28.04.2024, meniny má
23. októbra 2018

Za vrátenie plastových fliaš dostanete peniaze. Využíjú Seredčania túto ekologickú možnosť?

reklama

Zálohovanie plastových fliaš sa dlhé roky zdalo ako nereálna predstava. Táto možnosť by pomohla nielen nášmu mestu, ale aj celému Slovensku s recykláciou plastov. Veď práve plasty tvoria až 85 % všetkého morského odpadu.

Európská Únia sa už dávnejšie rozhodla, že sa pokúsi podiel plastového odpadu v Európe zmenšiť, nakoľko si uvedomuje, že tento celosvetový problém môže mať fatálne následky.

Na Slovensku sa momentálne dokáže vyzbierať približne 65 % použitých PET fliaš. Podľa novej smernice EÚ by sme do roku 2025 mali zabezpečiť zber na úrovni aspoň 90 percent.

Zdroj: pexels.com

reklama

Minister životného prostredia Lászlo Sólymos sa pre portál Euractiv vyjadril, že sa momentálne pracuje na pláne, ktorý by mal zabezpečiť 90 percentné vytriedenia plastového odpadu. Systém vratných plastových fľašiek funguje napríklad v Nemecku, Nórsku, Rakúsku, Chorvátsku, Dánsku, Švédsku alebo vo Fínsku. Za vratné fľaše dostávajú obyvatelia naspäť prevažne od 0,12 do 0,50 €.

Systém, ktorý nastavuje naše ministerstvo, by Slovákov, respektíve Seredčanov mohol odmeniť sumou v rozmedzí 0,20 až 0,25 € za plastovú flašku.

Páčil sa vám článok? Podporte ho zdieľaním

Zdroje: www.imeteo.sk, www.euractiv.sk
Zdieľať na Facebooku