28.04.2024, meniny má
22. júla 2020

Kúpalisko Galandia zostáva zatvorené aj toto leto. Mesto Galanta má na jeho znovuotvorenie už iba rok a pol

Kúpalisko Galandia zostáva zatvorené aj toto leto. Mesto Galanta má na jeho znovuotvorenie už iba rok a pol
Zdroj: FB Aquapark Galandia
reklama

Kúpalisko Galandia v Galante vzniklo v roku 2007 a v roku 2015 bolo zatvorené pre havarijný stav a problémy spojené najmä so strechou. Koniec roka 2019 mal byť definitívnym termínom znovuotvorenia Galandie. RTV Krea však informuje, že mesto dostalo ďalšie dva roky na to, aby sa Galandia zrekonštruovala. Aj toto leto si obyvatelia Galanty a širokého okolia musia hľadať iné kúpaliská, pretože Galandia zostáva naďalej zatvorená.

Mesto opäť vyhlásilo verejnú súťaž

Keďže projekt Galandie bol financovaný z peňazí Európskej únie, musí fungovať minimálne 15 rokov. V opačnom prípade by mesto Galanta muselo vrátiť 4,5 milióna eur. Preto Galanta nedávno opäť vyhlásila verejné obstarávanie, do ktorého je možné prihlásiť sa do začiatku augusta.

Verejná súťaž bola vyhlásená už aj minulý rok, kedy pozostávala z troch častí. Úspešná však bola len jedna a v ostatných dvoch častiach vyšli cenové ponuky vyššie ako možnosti mesta. Poslanci mesta sú ochotní uvoľniť na rekonštrukciu približne 2,8 milióna eur.

Aktuálna súťaž má dve časti, pričom jedna časť je tá, ktorá bola preukázateľne postavená z mestských peňazí. Aby nedošlo k nedovolenej pomoci, túto časť musí znovu zrekonštruovať mesto Galanta. Potom sú stavebné časti, ktoré môže zrekonštruovať aj Galandia, keďže je platcom DPH a mesto tak môže niečo ušetriť.

reklama

„Až teraz sa dostávame reálne k tomu, že sa rekonštrukcia môže spustiť. Verejné obstarávanie už bolo spustené. Súťaž bola avizovaná tak, aby sa do nej mohli prihlásiť dostatočne silné firmy, aby to nebolo o tom, že sa prihlási Jožko s troma murármi a bude ju opravovať niekoľko rokov.” Pre RTV Krea Peter Paška, primátor mesta Galanta.

Zdroj: FB Aquapark Galandia

Na rekonštrukciu zostáva iba rok a pol

Súčasnou víziou zmien v areáli je vytvorenie spray parku a menšieho bazéna so šmykľavkami a atrakciami pre deti. Aktuálny platný termín otvorenia Galandie je 31. decembra 2021. Mesto tak má na rekonštrukciu už iba rok a pol. Víťaz verejného obstarávania by mohol byť známy už po letných prázdninách.

„Od začiatku tohto nového roku sme vlastne v spolupráci s mestom vytvorili nejaký tím, ktorý kontroloval tú projektovú dokumentáciu. Pridali sa k tomu architekti a projektanti, ktorí po konzultácii s ním a s generálnym projektantom dospeli k nejakému názoru, ktorý teraz sme zadali verejnému obstarávateľovi.” Pre RTV Krea Zoltán Szelle, konateľ Galandie.

ĎALŠIE LETO BEZ GALANDIE

ĎALŠIE LETO BEZ GALANDIEKoniec roka 2019 mal byť definitívnym termínom znovuotvorenia Galandie, no mesto dostalo ďalšie dva roky na to, aby ju postavilo na nohy. Z tejto lehoty prešlo už takmer sedem mesiacov, pohlo sa odvtedy niečo?

Uverejnil používateľ RTV Krea Pondelok 20. júla 2020

Páčil sa vám článok? Podporte ho zdieľaním.

Zdroje: RTV Krea
Zdieľať na Facebooku