to, aby bolo zverejnené, o akú techniku ide.

reklama

Podľa TV Noviny minister obrany Naď tiež vyhlásil, že do budúcnosti existuje možnosť, že by sme Ukrajine poslali aj tanky T-72.

„Ak by aj prišlo k takému rozhodnutiu, že by sme poslali tanky, tak by to bolo len za predpokladu, že dostaneme 30 tankov západnej výroby ako náhradu. Potrebujeme viac ako 40 tankov v rámci brigády. Ostatné veci nie sú teraz diskutované,“ uvádzajú TV Noviny.

stíhačky

Zdroj: siaf.sk

Zdroje: aktuality.sk, tvnoviny.sk
Zdieľať na Facebooku