„Jesť, to je nevyhnutnosť, ale správne jesť, to je umenie.“ François de La Rochefoucauld
Projekt Skutočne zdravá škola plánuje priniesť revolúciu do školského stravovania. Ide o komplexný program stravovania a neformálneho vzdelávania o jedle a výžive pre všetky materské, základné a stredné školy. Pomáha v rozvoji kultúry zdravého stravovania a učí žiakov, odkiaľ jedlo pochádza, ako vzniká, ako vplýva na náš organizmus, ale aj to, ako výber potravín ovplyvňuje svet, v ktorom žijeme. TASR o tom informovali z občianskeho združenia Skutočne zdravá škola.
Cieľom programu je dostať kvalitné, čerstvé a sezónne produkty od domácich výrobcov a pestovateľov do škôl. Projekt získal podporu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR, vďaka ktorej prichádza k revízii stravovania na školách a tie sa dočkajú doplnenia aplikácie, ktorá obsahuje vysvetlenie práce s materiálno-spotrebnými normami a receptúrami.
„Cieľom Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR je zatraktívniť stravovanie v školskej jedálni a pozdvihnúť ho na úroveň stravovania v reštauráciách nielen zvýšením kvality používaných surovín pri príprave jedál, ale aj podporou lokálnych farmárov a výrobcov, ktorí budú suroviny dodávať,“ uviedol Mikuláš Prokop z MŠVVaŠ SR, ktorý je poverený školským stravovaním.
Ako doplnil, myšlienka projektu nerieši iba samotnú prípravu jedla, ale ide o celý komplex stravovania, keď sa prostredníctvom vzdelávania detí a žiakov snaží mapovať akúsi cestu jedla od vzniku surovín až po servírovanie na tanier.
Zdroj: tvojezdravie.sk
V rámci školského stravovania sa uľahčí vedúcim školských jedální aj práca pri príprave vyváženého stravovania
„Vďaka úprave aktuálnych noriem a receptúr pre školské stravovanie podľa princípov z aplikácie odpadne vedúcim práca navyše pri prepočte a úprave jednotlivých receptúr. Upravené receptúry budú odrážať aktuálne odporúčania pre výživu detí, čo je dôležité aj z hľadiska primárnej prevencie neprenosných chronických ochorení, ako je napríklad diabetes, hypertenzia, rakovina, ale aj z hľadiska budovania zdravých stravovacích návykov detí a prevencie podvýživy, ako aj obezity a s nimi spojenými zdravotnými ťažkosťami,“ priblížila nutričná vedkyňa Ivana Kachútová, ktorá je jednou z odborných garantiek programu.
Podávané jedlá budú podľa nej vďaka postupne realizovaným zmenám okrem iného pripravované iba z čerstvých potravín bez použitia dochucovadiel, bohatšie na zeleninu, zvýši sa podávanie celozrnných obilninových výrobkov a rastlinných bielkovín, zníži sa podiel pridaného cukru a celkovo budú receptúry nutrične vyváženejšie.
Spôsob produkcie, distribúcie a spotreby potravín má zásadný podiel na produkcii skleníkových plynov a značnou mierou ovplyvňuje klímu Zeme. Zároveň je ale zmena poľnohospodárskych postupov a našich stravovacích návykov jedným z kľúčov k riešeniu klimatickej krízy a napĺňaniu cieľov udržateľného rozvoja.
Zdroj: vitamine.sk
Program Skutočne zdravá škola komplexne rozvíja kultúru stravovania vo všetkých ekologických, ekonomických, sociálnych a zdravotných súvislostiach. Téma jedla je natoľko univerzálna a komplexná, že prechádza prakticky všetkými vzdelávacími oblasťami, prostredníctvom čoho je možné naplniť veľkú časť očakávaných vzdelávacích výstupov od úrovne predškolského vzdelávania až po 2. stupeň základných škôl. Je to praktický obor, blízky úplne všetkým a týka sa celej populácie v každodennom živote.
Program Skutočne zdravá škola vychádza zo skúseností rovnakého programu v Českej republike (a podobného programu vo Veľkej Británii – Food For Life Partnership – FFLP), do ktorého sa od roku 2014 zapojilo viac ako 70 škôl, ktoré denne ponúkajú 3 000 obedov podľa pravidiel FFLP. Pozitívne aspekty programu FFLP v oblasti spoločenskej, ekologickej i ekonomickej a jeho celoškolský prístup vyzdvihol aj Zvláštny spravodaj OSN pre právo na potraviny Olivier De Schutter v správe The Power of Procurement: Public Purchasing in the Service of Realizing the Right to Food. Do programu FFLP sa od roku 2005 zapojilo viac ako 6 000 škôl.
Zdroj: uzitocna.pravda.sk
Čo musíte urobiť, aby bola vaša škola alebo škôlka Skutočne zdravá?
Vznik projektu na Slovensku je reakciou na aktuálnu situáciu v oblasti verejného stravovania v štátnych stravovacích zariadeniach, ako aj na nárast civilizačných ochorení na Slovensku. Používanie nekvalitných surovín, nevyvážená strava, nárast obezity, ale aj porúch príjmu potravy, ekonomicky neefektívne vedenie kuchýň – to sú nedostatky, s ktorými sa v súčasnosti môžeme stretnúť na školách a verejnosti.
Do konca roka je na pláne prijať do programu okolo 80 škôl z celého Slovenska. Rodičia, privítali by ste v Seredi a okolí v školských a predškolských zariadeniach pre svoje detičky zdravšiu a vyváženejšiu stravu? Týmto článkom by sme radi podporili a dodali inšpiráciu všetkým zriaďovateľom, riaditeľom, učiteľom a rodičom v zdravšom stravovaní.
Páčil sa vám článok? Podporte ho zdieľaním.