28.04.2024, meniny má
8. júla 2019

Videli Seredčania jeden z najlepších seriálov v histórii – Černobyľ? Toto sú dôvody, prečo by ste si ho mali pozrieť

reklama

Televízna stanica HBO predstavila v máji tohto roku svoju novú minisériu s názvom Černobyľ. Tento seriál s piatimi epizódami sa stal vo veľmi krátkom čase najúspešnejším seriálom v histórii hlavne kvôli silným záberom vyobrazujúcim udalosti, ktoré sa stali po výbuchu jadrovej elektrárne v ukrajinskom meste. Ako pôsobí radiácia na telo človeka a ako k černobyľskej havárii vlastne došlo? V dnešnom článku vám prinášame 5 dôvodov, prečo by sa seriál Černobyľ mal umiestniť na váš must-watch playlist.

Dejepisný sprievodca

Prvá epizóda seriálu nesie názov „1:23:45“, čo je čas výbuchu černobyľskej atómky. Vďaka autentickému hereckému obsadeniu a prostrediu natáčania sa divák prenesie do roku 1986, kde jasne vidí vtedajší systém a praktiky s ním spojené. V seriáli vystupujú herci s reálnymi menami ľudí, ktorí boli svedkami tejto nešťastnej udalosti, takže má aj informačnú funkciu. Dozviete sa, ako funguje jadrový reaktor a ako sa z obyčajnej nočnej smeny stane postupne najväčšia nukleárna katastrofa spôsobená človekom.

zdroj: forbes.com

Dopad radioaktivity na pokožku

Ak sa o tematiku Černobyľu zaujímate, určite ste zvedaví, čo také intenzívne rádioaktívne žiarenie dokáže spraviť s ľudským telom. HBO nakrútilo tieto scény tak realisticky, že niektorým divákom prišlo vyobrazenie zdeformovaných ľudských tiel pohoršujúce dokonca až nechutné. Mierne popáleniny a zvracanie, neskôr sčernená pokožka až smrť pracovníkov atómky či miestnych hasičov nie sú vhodnými pre slabšie povahy.

reklama

zdroj: variety.com

Smutná realita

Ďalšia téma, ktorú Černobyľ spracováva, je ľudská malichernosť a ignorovanie faktov, ktoré následne pripravili o život mnoho nevinných. HBO chcelo poukázať na skutočných hrdinov, ktorí zabránili rozšíreniu už aj tak veľkých škôd. V seriáli sa namiesto evakuácie obyvateľstva snažil Sovietsky zväz udržať túto informáciu v tajnosti, čo viedlo k ožiareniu a prenášaniu radiácie po takmer celom kontinente. Skutočná strata na životoch v dôsledku havárie sa nedá presne určiť, no Sovietsky zväz do dnešného dňa uvádza vo svojich spisoch 31 úmrtí.

zdroj: metro.uk

Slovensko zasiahnuté plnou silou

Po výbuchu ostalo jadro reaktora otvorené a horelo ešte niekoľko dní. Z dôvodu vysokej radiokativity bolo veľmi náročné a nebezpečné ho uhasiť a zabrániť tak šíreniu radiácie. Kvôli požiaru sa z jadra začal vynárať rádioaktívny dym, ktorý sa pretvoril v oblak a ten sa niesol na západ ponad vtedajšiu Československú republiku, Nemecko, Veľkú Britániu a mnoho ďalších krajín. V dôsledku tohto mraku vzniklo mnoho ochorení, ktoré sa geneticky prenášali z generácie na generáciu.

zdroj: deadline.com

Pohoršenie Sovietskeho zväzu

Černobyľ sa stal bezpochyby najpopulárnejším seriálom posledných mesiacov, avšak nájdu sa aj takí, ktorých nie veľmi oslovil. Ako informuje portál BGR, Rusko sa rozhodlo natočiť vlastnú verziu černobyľskej katastrofy a hlavným vinníkom nehody má byť špión americkej CIA. Ruská vláda považuje seriál za útok na Sovietsky zväz a chcú dokonca zakázať jeho sledovanie. Podarí sa Rusom prekonať americkú verziu?

Páčil sa vám článok? Podporte ho zdieľaním.

Zdroje: interez.sk
bgr.com
Zdieľať na Facebooku