28.04.2024, meniny má
25. februára 2020

Vypnite telku a začítajte sa. Čo čítame v redakcii Seredsity.sk?

Vypnite telku a začítajte sa. Čo čítame v redakcii Seredsity.sk?
Zdroj: unsplash.com
reklama

Zima je už pomaly na konci, hoci snehu sme si tento rok vôbec neužili. Februárové slnečné lúče nás cez deň lákajú k prechádzkam po hrádzi či v kempingu, ale na otvorené terasy a opekačky si ešte chvíľu počkáme. Čo teda robiť večer, keď o šiestej je už tma a v telke opäť nič nie je? Vtedy je čas zakutrať sa pod deku s teplým čajom, kakaom či horúcou čokoládou a vziať do rúk knihu. My sme sa rozhodli, že s vami podelíme o naše knižné tipy.

Aj my v redakcii si totiž radi oddýchneme pri dobrých knihách a v nasledujúcich riadkoch uvidíte, že náš knižný vkus je naozaj rozmanitý. Takže, ktoré knihy a prečo by ste mali prečítať?

Dominik Dán: Pochovaní zaživa

Knihy Dominika Dána sú slovenskému čitateľovi blízke už len z toho dôvodu, že jeho príbehy priamo súvisia s kriminálnymi prípadmi na Slovensku. Hoci samotný autor je zahalený tajomstvom, v jeho knihách často spoznáte kauzu, ktorú ste mali možnosť sledovať v TV či v tlači. Jeho predposledná vydaná kniha Pochovaní zaživa približuje nekalé praktiky v domove pre seniorov, z ktorých vám bude ťažko. Schválne, viete s ktorou nie tak dávnou kauzou tento príbeh súvisí?

Zdroj: martinus.sk

reklama

Jozef Karika: Na smrť

Jozef Karika sa dostal do širšieho povedomia po tom, ako bol sfilmovaný jeho bestseller Trhlina. Pritom všetky jeho knihy od série V tieni mafie až po trilery Strach, Tma, Trhlina či Priepasť si zaslúžia vašu pozornosť. Knihy Na smrť a Na smrť II sa venujú stále aktuálnej téme holokaustu, avšak podávajú ju v spracovaní, ktoré vás donúti prečítať ich na jeden hlt. Upozorňujeme, že knihy obsahujú opisy scén, pri ktorých vám môže prísť nevoľno.

Zdroj: martinus.sk

Stieg Larsson: séria Millenium

Stále viac obľúbených severských autorov detektívok zastupuje Stieg Larson. Jeho séria Millenium je perfektná pre milovníkov klasických detektívok, ktoré majú niečo navyše. Okrem zdanlivo nevyriešiteľnej detektívnej zápletky sa stretnete s komplexnými, no nekonvenčnými postavami, ktoré sa vám dostanú do hlavy. Dokonale premyslená zápletka, dynamický dej a kvalitne spracované postavy vás zaujmú natoľko, že nezostanete iba pri prvej časti (Muži, ktorí nenávidia ženy).

Zdroj: martinus.sk

Juraj Červenák: séria Černokňažník (Vládca vlkov, Radhostov meč, Krvavý oheň)

Domáca trilógia od domáceho autora. Séria Černokňažník, ako už napovedá názov, by sa dala označiť ako historizujúce fantasy, ktoré čitateľa vezme do predveľkomoravského obdobia. Nielenže si oddýchnete pri dynamickom deji plnom zbraní a mágie a pri dobre štylizovaných postavách, ale sa aj naučíte veľa o slovanskej mytológii – o bohoch, príšerkách, sviatkoch a zvykoch našich predkov.

Zdroj: martinus.sk

Gabriela Grznárová: Neha snehu

Aby všetko nebolo iba o tradičnej próze a príbehoch, chceli by sme dať do pozornosti zbierku básní slovenskej autorky. Ide o autorkin debut nežne a romanticky ladenej viazanej poézie. Hoci v súčasnej poetickej scéne dominuje skôr voľný verš a modernejšie postupy, umenie viazaného verša pretrváva.

Zdroj: martinus.sk

Roderick Gordon a Brian Williams: Stratený svet v podzemí

Táto séria je určená skôr pre mladšieho čitateľa, ktorý určite ocení výborne spracované detské postavy. Dokáže sa s nimi stotožniť a prežívať s nimi ich dobrodružstvá. Čo sa na prvý pohľad zdá ako rozprávka, je v skutočnosti zložitý a dokonale realisticky prepracovaný dej príbehu odohrávajúci sa v podzemných kolóniách.

Zdroj: martinus.sk

Mark Manson: Jemné umenie mať veci v paži

Táto motivačná kniha určite už pritiahla vašu pozornosť, minimálne svojím prebalom. Kniha o osobnom rozvoji od blogerskej superstar, ktorá ukazuje, ako sa prestať riadiť pravidlami „pozitívneho“ myslenia a nájsť svoj vlastný spôsob spokojného života, neobišla ani našu redakciu. Neponúka síce univerzálny návod na život, ale povie ti, ako mať život dostatočne v paži na to, aby ťa neotravoval a ty si ho žil tak, ako chceš ty a nie tak, ako to chce život a ľudia okolo teba.

Zdroj: martinus.sk

Petr Ludwig: Konec Prokrastinace

Aj ďalšia kniha patrí medzi motivačné a môže vám pomôcť bojovať s prokrastináciou (označenie pre chorobné odkladanie dôležitých úloh na neskôr). Okrem iného sa naučíte, ako môžete sami seba motivovať, aby vás práca bavila a napĺňala. Alebo ako si zorganizovať každý deň aj celý život tak, aby sme v prvom rade robili to, čo má pre nás naozaj zmysel.

Zdroj: martinus.sk

Leela Cyd: Ako fotiť na Instagram

V dnešnej dobe sociálnych sietí vám dávame do pozornosti zaujímavú knižku, ktorá vám môže pomôcť získať vyšší počet „folowerov“. Kniha od renomovanej autorky a fotografky je doplnená nádhernými snímkami a užitočnými radami pre získanie úspechu na Instagrame. Poradí, ako vytvoriť dokonalú kompozíciu, nájsť neobyčajný uhol pohľadu a vybrať si správne rekvizity.

Zdroj: martinus.sk

Edgar Allan Poe: The Complete Poetry of Edgar Allan Poe

Z domácej poézie prejdeme na tú svetovú, hoci nie tak tradičnú. E. A. Poe je známy predovšetkým svojimi strašidelnými poviedkami, ale vo svojej podstate bol básnikom. Toto vydanie jeho kompletnej básnickej tvorby ho zaraďuje vedľa slávnych anglických básnikov ako Shelley, Byron či Keats. Nájdete tu najznámejšie dielo Havran, ale aj ďalšie ako Helen, Annabel Lee či Zvony. Ak vám však robí problém angličtina, siahnite po českom či slovenskom preklade. Edgar Allan Poe určite stojí za to, aby ste ho objavili.

Zdroj: martinus.sk

George R. R. Martin: Pieseň ľadu a ohňa (všetky knihy)

Samozrejme, aj my sme podľahli fantasy ságe, ktorá od roku 2011 ovládla televízne obrazovky pod názvom Hry o tróny (prvá kniha). Ako sa však vraví, film nie je kniha a ak ste fanúšikom seriálu, určite vám odporúčame aj knižnú podobu.

Zdroj: martinus.sk

Jonas Jonasson: Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol

Ak ste čítali knihu Forrest Gump alebo aspoň videli film, hlavná postava tejto knihy vám ho bude pripomínať. Allan Karlsson, ktorý v deň svojich stých narodenín ušiel z domova dôchodcov, totiž rovnako ako Forrest ovplyvnil počas svojho života mnoho dôležitých svetových udalostí.

Zdroj: martinus.sk

Zaujali vás niektoré z našich tipov? Ak nie, podeľte sa s nami o vaše knižné chuťovky a odporučte nám svoje obľúbené tituly. Zima ešte nekončí a tip na dobrú knihu sa vždy hodí.

Páčil sa vám článok? Podporte ho zdieľaním.

Zdroje: pantarhei.sk, peterrufus.com, martinus.sk, sk.wikipedia.org
Zdieľať na Facebooku