28.04.2024, meniny má
27. mája 2019

Ako by dopadli eurovoľby, keby rozhodovali iba Seredčania? Prispeli sme k rekordnej účasti?

reklama

Slovensko má za sebou štvrté voľby do Európskeho parlamentu v rámci celoeurópskych volieb, ktoré prebiehali od 23. mája do 26. mája 2019. Všetci sme čakali, ako sa Slováci popasujú s najnižšou účasťou v rámci Európskej únie. Táto štatistika totiž reputácii našej krajiny vôbec nepomáha. Voličská účasť bola v posledných eurovoľbách 13,05 %. Bola tak najnižšou v celej únii rovnako ako v predchádzajúcich voľbách v rokoch 2009 a 2004.

Na jednej strane je pozitívne, že tohtoročná účasť sa zdvihla na 22,74 %, ale stále sme dopadli najhoršie z celej Európskej únie. V parlamente Slovensko obsadí štrnásť mandátov, o jeden viac ako v predošlom období. Koalícia PS/Spolu bude mať v parlamente štyroch poslancov (Šimečka, Bilčík, Hojsík, Wiezik), SMER-SD troch (Beňová, Číž, Hajšel), ĽSNS dvoch (Uhrík, Radačovský), KDH dvoch (Štefanec, Lexmann), SAS dvoch (Jurzyca, Nicholsonová) a OĽaNO jedného poslanca (Pollák). Celkovo občania odovzdali v týchto voľbách 714 507 hlasov.

Mandáty pridelené politickým subjektom. Zdroj: Štatistický úrad SR

V Seredi vyhral SMER-SD, silnejší sú aj Kotlebovci

Oproti celoslovenským výsledkom bola v Seredi o niečo nižšia účasť, celkovo 20,57 %. Je to však najvyššie číslo, aké Sereď doteraz dosiahla. Seredčania hlasovali najviac za SMER-SD, ktorý dostal 20,58 % hlasov. Druhá v poradí skončila koalícia PS/Spolu, ktorá získala 18,88 %. ĽSNS zostala na treťom mieste rovnako ako v celoslovenskom hlasovaní, avšak v Seredi so ziskom vyšších percent. Sloboda a solidarita získala 11,28 % a za ňou nasleduje KDH (6,63%) a OĽaNo (6,19 %).

reklama

Ak by rozhodovali iba Seredčania, do Europarlamentu by sa dostala aj Kresťanská únia (6,16 %). Táto strana však neuspela v celoslovenskom hlasovaní a skončila pod hranicou piatich percent. Koaličná strana SNS úplne prepadla so ziskom 3,87 % a podobne skončilo aj Kollárovo hnutie SME RODINA (4,72 %).

Výsledky volieb do Európskeho parlamentu v meste Sereď. Zdroj: Štatistický úrad SR

Páčil sa vám článok? Podporte ho zdieľaním.

Zdroje: Štatistický úrad SR
Zdieľať na Facebooku