25.11.2024, meniny má
13. apríla 2022

Viete, ako pripraviť chutný púpavový med či zádušníkovú tinktúru? Pozrite si ľahké bylinkové recepty, ktoré sú aktuálne práve na jar

Viete, ako pripraviť chutný púpavový med či zádušníkovú tinktúru? Pozrite si ľahké bylinkové recepty, ktoré sú aktuálne práve na jar
Zdroj: zdravie.sk/mojerastliny.sk
reklama

Slnečné jarné dni nás tešia čoraz viac a viac a vonku, na lúkach vykukuje čoraz viac kvetov. Včely ich pomaly opeľujú a zo slnečných lúčov sa tešíme nielen my, ale hlavne prvé výrazné ukazovatele jari, ktorými sú žlté púpavy lekárske. Práve v tejto dobe začínajú bohato kvitnúť a nie každý vie o ich liečivých účinkoch.

Púpavy lekárske (Taraxacum officinale) sú brané ako burina a ľudia sa ich častokrát snažia zbaviť. No okrem toho, že sú dôležité pre včely a mali by sme si ich v trávniku zopár nechať, vedia byť dobrým pomocníkom aj pre ľudí.

Liečivá burina

V púpave nachádzame vitamíny A, C, K a komplex vitamínov B. Takisto sú v nej minerálne látky, ako vápnik, železo, sodík, draslík a horčík. Okrem toho je v nej i kyselina listová, listy púpavy obsahujú aj zeaxantín a luteín, ktoré pomáhajú udržiavať zdravý zrak. Púpava má významné účinky na náš tráviaci systém, no najmä na funkciu žlčníka a pečene.

Pomáha napríklad aj pri prečistení čriev alebo pri upokojení prekysličeného žalúdku. Látky majú aj žlčopudný účinok a ovplyvňujú tvorbu žalúdočnej šťavy.

reklama
Púpava lekárska - účinky na zdravie, zber, použitie | Zdravopedia

zdroj: zdravopedia.sk

Pripravte si púpavový med

Na púpavový med je potrebných približne 300 kvetov púpavy, pokojne si však množstvá prispôsobte. Kvety sa umyjú a v hrnci zalejú asi litrom vody. Odporúčame však radšej zbierať ich z čistého prostredia, vtedy ich umývať veľmi nemusíte. Ide o zachovanie cenného peľu.

Zmes sa privedie do varu na asi 15 minút a odstaví sa. Po 24 hodinách sa zmes precedí cez plátno, snažte sa pritom z kvetov vytlačiť čo najviac tekutiny. Následne sa pridá cukor (aspoň 1kg) a zmes povaríme do zhustnutia. Med sa klasicky naleje do zaváraninových pohárov. Nechá sa vychladnúť a používa sa podľa potreby či chuti.

Mladé listy púpavy môžete využiť taktiež v šalátoch. Z kvetov sa dá spraviť takisto chutný sladký sirup či vysušiť ich a používať na čaj.

zdroj: zdravie.sk

Fialové koberce zádušníka

Bylinka zádušník brečtanovitý (Glechoma hederacea) je takisto burina, ktorú teraz nachádzate všade. Pri Váhu, v parku, možno i vo vašich záhradách. Tvorí krásne fialové koberčeky. Po daždi začne bujne rásť do výšky. Používa sa hlavne na liečenie prieduškovej astmy, pri kašli, sťaženom dýchaní a iných ochoreniach dýchacích ciest na uľahčenie od kašľania. Vňať sa používa pre svoj sťahujúci účinok aj pri žalúdočných a črevných problémoch.

Zlepšuje aj látkovú výmenu a trávenie, tvorbu žalúdočných kyselín, užíva sa aj pri poruchách pečene a žlčníkových kameňoch. Pomáha pri avitaminóze, anémii, jarnej únave a chrípke, nakoľko obsahuje veľa vitamínu C – najviac za čerstva. Mladé čerstvé listy sú výborným doplnkom v jarných šalátoch.

V kuchyni sa sušený zádušník využíva aj ako korenina, nakoľko má príjemnú vôňu vďaka obsiahnutým siliciam. Najčastejšie si z neho ľudia vyrábajú tinktúru naložením do hocijakého alkoholu na pár týždňov. Po pár týždňoch tinktúru zlejete a kvapky používate, keď potrebujete.

zdroj: mojerastliny.sk

Vzácny pľúcnik

Pľúcnik lekársky (Pulmonaria officinalis) nájdete pri Váhu, rastie taktiež v húfoch. U tejto bylinky sa zbiera jej kvitnúca vňať alebo po odkvitnutí aj prízemné listy. Obsahuje napr. kyselinu kremičitú, triesloviny, živicu, sliz a rôzne minerálne látky, hlavne draselné a vápenaté soli.

Bylinka sa využíva pri chorobách dýchacích ciest, v kombinácii s ďalšími bylinkami, ako napríklad materina dúška či list podbeľu. Pomáha aj pri zápale priedušiek či tuberkulóze, čiže prispieva k uzdraveniu pľúcneho tkaniva. Vie byť nápomocný aj pri krvácaní a poškodení slizníc, napr. žalúdka a čriev. Mladé listy sa môžu využiť skoro na jar do šalátov spolu s púpavou či zádušníkom.

zdroj: zdravopedia.sk

Páčil sa vám článok? Podporte ho zdieľaním.

Zdroje: Tinkine recepty, kamzakrasou.sk, nanicmama.sme.sk, zdravie.sk
Zdieľať na Facebooku