28.04.2024, meniny má
22. marca 2021

Slováci si poradili po svojom: liek proti koronavírusu je nedostupný v celej EÚ, v Komárne v nemocničnej lekárni ho pripravujú farmaceuti sami

Slováci si poradili po svojom: liek proti koronavírusu je nedostupný v celej EÚ, v Komárne v nemocničnej lekárni ho pripravujú farmaceuti sami
Zdroj: pixabay.com
reklama

Liek proti koronavírusu je momentálne nedostupný v celej Európe. Jedna nemocničná lekáreň si však tento liek dokáže pripravovať sama, informovali o tom Dobré noviny.

Nemocničná lekáreň Nemocnice Agel Komárno si dokáže sama pripravovať liek účinný aj proti novému koronavírusu, ktorý je nedostupný v celej Európe. Tamojší farmaceuti pripravujú kapsule s obsahom dexametazónu nielen pre hospitalizovaných, ale aj pre ambulantných pacientov.

Kapsule pripravujú podľa individuálneho rozpisu na lekársky predpis, čo potvrdila vedúca farmaceutka nemocnice Hajnalka Komjáthy. Nedostatok dexametazónu v Európe je spôsobený zvýšeným počtom pacientov s novým koronavírusom.

Dexametazón

„Na základe štandardných postupov u kriticky chorých sa odporúča k terapii aj dexametazón 6 miligramov perorálne, podávaný 10 dní u tých, ktorí sú na doplnkovej kyslíkovej liečbe,“ uviedla PharmDr. Hajnalka Komjáthy, PhD, vedúca farmaceutka Nemocnice AGEL Komárno. S prípravou lieku začali už od januára 2021. „Samotná príprava trvá približne 30 minút pri počte 100 kapsúl. Keďže ide o individuálne pripravovaný liek, kapsule je možné pripraviť s obsahom 4, 6 až 8 mg na 10, 20 až viac dní,“ vysvetľuje vedúca farmaceutka.

reklama

Okrem koronavírusového ochorenia pacienti užívajú dexametazón aj na iné zápalové reumatologické a autoimunitné ochorenie, v onkológii na premedikáciu pred podaním cytostatík alebo na paliatívnu  liečbu malígnych nádorov, ďalej v dermatológii na liečbu akútneho ekzému alebo na liečbu závažného akútneho astmatického záchvatu. „Dexametazón patrí do skupiny glukokortikoidov na systémové použitie s výraznými antialergickými, protizápalovými účinkami. Má esenciálne postavenie vo farmakoterapii. V našej lekárni vieme pripraviť aj kapsule s obsahom vankomycínu a metronidazolu na terapiu klostrídiových infekcií,“ dodáva vedúca farmaceutka komárňanskej nemocnice. V tomto prípade ide o individuálne pripravovaný liek na lekársky predpis s podrobným rozpisom, ako to vyžaduje legislatíva.

Zdroj: cas.sk

   Páčil sa vám článok? Podporte ho zdieľaním.

Zdroje: nemocnicakomarno.agel.sk, dobrenoviny.sk
Zdieľať na Facebooku