Prvé decembrové týždne sa v mnohých rodinách niesli v duchu vianočných príprav. Ich neodmysliteľnou súčasťou je príprava pečených dobrôt. I dnes sa v mnohých rodinách pečú medovníky už v období Mikuláša a nádherne rozvoňajú celú domácnosť. Potom prichádza na rad ďalšie suché pečivo a nakoniec rôzne rezy či tradičné kysnuté recepty.
Do Vianoc nám ostávajú necelé štyri dni, ale ak ste ešte nestihli napiecť, nezúfajte. Oprašujeme pre vás klasické recepty na sviatočné pečivo a pridávame zopár zaujímavých inšpirácií. Pripravte si chutné, jednoduché a extra voňavé pečivo, ktoré vydrží a zvládnete ho pripraviť aj s deťmi.
Tak by sa dalo charakterizovať drobné pečivo, ktoré zdobí naše stoly počas najkrajších sviatkov roka. Pôsobí jednoducho, treba iba pripraviť dobré cesto a upiecť ho včas, aby malo čas pookriať.
Budeme potrebovať:
Postup: Do misy si preosejeme múku a práškový cukor. Následne pridáme vanilkový cukor, mleté orechy, maslo nakrájané na kocky a vaječné žĺtky. Rukami vypracujeme cesto. Pripravené cesto dáme na hodinu do chladničky odležať. Z cesta oddeľujeme kúsky, z ktorých následne tvarujeme „rožky“. Tie ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 10 minút. Upečené rožky nakoniec obaľujeme v zmesi práškového a vanilkového cukru.
Budeme potrebovať:
Postup: Cukor upálime a rozpustíme na karamel. Maslo nakrájame na 5 dielov a postupne vmiešavame do karamelu. Pridáme plechovku Salka a pomleté orechy. Všetko spolu premiešame a ešte horúcu masu natierame na oplátky. Môžeme urobiť viac vrstiev. Zaťažíme hrncom a necháme cez noc odstáť.
Budeme potrebovať:
Postup: Vo vodnom kúpeli si rozpustíme maslo a med. V miske vyšľaháme vajíčka s práškovým cukrom, pridáme sódu bikarbónu, perníkové korenie, kakao a tekutú zmes (maslo s medom). Nakoniec primiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva. Zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme cez noc stáť v izbovej teplote. Cesto si vyvaľkáme na cca 4 mm a formičkami vykrajujeme rôzne tvary. Vykrojené medovníky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme 8 min. pri teplote 160 stupňov.
Budeme potrebovať:
Postup: Žĺtky, celé vajíčka a práškový cukor spolu miešame aspoň 20 minút. Postupne pridáme prášok do pečiva, sódu bikarbónu, ostatné suroviny a opäť dôkladne zamiešame. Takto pripravené cesto vyvaľkáme na hrúbku 2 – 3 mm a formičkami vykrajujeme rôzne tvary. Vykrojené zázvorníky poukladáme na papierom vystlaný plech a necháme sušiť do druhého dňa. Pečieme ich 10 – 12 minút pri teplote 180 °C.
Budeme potrebovať:
Postup: Do misy pomelieme piškóty, pridáme kakao a pomleté alebo posekané orechy. Do druhej misky si dáme čokoládu s maslom a za občasného miešania necháme roztopiť vo vodnom kúpeli. Následne vylejeme do misy a pridáme rum, kávu a lekvár alebo džem. Všetko spolu dobre premiešame a podľa potreby môžeme ešte pridať šťavu z višňového kompótu. Ak máme višňový kompót s kôstkami, tak višne odkôstkujeme. Z pripravenej zmesi tvarujeme guličky a do každej zabalíme jednu višňu. Takto pripravené guličky obalíme v strúhanom kokose a necháme odležať.
Tak ako, milé Seredčanky? Máte už napečené? Pochváľte sa nám so svojimi výtvormi v komentároch pod článkom, možno niekoho inšpirujete.