28.04.2024, meniny má
12. februára 2019

Most nad železnicou je v kritickom stave. Seredčania sa musia pripraviť na náročné dopravné obmedzenia

reklama

Motoristi zo Serede, ale aj zo širokého okolia sa budú musieť pripraviť na zásadné obmedzenie dopravy. Seredský most nad železnicou, ktorý bol postavený v roku 1950, bude uzavretý pre ťažkú nákladnú dopravu. Momentálne prebiehajú diskusie aj o kompletnom odstavení mosta, pretože degradácia mostnej konštrukcie je naozaj výrazná. Na základe vykonanej diagnostiky je technický stav mosta označený najvyšším stupňom – havarijný stav.

Tento stav znamená, že most si vyžaduje okamžité opatrenia. Záverečná správa vychádzajúca z mostnej prehliadky a diagnostických prác uvádza, že pozdĺžne a priečne predpätie nosnej konštrukcie je vo vážnom stave. Na spodnej strane nosnej konštrukcie sú údajne výrazné priečne trhliny. „Degradácia mostnej konštrukcie je zrejmá aj z porovnania súčasného stavu konštrukcie so stavom zachyteným pri diagnostike realizovanej v roku 2011.” píše sa priamo v záverečnej správe.

Mesto apeluje na správcu mosta od roku 2015

Most nad železnicou je známa téma, ktorá už dlhodobo trápi občanov, motoristov, ale aj všetkých cyklistov a chodcov v Seredi. Ide o problém, s ktorým sa naše mesto obracia na kompetentných už od roku 2015.  Slovenská správa ciest, ktorá je správcom tohto objektu, vie o zlom stave mosta už dlhší čas. Technický stav mosta eviduje a priebežne ho aj kontroluje. Na základe osobných stretnutí predstaviteľov mesta s Ministerstvom dopravy SR a apelovania ohľadom stavu mosta bol objekt v roku 2016 zaradený do Operačného programu integrovanej infraštruktúry.

Plánovaná rekonštrukcia však za ten čas neprebehla údajne kvôli neprideleným finančným prostriedkom. V stredu 6. februára 2019 sa po zistení nových skutočností uskutočnilo mimoriadne stretnutie vedenia mesta Sereď so zástupcami Slovenskej správy ciest, Krajského dopravného inšpektorátu TrnavaOkresného dopravného inšpektorátu v Galante, polície, Trnavského samosprávneho kraja a v neposlednom rade aj so zástupcami armády. Práve armáda využíva tento most ako hlavnú prístupovú komunikáciu ku kasárňam, v ktorých sídlia seredskí ženisti.

reklama

Seredský most je jeden z tisíc problémových mostov na Slovensku

Podľa štatistík máme na Slovensku v súčasnosti 8 066 cestných mostov. Ich správcami sú väčšinou Slovenská správa ciest, Národná dialničná spoločnosť, VÚC alebo mestá a obce. Záleží to od toho, na akých cestách sa tieto mosty nachádzajú. Mosty sa podľa ich technického stavu rozdeľujú do niekoľkých kategórií. V posledných troch kategóriách, ktoré indikujú zlý, veľmi zlý alebo havarijný stav, sa nachádza až tisíc mostov. Medzi ne patrí aj ten seredský. Hoci v najbližšom období bude obmedzená iba ťažká nákladná doprava, nevyhnutná je aj celková rekonštrukcia mostného telesa, čo môže spôsobiť dopravné obmedzenia, ktoré si teraz ani nedokážeme predstaviť. Operatívne rokovania stále prebiehajú a čoskoro vás budeme o tejto dôležitej téme ďalej informovať a správu budeme aktualizovať.

Páčil sa vám článok? Podporte ho zdieľaním

Zdroje: teraz.sk
Zdieľať na Facebooku