27.04.2024, meniny má
30. januára 2019

Tieto zaujímavosti o Huberte jednoducho musíte vedieť. Prekvapte vašich priateľov znalosťou známeho vinárstva

reklama

Tentokrát sme sa v našom kvízovom formáte zamerali na známe vinárstvo z nášho mesta Hubert J.E. Myslíme, že toto vinárstvo pozná naozaj každý Seredčan a minimálne raz za život prechádzal okolo jeho budovy na Vinárskej ulici.

Hubert je v našom meste už dlhé desaťročia a od svojho príchodu zastával prvé miesto vo výrobe šumivého vína nielen v Seredi, ale na celom Slovensku. “Šampanské” od tejto spoločnosti si všetci pamätáme už odmalička. Rodinné oslavy, Vianoce, Nový rok, narodeniny či meniny, oslavy športových úspechov, otvorenie nových prevádzok a mnohé ďalšie spoločenské príležitosti sa nikdy nezaobišli bez prípitku. Pri všetkých týchto rodinných či spoločenských udalostiach nemohlo chýbať šumivé víno značky Hubert.

Výrobky tohto vinárstva sa s našim mestom spájajú od nepamäti, a preto nezaškodí poznať jeho históriu a vývoj. Ak máme byť v Seredi na niečo hrdí, tak je to jednoznačne aj vinárstvo Hubert J.E., ktoré robí nášmu mestu pozitívnu reklamu už niekoľko generácií. A práve preto, aby sme o našom seredskom poklade vedeli čo najviac, prinášame vám kvíz, ktorý preverí vaše vedomosti. Viete napríklad, od ktorého roku našiel Hubert svoj domov v Seredi? Alebo, viete aké mená sa skrývajú za iniciálmi J. E.? Už o pár chvíľ sa na tieto a ďalšie zaujímavé otázky dozviete odpoveď. Ak ste okrem šumivého vína aj milovníkmi sociálnych sietí, túto značku môžete sledovať na ich Facebooku alebo Instagrame.

Ak ste milovníci šumivého vína a chcete sa zapojiť do súťaže o dve fľaše sektu Hubert, pochváľte sa nám vašim výsledkom do komentára na našej Facebookovej stránke Seredsity.sk

reklama

Legenda hovorí, že spoločnosť Hubert J.E. založil mladý francúzsky vojak. Aké bolo jeho celé meno?

Z ktorej francúzskej provincie pochádzal podľa legendy Hubert J.E.?

Prečo pán Hubert zostal žiť v Bratislave a nevrátil sa domov do Francúzska?

Johann sa cestou domov z ťaženia proti Rusku neplánovane zastavil v Bratislave, vtedajšom Prešporku. Menšie zranenie ho prinútilo ísť k lekárovi, kde sa zamiloval do mladej a krásnej ošetrovateľky Paulíny, kvôli ktorej sa už domov nevrátil. Johann, milovník šampanského sa na Slovensku usadil a začal s výrobou šampanského z miestnych vín.

V ktorom roku vznikla dnešná spoločnosť Hubert J.E.?

Dnešná spoločnosť Hubert J.E. vznikla v roku 1825 so sídlom na Radlinského ulici v Bratislave. Vtedy sa samozrejme nevolala po J.E. Hubertovi. Bolo to skôr vinárstvo na výrobu šampanského, ktoré však k dokonalosti priviedla rodina Hubertovcov.

Bola spoločnosť Hubert J.E. prvým mimofrancúzskym vinárstvom na výrobu šumivého vína?

Prvými zakladateľmi vinárstva však boli páni Johann Fisher a Michael Schönbauer. Vtedy ale táto spoločnosť niesla iný názov. Prvým členom rodiny Hubertovcov, ktorý sa v roku 1875 objavuje ako spolumajiteľ továrne, je Franz Hubert, mladší brat Johanna Evangelistu Huberta. V roku 1877 rodina Hubertovcov odkupuje továreň a celú firmu od Johanna Fischera a prepisuje ju na J.E. Huberta. V tomto období sa na etiketách fliaš objavuje aj cisárom udelený erb rodiny Hubertovcov.

V ktorom roku zomrel Johann E. Hubert ako 33-ročný?

Johann Evangelist Hubert zomiera v roku 1882 ako 33-ročný na ťažkú chorobu, teda len päť rokov potom, ako sa stal riaditeľom spoločnosti.

Kto po smrti J.E. Huberta prevzal riadenie spoločnosti?

8

Spoločnosť po Johannovej smrti prevzala jeho oddaná a milovaná manželka. Tá vďaka svojej usilovnosti dokázala spoločnosť zveľaďovať v každom smere.

V ktorom roku sa spoločnosť Hubert presťahovala z Bratislavy do Serede?

Urobila tak z dôvodu, aby bola bližšie k vinárskym oblastiam. Sereď je na výrobu šumivého vína ako stvorená. Susedí totiž až s troma slovenskými vinohradníckymi oblasťami – Malokarpatskou, Nitrianskou a Juhoslovenskou.

Aké produkty okrem šumivého vína Hubert J.E. výraba?

Čo povedal cisár František Jozef I., keď prvýkrát ochutnal šampanské značky Hubert?

Rakúsky arcivojvoda a cisár, český a uhorský kráľ predniesol tento výrok, keď prvýkrát ochutnal produkt spoločnosti Hubert J.E. v roku 1896 na výročnej výstave vín v Budapešti.

Čo znamená pri šumivom víne označenie "brut"?

Francúzsky výraz pre suché šumivé víno. Podľa predpisov EÚ o šumivých vínach sa takto môže označovať víno s obsahom zvyškového cukru do 12 g / liter.

Ako sa nazýva špeciálny spôsob otvárania fľaše sektu, pri ktorej dôjde k useknutiu konca hrdla fľaše šabľou?

Sabráž je špeciálna technika otvárania fľaše sektu, pri ktorej dôjde k useknutiu konca hrdla fľaše šabľou. Tento neobvyklý spôsob dotvára slávnostnú atmosféru. Sabráž pochádza z Francúzska, z čias napoleonských vojen, keď sa nedočkaví vojaci nezdržiavali riadnym otváraním šampanského, ale oslavy víťazstiev sprevádzalo jednoduché otvorenie fľaše šabľou. Aby ste však dosiahli požadovaný efekt, treba dodržať správny postup.

Čo pri šumivých vínach označuje slovo "buket"?

Označuje vôňu vína. Buket môže byť primárny – hroznový, fermentačný, sekundárny – ležiacky a terciárny – fľašový. Niekedy sa buket zamieňa s arómou, ktorá sa používa pre vôňu hrozna. Nie vždy sa však tieto výrazy aj vo vinárskej komunite používajú správne, preto arómu a buket možno pokladať za synonymá.

Páčil sa vám článok? Podporte ho zdieľaním.

Zdroje: Tento článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Hubert J.E.
Zdieľať na Facebooku