25.03.2025, meniny má
22. marca 2025

Koštovka Lokálne zo Serede: Podujatie, ktoré oživí tradičné chute regiónu

Koštovka Lokálne zo Serede: Podujatie, ktoré oživí tradičné chute regiónu
Zdroj: Martina Hilkovičová
reklama

Mesto Sereď sa opäť stane dejiskom jedinečného podujatia, ktoré spája históriu, gastronómiu a komunitného ducha. Koštovka Lokálne zo Serede je jedným z úspešných projektov, ktoré získali podporu z participatívneho rozpočtu Trnavského samosprávneho kraja. Vďaka tejto podpore mohla vzniknúť nielen výnimočná publikácia – seredský stolový kalendár na rok 2025 –, ale aj živé podujatie, ktoré prinesie tieto spomienky priamo do ulíc.

Podujatie nadväzuje na minuloročný projekt „Lokálne zo Serede – čo nás spája“, ktorý si získal veľký ohlas medzi obyvateľmi i návštevníkmi mesta. Tento rok sa koncept posúva ešte ďalej – v centre pozornosti budú tradičné chute, ktoré kedysi patrili do každej seredskej domácnosti. Mlynárska ulica sa tak premení na miesto plné vôní, príbehov a spoločného spomínania. Viac o celom podujatí nám porozprávala Martina Hilkovičová z OZ Vodný hrad.

Ako vznikla myšlienka organizovať takýto projekt? Kto za ním stojí?

Myšlienka tohto podujatia vznikla na základe skúseností, keď návštevníci mesta hľadali typické a tradičné jedlá nášho regiónu, no mnohí nevedeli, čo im odporučiť. Často sa spomínajú bryndzové halušky, ktoré však neboli pre dolnovážsky kraj a naše mesto typické.

Podujatie nadväzuje na minuloročný úspešný projekt „Lokálne zo Serede – čo nás spája“, ktorý bol podporený z participatívneho rozpočtu Trnavského samosprávneho kraja a mestom Sereď. V rámci tohto projektu sme zozbierali spomienky seniorov na jedlá, ktoré mali radi v detstve. Pre Sereď a okolie sú charakteristické pokrmy odrážajúce tradíciu mlynárstva a chovu dobytka – mlieko, smotana a múka boli základom miestnych receptov. Na úrodných poliach sa pestovali šošovica, hrach a fazuľa.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama

Tieto spomienky sme vydali v seredskom stolovom kalendári na rok 2025 v náklade 550 kusov, no pre veľký záujem sme ich ani po dotlači nestíhali uspokojiť. Preto sme sa rozhodli projekt preniesť na „živú ulicu“ – Mlynársku ulicu v Seredi, ktorá bola v minulosti dejiskom spoločenských podujatí. Na nej ponúkneme ochutnávku tradičných pochúťok a pripomenieme si kuchyňu starých mám. Koštovku pripravíme spolu so Strednou odbornou školou obchodu a služieb v Galante a seniormi z Denného centra seniorov. Súčasťou bude aj výstava veľkoplošných záberov z kalendára, ktoré vytvorili samotní seniori.

Zdroj: Martina Holkovičová

Zdroj: Martina Holkovičová

Čo je cieľom projektu?

Naším snom je oživiť tradíciu jarných spoločenských sobôt na Mlynárskej ulici pri seredskom trhovisku. Táto ulica bola v minulosti známa konaním rôznych spoločensko-kultúrnych aktivít, dokonca o nej existuje aj pesnička.

Podujatie „Koštovka Lokálne zo Serede“ sa koná už tretíkrát. Prvé podujatie privítalo jar a otvorilo trhovú sezónu ľudovou hudbou muzikantov z folklórneho súboru Trnafčan. Druhé podujatie bolo spojené s výstavou starých fotografií Mlynárskej ulice a oslávilo 335. výročie udelenia listinného privilégia konať v Seredi sobotný trh.

Tohtoročné podujatie prenesie na verejný priestor spomienky na typické lokálne pochúťky, zaznamenané v seredskom kalendári. Našou snahou je zachovať regionálne zvyky a zároveň preklenúť medzigeneračné rozdiely. Rozpad tradičných rodinných štruktúr, odchody mladých za prácou a odlúčenie od rodiny oslabujú sociálnu oporu seniorov. Medzigeneračná priepasť vedie k nedorozumeniam a predsudkom – mladí môžu vnímať seniorov ako konzervatívnych, zatiaľ čo seniori ich považujú za nezodpovedných.

Do projektu sú zapojené obe generácie. Naša činnosť v OZ Vodný hrad sa sústreďuje na osvetu v oblasti regionálnej histórie, ktorá spája všetky vekové kategórie. Seniori odovzdávajú mladým svoje skúsenosti a príbehy, čím im pomáhajú lepšie pochopiť ich korene a identitu. Spolupráca so študentmi a pedagógmi Strednej odbornej školy obchodu a služieb z Galanty prispeje k pozitívnemu obrazu nášho regiónu. Projekt podporuje komunitného ducha a uchováva tradície.

Zdroj: Martina Holkovičová

Kedy sa bude podujatie konať a kto sa ho môže zúčastniť?

Podujatie je verejné a pripravované v spolupráci s mestom Sereď. Bude súčasťou sobotného trhu na mestskom trhovisku 5. apríla 2025.

Ako bude podujatie prebiehať?

Sobotný trh začína o 6.00 hod. ráno, pričom Koštovka sa zapojí od 8.00 hod. Atmosféru podujatia dotvorí živá hudba v podaní lokálnej skupiny Mejbis zo Šintavy, ktorá začne hrať o deviatej. Koštovka bude prebiehať počas celého trhového dňa.

Súčasťou podujatia bude aj výstava veľkoplošných obrázkov a textov zo seredského kalendára. Pochúťky sa budú ponúkať na troch drevených stánkoch. Program spestria vystúpenia talentovaných žiakov zo Základnej umeleckej školy J.F. Kvetoňa v Seredi, čím vytvoríme priestor pre lokálnych umelcov na prezentáciu ich talentu.

Myslíme aj na osvetu v oblasti zdravia. Zdôrazníme dôležitosť pitného režimu, najmä pre seniorov, a ponúkneme tradičnú bazovú malinovku. Okrem toho bude dostupná aj káva zo seredskej kaviarne Zeret Coffee. Pre deti pripraví tím zo Zázračnej partie tematické tvorivé dielničky, kde si vyskúšajú tradičné hry – napríklad pečiatkovanie so zemiakom či tvorbu obrázkov zo šošovice a fazule.

Ak nám nebude priať počasie, podujatie sa presunie o týždeň na ďalšiu sobotu.

Zdroj: Martina Holkovičová

Ako získavate recepty, ktoré budete používať?

Koštovku tradičných lokálnych pochúťok vyberáme zo seredského kalendára. Na projekte spolupracujeme so Strednou odbornou školou obchodu a služieb v Galante, kde sa vzdelávajú budúci cukrári, kuchári a čašníci. Študenti tejto školy budú pripravovať legendárnu šošovicovú kašu, známu už v 80. rokoch, ktorú v minulosti servírovali aj vzácnym zahraničným hosťom. Zapoja sa aj seniorky z Denného centra seniorov v Seredi a Denného stacionára pre seniorov „U nás“ v Sládkovičove.

Pochutiny budú vyberané tak, aby sa dali ľahko servírovať na ulici – napríklad tradičná hurka, slané smotanové posúchy, sladký strúhaný tvarožník a ďalšie regionálne dobroty.

Milé gesto urobila aj autorka spomienky v seredskom kalendári, pani Eva Náhliková Kunová, ktorá na podujatie sponzorsky upečie svoje famózne domáce kváskové chlebíky.

Zdroj: Martina Holkovičová

Zdroj: Martina Holkovičová

Zdroj: Martina Holkovičová

Zdroj: Martina Holkovičová

Zdroj: Martina Holkovičová

koštovka

Zdroj: Martina Holkovičová

Zdroje: Martina Hilkovičová
Zdieľať na Facebooku