28.04.2024, meniny má
27. marca 2020

Tinkine recepty si jednoducho zamilujete. Toto by ste mali určite vyskúšať aj vy doma

Tinkine recepty si jednoducho zamilujete. Toto by ste mali určite vyskúšať aj vy doma
Zdroj: FB Tinkine recepty
reklama

Poznáte Tinku Karmažín a jej recepty pod značkou Tinkine recepty? Táto Seredčanka inšpiruje množstvo žien a mužov takmer v každej domácnosti. Varenie a pečenie je jej vášňou a je dôkazom toho, že jedlo sa dá pripraviť zdravo a chutne aj bez výčitiek. My sme si pre vás dnes pripravili výber z jej receptov, ktoré si môžete pripraviť aj vy doma z dostupných surovín a zásob.

Tinka má na konte už vyše 110 000 fanúšikov, s ktorými sa pravidelne delí nielen o recepty, ale aj o rady, tipy a triky pri varení, nakupovaní či využívaní prírodnej lekárne. Svoje recepty zdieľa na jej facebookovej stránke, Instagrame, na webe, objavuje sa na televíznych obrazovkách v relácii Tajomstvo mojej kuchyne a pýšiť sa môže aj vlastnými knihami.

Súťaž o knižku

Pozor! Máme pre vás skvelú správu, pretože Tinka sa rozhodla, že nám jednu zo svojich kníh venuje do súťaže pre vás. Stačí, ak nám do komentárov pod príspevkom napíšete, ktorý z týchto receptov určite doma vyskúšate. Jedného z vás vylosujeme v utorok 31. marca 2020 o 12.00 hod. Veľa šťastia!

Zdroj: FB Tinkine recepty

reklama

Bleskové chlebové placky

Minulo sa vám doma pečivo? Alebo si len chcete spraviť na večeru čerstvé? Chlebové placky pripravené za 10 minút už teplé na stole bez droždia a bez kysnutia. Len 3 základné ingrediencie. Neskutočne chutia. Výborné aj v bezlepkovej verzii. Recepty Jamieho Olivera ešte nikdy nesklamali. Vylepšené mnou.“

Čo budeme potrebovať
  • 230 špaldová hladká múka alebo kombinácia s celozrnnou, ryžová múka
  • 250 g biely jogurt alebo acidko, kyslá smotana
  • 1/2 čl bezfosfátový prášok do pečiva
  • na dochutenie soľ, rasca, ľanové a sezamové semiačka, čerstvé bylinky
Postup prípravy
  1. Postup asi ani nemôže byť jednoduchší. Všetky ingrediencie si dáme do misky a vypracujeme nelepivé cesto. Ak sa lepí, prisypte ešte 10 gramov múky. Bochník si prerežeme na 6 rovnakých kúskov.
  2. Podložku aj valček si pomúčime múkou a rozvaľkáme placku. Ani tenkú, ani hrubú, takú akurát, veľkosťou asi ako roztiahnutá dlaň s prstami. Posypeme ešte soľou z oboch strán.
  3. Opekáme na strednom až mierne zvýšenom ohni na suchej panvici z oboch strán, pokým sa nám urobia také hnedé fliačky. Pre ušetrenie času môžete robiť na dvoch/troch panviciach naraz.
  4. Hotové placky určené k okamžitej konzumácii môžete z jednej strany potrieť maslom.

Recept nájdete aj na webe tinkinerecepty.sk.

ZDROJ: TINKINERECEPTY.SK

Gazdovské zemiaky

„Chrumkavé pečené zemiačky s roztečenou bryndzou, skaramelizovanou cibuľkou a opečenou slaninkou. Predvčerom som ich robila aj s dupľou, včera som ich robila opäť a keby môžem, robím ich aj dnes. Fantastické sú. Úplne jednoduché jedlo, na ktorom si naozaj gurmánsky pochutíte. A takmer z jedného pekáča. Už len nabrať kapustu zo súdka a vychutnávať.“

Čo budeme potrebovať

  • 10 ks zemiaky
  • 250 g bryndza
  • 1 ks červená cibuľa
  • 100 g domáca slaninka
  • na dochutenie petržlenová sňať, soľ, rasca, med, sójová omáčka, trstinový cukor

Postup prípravy

  1. Rúru si rozohrejeme na 180 stupňov bez ventilátora.
  2. Zemiaky si ošúpeme a nakrájame na tenké kolieska – chipsy. Polejeme olivovým olejom, osolíme, pridáme rascu a premiešame. Plech si vymažeme maslom, rozložíme zemiaky a dáme piecť na 40 minút.
  3. Upečené chrumkavé zemiaky vyberieme, rozmrvíme na ne bryndzu a dáme zapiecť ešte na 5 minút.
  4. Slaninku si nakrájame na menšie kúsky a opečieme na suchej panvici dochrumkava. Dáme odtiecť na kuchynskú utierku. Cibuľku si nakrájame nadrobno alebo na polkolieska a zľahka opečieme do zlatista na masti, ktorú nám vytopila slaninka. Ochutíme trochou trstinového cukru, soli a sójovou omáčkou.
  5. Hotové zemiačky posypeme skaramelizovanou cibuľkou, chrumkavou slaninkou a posekanou petržlenovou vňaťou.

Recept nájdete aj na webe tinkinerecepty.sk alebo v knihe Tinkine rodinné recepty 3.

ZDROJ: TINKINERECEPTY.SK

Žihľavu pozná určite každý z nás, no viete aj o jej zázračných liečivých účinkov? O tých si môžete prečítať v našom článku. Jej sezóna práve začína, preto neváhajte a určite si ju choďte nazbierať. Tinka vám poradí, ako si z nej môžete pripraviť vynikajúce jedlo, ako sú zemiakové placky či žihľavová omáčka.

Žihľavová omáčka s volským okom a zemiakmi

„Priznám sa vám, že prívarky ani omáčky nikdy neboli moje obľúbené jedlá, asi to boli ešte pozostatky spomienok zo školských čias. Našla som si k nim cestu a začala som omáčky robiť zo zeleniny. Zamilovali sme si cuketu, tekvicu a v sezóne aj mega zdravú žihľavu.“

Čo budeme potrebovať

  • 10 ks zemiaky
  • 1/3 ks pór
  • 200 g cuketa
  • 10 ks čerstvá žihľava
  • 4 PL Lučina
  • 4 ks vajce
  • na dochutenie celá rasca, olivový olej, drvená rasca, kurkuma, maslo, citrónová šťava, med, soľ, mletá červená paprika, čerstvá vňať

Postup prípravy

  1. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na malé kúsky a dáme variť do vody spolu s celou rascou na 12 až 15 minút.
  2. Do panvice dáme olivový olej, pridáme nakrájaný pór, nastrúhanú cuketu, nasekanú žihľavu, posypeme drvenou rascou, pridáme kurkumu a podlejeme vodou.
  3. Varíme približne 5 – 8 minút a následne rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. Vhodíme kus masla, Lučinu na zahustenie, dochutíme citrónovou šťavou, medom a soľou. Ak je omáčka príliš riedka, zahustíme trochou zemiakového škrobu vo vode.
  4. Vajíčka rozklepeme na olivový olej v druhej panvici a pripravíme si skvelé volské oká. Najchutnejšie sú tie, kde sa žĺtko rozteká. Osolíme a posypeme mletou červenou paprikou.
  5. Vodu zo zemiakov si zlejte nabok, môžete ňou zahustiť žihľavovú omáčku. Zemiaky osolíme, pridáme kúsok masla a posypeme čerstvou vňaťou.

Recept nájdete aj v knihe Tinkine rodinné recepty 3.

ZDROJ: TINKINE RODINNÉ RECEPTY 3

Zemiakové placky so žihľavou

„Pamätám si z detstva, že moja babka často robievala zemiakové placky. Za domom mala veľký lán poľa, zemiakom sa vždy dobre darilo, tak bolo dostatok zásob aj na celý rok. Veľmi rada využívam dary prírody a medzi nimi je aj žihľava mojou dobrou kamarátkou. Okrem prívarku som ju vyskúšala dať aj do placiek. Chutili doma trom generáciám a ja som ich prvýkrát nestíhala ani robiť, ani fotiť. Tak rýchlo zmizli z taniera.“

Čo budeme potrebovať

  • 8 ks veľké zemiaky
  • 4 ks vajce
  • 4 PL špaldová hladká múka
  • 10 ks celá čerstvá žihľava
  • 4 strúčiky cesnak
  • na dochutenie soľ, kurkuma, biely sezam, olivový olej

Postup prípravy

  1. Zemiaky ošúpeme a nastrúhame nahrubo do misky. Pridáme vajcia, múku, nasekané žihľavové lístky, pretlačíme cesnak, prihodíme soľ, kurkumu, biely sezam a zamiešame.
  2. Do panvice si dáme trochu olivového oleja a lyžicou naberieme zmes na 4 miniplacky alebo na jednu veľkú placku na celú panvicu. Roztlačíme lyžicou na tenko a placky z oboch strán opečieme dochrumkava.
  3. Hotové placky dáme na kuchynskú utierku, aby do seba vsiakli prebytočnú mastnotu. V každej ďalšej várke pridáme do panvice trošku oleja. Takto opečieme všetky placky dochrumkava.

Recept nájdete aj v knihe Tinkine rodinné recepty 3.

ZDROJ: TINKINE RODINNÉ RECEPTY 3

Cuketový tatarák

„Tento recept je absolútna mega vychytávka a má naozaj veľký úspech. Keď som ho zbadala na Pintereste, vravím si, toto musím vyskúšať. Trošku som si ho upravila a neviem sa ho nabažiť. Ktokoľvek ho ochutnal, pýtal si recept. Naozaj neviem, či som v poslednej dobe jedla lepšiu pochúťku na chlieb. Určite vyskúšajte, budete sa zalizovať.“

Čo budeme potrebovať

  • 1 väčšia cuketa
  • 2 ks červená cibuľa
  • 3 strúčiky cesnak
  • 2 čl dijon horčica
  • 2 čl kečup
  • 2 čl sójová omáčka
  • 1/2 čl červená mletá paprika
  • pár kvapiek citrónová šťava
  • 1 hrsť čerstvá pažítka

Postup prípravy

  1. Na hrubom strúhadle si nastrúhame cuketu. Posolíme ju a necháme odstáť.
  2. Cibuľku si nakrájame nadrobno a na oleji ju orestujeme dosklovita cca 5 – 8 minút. Pridáme nadrobno nasekaný cesnak a spolu 2 minúty orestujeme. Cuketu si vyžmýkame z vody a pridáme k zmesi. Restujeme cca 5 – 7 minút do zmäknutia.
  3. Zmes necháme vychladnúť a pridáme kečup, horčicu, soľ, korenie, chilli, sušenú červenú papriku, muškátový orech, kvapku citrónovej šťavy a sójovej omáčky. Všetko po troške a podľa chuti. Servírujeme na hrianke, tak chutí najlepšie. Bon appetit!

Recept nájdete aj na tomto odkaze.

ZDROJ: TINKINERECEPTY.SK

Krátke mäsko s pečenými hranolkami

„Jedlo z môjho detstva, doteraz ho milujem a zaraďujem do TOP 3. Voláme to krátke mäsko s pečenými hranolkami. Je to zdravá náhrada za vyprážané kuracie nugetky a fritované hranolky. Veľmi rýchlo spravené, v marináde vám vydrží aj tri dni, čím dlhšie, tým chutnejšie, šťavnatejšie… výborné aj do placiek alebo hamburgerov.“

Čo budeme potrebovať

  • 450 g kuracie prsia alebo morčacie prsia
  • 1 PL dijon horčica
  • 2 PL kečup
  • 1 PL med
  • 1 PL sójová omáčka
  • 10 lístkov medvedí cesnak, resp. 1 strúčik obyčajný cesnak
  • 2 ks vajcia
  • 9 ks zemiaky

Postup prípravy

  1. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov. Zemiaky si ošúpeme, nakrájame na hranolky a dáme do studenej vody odstáť na 15 min., aby nám vytiahla škrob.
  2. Mäsko si nakrájame na krátke pásiky alebo kúsky a zmiešame s ostatnými ingredienciami na marinádu. Dochutíme soľou, mletou rascou, červenou paprikou a kurkumou. Odložíme do chladničky.
  3. Zo zemiakov zlejeme vodu, zamiešame trochu olivového oleja a soli a vysypeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme do zlatista cca 25 – 30 min. Hranolky počas pečenia 2-krát naberieme a otočíme na druhú stranu, aby sa nám pekne prepiekli.
  4. Mäsko pripravíme na rozpálenom oleji a opekáme sprudka cca 8 minút. Podávame s dipom alebo kečupom.

Recept nájdete aj na webe tinkinerecepty.sk.

ZDROJ: TINKINERECEPTY.SK

Páčil sa vám článok? Podporte ho zdieľaním.

Zdroje: tinkinerecepty.sk, FB Tinkine recepty
Zdieľať na Facebooku