28.04.2024, meniny má
28. septembra 2020

Knižná búdka na Námestí slobody dostala vďaka OZ Mladá Sereď novú podobu. Požičať alebo vymeniť môžete akúkoľvek knihu

Knižná búdka na Námestí slobody dostala vďaka OZ Mladá Sereď novú podobu. Požičať alebo vymeniť môžete akúkoľvek knihu
Zdroj: FB PRIESTOR/Mladá Sereď
reklama

Knižné búdky alebo v podstate verejné knižnice máme v Seredi už od roku 2014. Prvá búdka vyrástla na Námestí slobody a druhá pribudla o rok neskôr v Zámockom parku a je určená na knihy pre našich najmenších. Postupne pribúdali aj ďalšie búdky, ktorých autorom je umelecký modelár Pavol Fintor z Dolnej Stredy. V knižnej búdke dostane každá kniha, ktorú už nepotrebujete, nové využitie.

OZ Mladá Sereď sa postaralo o novú búdku

Keďže knižná búdka na Námestí slobody má už pekných pár rokov, bolo na nej poznať značné opotrebovanie. Ako informovali Seredské novinky, mladí Seredčania z občianskeho združenia Mladá Sereď sa preto postarali o jej výmenu. Na mieste pôvodnej búdky tak stojí nová, ktorá opäť skrášľuje priestor malého parku a láka nadšených čitateľov. Pôvodná búdka sa momentálne nachádza v priestoroch komunitného centra PRIESTOR.

Všetky knižné búdky, či už v Seredi, alebo v iných mestách Slovenska fungujú podľa rovnakého princípu. Z každej búdky si môžete ktorúkoľvek knihu buď vypožičať a po prečítaní vrátiť, alebo si môžete knihu nechať pod podmienkou, že ju vymeníte za vlastnú. Ak sa vám doma zhromažďujú knihy, ktoré už nečítate, jednoducho ich môžete vložiť do knižnej búdky pre ostatných potenciálnych čitateľov. Každé požičanie či výmena je bez akéhokoľvek poplatku.

Zdroj: Mladá Sereď

reklama

zdroj: FB PRIESTOR

Nová šanca pre zabudnuté knihy

Aj seredská knižná búdka je súčasťou iniciatívy Ďakujem sused, vďaka ktorej mohli byť knižné búdky postavené v mestách po celom Slovensku. Ide o iniciatívu, ktorej cieľom bolo vytvoriť malé verejné knižnice s novou šancou pre knihy, ktoré dávno ležia zabudnuté v policiach. Knihu, na ktorú ste vy dávno zabudli, si tak môžu s radosťou prečítať ostatní obyvatelia mesta.

Sme veľmi radi, že tento projekt sa rozšíril aj do Serede a tešíme sa z neho už šesť rokov. Obzvlášť ďakujeme dobrovoľníkom z OZ Mladá Sereď, ktorí aj takýmto spôsobom neustále zveľaďujú naše mesto.

zdroj: FB PRIESTOR

zdroj: FB PRIESTOR

Páčil sa vám článok? Podporte ho zdieľaním.

Zdroje: seredskenovinky.sk, dakujemsused.sk, FB PRIESTOR
Zdieľať na Facebooku