28.04.2024, meniny má
20. novembra 2019

A váš deviatak už vie, kam na strednú? S rozhodovaním mu môžu pomôcť aj tieto burzy stredných škôl

A váš deviatak už vie, kam na strednú? S rozhodovaním mu môžu pomôcť aj tieto burzy stredných škôl
Zdroj: istp.sk
reklama

Aj tento rok čaká na všetkých žiakov navštevujúcich deviatu triedu základnej školy prvé veľké rozhodovanie o smerovaní ich ďalšieho života. Až 119 deviatakov zo základných škôl v Seredi si musí zvoliť strednú školu, ktorá sa na ďalšie tri, štyri či päť rokov stane ich „druhým domovom“. Niektorí sú už rozhodnutí dávno a niektorí stále nevedia, kam by mali ich ďalšie kroky smerovať. S výberom tej správnej strednej školy môžu žiakom a ich rodičom pomôcť aj tieto burzy stredných škôl.

Trnavská burza stredných škôl

Minulý rok spustil Trnavský samosprávny kraj pilotný ročník výstavy, na ktorej sa prezentovali všetky druhy stredných škôl v regióne. Táto výstava sa stretla s vysokým záujmom škôl aj verejnosti, a preto sa Trnavský kraj rozhodol v nej pokračovať. Druhý ročník výstavy Kam na strednú školu v trnavskej župe sa bude konať už zajtra, t. j. štvrtok 21. novembra 2019 v priestoroch Mestskej športovej haly, Rybníková 15 v čase od 8.00 hod. do 17.00 hod.

Cieľom výstavy je pomôcť žiakom základných škôl a ich rodičom pri výbere vhodného typu strednej školy. Výhodou tohto podujatia je koncentrácia všetkých stredných škôl na jednom mieste. K dispozícii budú aj kariérni poradcovia, ktorí žiakom pomôžu nielen s výberom povolania, ale aj konkrétnej strednej školy.

Každá stredná škola poskytne záujemcom informácie o podmienkach prijatia na strednú školu, o študijných a učebných odboroch, ako aj o možnostiach duálneho vzdelávania. Jednotlivé školy predstavia svoje študijné a učebné odbory prostredníctvom praktických ukážok a prezentácií.

reklama

Okrem stredných škôl sa na výstave budú prezentovať aj zamestnávatelia z Trnavského kraja, ktorí poskytnú informácie o ponúkaných profesiách s možnosťou štúdia v duálnom vzdelávaní. Duálnemu vzdelávaniu bude venovaný aj samostatný stánok, v ktorom vám poskytnú základné informácie o tomto type štúdia. V oddelenej časti výstaviska bude pripravená prezentácia s podrobnejšími informáciami o duálnom vzdelávaní. Rodičia a žiaci budú tiež oboznámení so župným balíčkom pripraveným pre trnavských dualistov.

Zdroj: trnava-vuc.sk

Burza stredných škôl v Seredi

Už po niekoľko rokov sa burza stredných škôl organizuje aj v Seredi. Predtým sa konala v priestoroch Základnej školy Juraja Fándlyho v Seredi, ale minulý rok sa miesto jej konania presunulo do kultúrneho domu.

Aj tento rok mesto Sereď organizuje v estrádnej sále Domu kultúry v Seredi Burzu stredných škôl pre žiakov základných škôl zo Serede aj blízkeho okolia a ich rodičov. O možnostiach štúdia na stredných školách v okolí Serede sa budete môcť informovať vo štvrtok 28. novembra 2019 od 10.00 hod. do 16.00 hod.

Účasť na burze potvrdilo 21 stredných odborných škôl, gymnázií a súkromných stredných škôl zo Serede, Trnavy, Galanty, Šale, Sládkovičova, Senca, Hlohovca, Nitry, Modry a z Hodruše-Hámrov. Žiaci ôsmych a deviatych ročníkov zo Serede aj z okolitých obcí, ako aj ich rodičia si budú môcť prezrieť prezentácie škôl, oboznámia sa z ich študijným programom a dozvedia sa ďalšie zaujímavé informácie od zástupcov aj študentov prezentujúcich škôl.

Zdroj: seredskenovinky.sk

Ako dopadli minuloroční deviataci?

Pre potreby tohto článku sme základné školy v Seredi požiadali o zaslanie štatistík prijatia žiakov deviatych tried v školskom roku 2018/2019 na stredoškolské štúdium. Údaje nájdete v nasledujúcej tabuľke.

Spracované podľa údajov zo seredských základných škôl.

Bonus: Aplikácia Kam PO

Cieľom tejto aplikácie je vyriešiť problém ôsmakov a deviatakov, kam ísť po základnej škole. Jej autorom je absolvent Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Prešove Marek Gogoľ. S touto aplikáciou vyhral súťaž 2. Šarišský hackathon a naprogramoval ju sám.

Hoci je aplikácia určená primárne pre žiakov Prešovského kraja, na jej už funkčnej stránke nájdete dotazník, ktorý pomôže hociktorému žiakovi zistiť jeho zameranie. Po zodpovedaní otázok sa zobrazí graf a vyhodnotenie, ktoré zaradí žiaka do jednotlivých typov (konvenčný, realistický, intelektuálny, manažérsky, sociálny, umelecký). Pri každom type je osobnostná charakteristika a príklady povolaní pre daný typ. Aplikáciu nájdete na tejto stránke.

Zdroj: kampo.sk

Páčil sa vám článok? Podporte ho zdieľaním.

Zdroje: trnava-vuc.sk, presov.korzar.sme.sk, kampo.sk, ZŠ Juraja Fándlyho Sereď, ZŠ J. A. Komenského Sereď, Cirkevná ZŠ sv. Cyrila a Metoda, Sereď
Zdieľať na Facebooku