27.04.2024, meniny má
12. apríla 2019

V marci prečítali viac než 15 000 strán. Žiaci z GVMS sa zapojili do skvelej čitateľskej výzvy

V marci prečítali viac než 15 000 strán. Žiaci z GVMS sa zapojili do skvelej čitateľskej výzvy
ZDROJ: GYMNÁZIUM VOJTECHA MIHÁLIKA V SEREDI
reklama

Marec – Mesiac knihy. Toto prirovnanie pozná každý z nás už od základnej školy. Tradične sa počas marca vo väčšej miere propagujú knižnice, kníhkupectvá a rôznou formou sa podporuje čítanie kníh. Konajú sa rôzne prednášky, besedy so spisovateľmi, „prespávačky“ v knižniciach.

Aj Gymnázium Vojtecha Mihálika v Seredi pripravilo pre svojich študentov aktivitu zameranú na podporu čítania. V rámci zaujímavej čitateľskej výzvy súťažili žiaci prímy a sekundy v počte prečítaných strán za mesiac marec.

Čitateľský duel podporil deti v čítaní

S pribúdajúcimi dňami postupne narastal aj počet prečítaných strán a zároveň sa stupňovalo napätie, ktorá z tried zvíťazí. Víťazom sa stala nakoniec sekunda, v ktorej študenti dokopy prečítali neuveriteľných 11 469 strán. Žiaci prímy prečítali síce menej strán, ale 4 046 strán je takisto obdivuhodný výkon. Dôležité však je najmä to, že táto aktivita žiakov efektívne motivovala a čitateľská výzva teda priniesla svoje ovocie. Deti oboch tried prečítali viac než pätnásťtisíc strán plných príbehov, čo im umožnilo zažiť jedinečné chvíle so svojimi hrdinami.

Aké knihy najčastejšie čítali?

Táto zaujímavá knižná aktivita poskytla pedagógom aj prehľad o čitateľských preferenciách 11- až 13-ročných žiakov. Mezi deťmi viedla najmä dobrodružná a relaxačná literatúra, fantasy príbehy a literatúra s detektívnou zápletkou. Ďalšie boli dievčenské romány o vzťahoch, romány vo forme denníka, romány s témou jazdectva a koní, o domácich miláčikoch či o začínajúcich láskach. Našli sa však aj takí, ktorí siahli po literatúre faktu – najmä biografiách svojich športových vzorov. V rámci čitateľskej výzvy sa museli žiaci popasovať aj s ďalšou interaktívnou úlohou. Každý mal pripraviť projekt o knihe, ktorú čítal, a povedať o nej stručnú recenziu pre spolužiakov.

reklama

„Najlepšími čitateľkami zo sekundy boli Soňa Tóthová (absolútna víťazka v počte strán), Martina Bojňanská, Simona Poláková a Kristína Sopčáková, ktoré prečítali každá viac ako tisíc strán. Z triedy príma sa top čitateľkou stala Ema Borkovičová s tromi prečítanými knihami. Blahoželáme. Čitateľský duel mal medzi žiakmi dobrú odozvu, preto plánujeme jeho pokračovanie na budúci rok – veď dobrá kniha je vynikajúci spôsob ako obohatiť svoj život, ako spestriť svoj svet,” potvrdili pedagogičky Katarína Valábková a Alena Ujlacká.

ZDROJ: GYMNÁZIUM VOJTECHA MIHÁLIKA V SEREDI

ZDROJ: GYMNÁZIUM VOJTECHA MIHÁLIKA V SEREDI

Páčil sa vám článok? Podporte ho zdieľaním.

Zdieľať na Facebooku