28.04.2024, meniny má
5. februára 2021

Seniori zo Serede a Šintavy si čoskoro v schránkach nájdu respirátory FFP2. Nie je potrebné sa nikde nahlásiť

Seniori zo Serede a Šintavy si čoskoro v schránkach nájdu respirátory FFP2. Nie je potrebné sa nikde nahlásiť
Zdroj: pixabay.com/FB Šintava - spoločne rozvíjame obec
reklama

Mesto Sereď a obec Šintava zabezpečili najohrozenejšej skupine obyvateľov respirátory FFP2, ktoré poskytujú vyššiu ochranu dýchacích orgánov. Seniori si ich nájdu v poštových schránkach.

Distribúcia bude prebiehať postupne

Osobný ochranný prostriedok celkove poputuje k 2 998 občanom mesta, ktorí sa narodili pred alebo v roku 1956. Od 5. februára 2021 si seredskí dôchodcovia nájdeu vo svojich poštových schránkach dva kusy respirátorov.

Nie je potrebné sa nikde hlásiť. Zamestnanci mestského úradu ich rozdávajú podľa zoznamu obyvateľov. Distribúciu respirátorov koordinujú zamestnankyne mesta Karmen Vavrová a Eva Kavoňová.

 „Spomínané respirátory obdržia aj zamestnanci mestom zriadených školských zariadení. Niektoré školy si ich už zadovážili, resp. ich majú na ceste. No a takýto balíček respirátorov dostane od mesta už teraz cez víkend každá pozitívne testovaná osoba,“ povedal prednosta MsÚ Tibor Krajčovič.

reklama

Chránení budú aj šintavskí dôchodcovia

Na seniorov nezabudli ani v obci Šintava. Dôchodcovia vo veku 65 a viac rokov dostanú tak isto respirátory typu FFP2. Vďaka patrí firme Hrachostav, s.r.o v zastúpení Miloša Hracha, ktorá ochranné pomôcky zaobstarala.

Zdroj: FB Šintava – spoločne rozvíjame obec

Dĺžka bezpečného používania jedného respirátora je 8 hodín. Pri opakovanom použití je potrebná dezinfekcia alkoholom. Respirátor by ste mali používať najmä pri nevyhnutných nákupoch alebo návšteve lekára.

Po zaznamenaní britskej mutácie ochorenia COVID-19 ich odporúča aj ministerstvo zdravotníctva. Odborníci radia zvážiť aj použitie dodatočného rúška na prekrytie medzier, ktoré respirátor nedokázal. Respirátory typu FFP2 úspešne filtrujú 94 % častíc s veľkosťou len 0,6 mikrometra.

Podporte článok zdieľaním.

Zdroje: seredskenovinky.sk, dnes24.sk, FB Šintava - spoločne rozvíjame obec, startitup.sk
Zdieľať na Facebooku