Včera 30. júna 2020 sa v Seredi, konkrétne v seredskom cukrovare, zišli predstavitelia spoločnosti Slovenské cukrovary s.r.o. spoločne s ministrom pôdohospodárstva Jánom Mičovským a županom Trnavského kraja Jozefom Viskupičom pri významnej udalosti.
Spoločne totiž poklopali základný kameň novej teplárne v seredskom cukrovare, ktorá by mala začať fungovať v roku 2021. Investícia v podobe výmeny kotolne tak bude najväčšou investíciou do ekologizácie cukrovarníckeho priemyslu na Slovensku za posledných 10 rokov.
Najhlavnejším dôvodom je výmena zdroju energie. Dnešné a pôvodné palivo, ktoré predstavuje hnedouhoľný prach, bude nahradené ekologickejším zdrojom energie, a to zemným plynom a bioplynom.
Táto výmena by mala zabezpečiť splnenie najprísnejších ekologických noriem, ktoré treba dodržiavať počas celého procesu výroby potravín. Na tlačovom brífingu taktiež odznelo, že ekologickejšia výroba cukru bude veľkým benefitom pre životné prostredie a obyvateľov regiónu.
Zároveň prispeje k naplneniu ekologického záväzku Slovenska dosiahnuť uhlíkovú neutralitu v rámci EÚ do roku 2050.
Podľa konateľa spoločnosti Adriána Šedivého predstavuje táto investícia významný krok k sebestačnosti Slovenska vo výrobe cukru, resp. v ekologickej výrobe cukru. Ako spomenul, stará kotolňa bola uvedená do prevádzky ešte v roku 1962. Ďalej vysvetlil, že bioplyn sa bude využívať primárne z produkcie cukrovarskej čistiarne odpadových vôd.
Výmena kotolne v Seredi je kľúčová aj preto, lebo prichádza v neľahkom období, keď slovenský cukrovarnícky priemysel odoláva dôsledkom zrušených kvót na cukor, hromadeniu prebytkov na európskom trhu a tlaku na ceny.