28.04.2024, meniny má
28. septembra 2020

Dnes sa začal súdny proces so seredskou mafiou. Ide o jeden z najväčších procesov v modernej histórii Slovenska

Dnes sa začal súdny proces so seredskou mafiou. Ide o jeden z najväčších procesov v modernej histórii Slovenska
Zdroj: tvnoviny.sk/FB Polícia Slovenskej republiky
reklama

Spravodajský portál Aktuality.sk dnes informoval o dlhoočakávanom súdnom procese, ktorý v modernej histórii Slovenska nemá obdobu. Pred súd sa totiž postavia členovia drogového gangu zo Serede.

Pred senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, sa v pondelok 28. septembra 2020 postavilo sedem členov zločineckého gangu zo Serede, ktorý sa zaoberal distribúciou drog a polícia ich zadržala v rámci rozsiahlej akcie Venal. Ide o zločineckú skupinu okolo Slavomíra W. pôsobiacu v Seredi, ale aj ostatných mestách Trnavského kraja.

Podľa tvnoviny.sk prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal obžalobu na desiatich členov skupiny, traja z nich sú však na úteku. Súd koná voči nim ako ušlým.

Vďaka sérii protidrogových akcií Venal je spolu už 56 obvinených. Polícii sa pri všetkých akciách podarilo zadokumentovať stovky kilogramov tabliet na výrobu pervitínu a približne 25 kilogramov už vyrobeného metamfetamínu.

reklama

Obžaloba ich viní zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a súvisiacej trestnej činnosti zameranej na výrobu a distribúciu pervitínu, ako aj distribúciu kokaínu. V prípade uznania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na 20 až 25 rokov alebo doživotie.

Obžalovaní odmietli uzavrieť dohodu o vine a treste. Tvrdia, že ich usvedčujú iba tzv. kajúcnici, spochybňujú obžalobu a skutky, ktoré sa im kladú za vinu.

„Vzhľadom na množstvo zadokumentovaného metamfetamínu v uvedených akciách, ktorý bol vyrobený a predaný na území SR, ako aj jeho hodnotu, taktiež počet obvinených osôb, je možné uviesť, že ide o najrozsiahlejšiu akciu zameranú na boj s drogovou trestnou činnosťou páchanou zločineckými skupinami v histórii SR.“ Hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka pre TV Markíza

Drogy za 16,8 milióna eur

Podľa polície mali tieto skupiny počas dlhých rokov fungovania vyrobiť drogy za takmer 20 miliónov eur. V našom meste podľa polície pôsobilo viacero samostatných drogových skupín venujúcich sa tomuto biznisu.

Podľa jedného zo svedkov biznis fungoval vďaka vzájomnej spolupráci jednotlivých podskupín, kde každá podskupina figurovala s vlastným dodávateľom tabletiek, vlastným „varičom“ a vlastnými dílermi.

Viac informácií o celej akcii Venal nájdete na tomto odkaze.

Prvý verdikt už padol aj v prípade v Seredi známeho Mareka G. Toho Okresný súd v Galante uznal za vinného a udelil mu trest 7,5 roka. Odsúdený čakal na rozhodnutie súdu vo väzbe od mája minulého roka.

Podporte článok zdieľaním.

Zdroje: aktuality.sk, tvnoviny.sk
Zdieľať na Facebooku