Šikovní Seredčania sú rozlezení po všetkých kútoch Slovenska. Jedným z nich je aj šéfkuchár Martin Miklošík, ktorý svoje kulinárske umenie predvádza v bratislavskej reštaurácii Liviano.
Rodák zo Serede vyštudoval Hotelovú akadémiu v Banskej Štiavnici, no po maturite jeho cesta viedla späť do nášho mesta. Tu doma pracoval v dvoch podnikoch, až kým sa nedostal do Bratislavy.
Jeho zručnosti ho doviedli do vychýrenej reštaurácie UFO, ktorá patrí k špičke v gastronómii. Po desaťmesačnej skúsenosti v kuchyni a pár mesiacoch bez práce doma objavil inzerát Liviana, kde pripravuje špeciality dodnes.
V kuchyni petržalskej reštaurácie varili aj známe mená kulinárskeho sveta, ako napríklad Marcel Ihnačák, Michal Šebela a Pavel Pospíšil. Bol to práve Pospíšil, kto Miklošíka zaučil za sporákom Liviana. „Stal sa aj takým mojím vzorom a veľkou inšpiráciou mi je dodnes,“ povedal pre Forbes.
V jedálnom lístku Liviana nájdete vždy jedlá overené časom, no najmä založené na sezónnych a lokálnych surovinách. Medzi najobľúbenejší pokrm hostí patrí napríklad tuniak s medovo-sójovou omáčkou alebo teľacie líčka. Ich ponuka by sa dala označiť za slovensko-českú a stredoeurópsku modernú kuchyňu.
„Vždy som chcel robiť niečo podobné ako robím teraz. Dalo by sa to povýšiť ešte o dva levely, ale na to, bohužiaľ, nie je koncept. Takáto gastronómia ma ťahá viac než hranolky s rezňom a oblohou,“ objasnil pre Startitup.sk.
Podľa Martina je na práci šéfkuchára najťažšia fyzická, ale aj psychická záťaž, preto je potrebné byť dobre zorganizovaný.
Kto by nepoznal nekompromisného britského šéfkuchára Gordona Ramseyho? Práve v jeho Masterclass mal Miklošík možnosť naučiť sa variť jeho tri najznámejšie jedlá – hovädzí Wellington, lávovú čokoládovú tortičku a homárovo lososovú raviolu.
Napriek tomu, že pri ňom nestál samotný Ramsey, Miklošík považuje túto jedinečnú skúsenosť za veľký zážitok: „Bol to veľmi príjemný deň. Ramsay je pre mňa veľkou inšpiráciou. Zaujal ma jeho príbeh, vypracoval sa od nuly.“
Sme radi, že sa v našom meste skrýva nespočetné množstvo talentov a Martinovi prajeme mnoho ďalších spokojných hostí a kulinárskych zážitkov.