27.04.2024, meniny má
11. augusta 2021

Nezaočkovaným nemusí byť podľa COVID automatu umožnený vstup na podujatia. Aké zmeny prinesie schválený návrh Vladimíra Lengvarského?

Nezaočkovaným nemusí byť podľa COVID automatu umožnený vstup na podujatia. Aké zmeny prinesie schválený návrh Vladimíra Lengvarského?
Zdroj: topky.sk - Vlado Anjel/euractiv.sk
reklama

Výsledkom utorkového mimoriadneho rokovania je jednohlasné schválenie návrhu COVID automatu ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského. Obmedzenia zasiahnu kompletne očkovaných ľudí len minimálne. Zmeny sa budú týkať najmä fungovania prevádzok a kultúrnych podujatí.

Podľa Lengvarského chceli pre kompletne zaočkovaných režim, ktorý by ich čo najmenej obmedzoval, a aby sa čo najmenej zatvárali prevádzky. Základné obchody a služby budú v prípade zhoršenia epidemiologickej situácie naďalej fungovať aj pre ľudí, ktorí nie sú očkovaní ani testovaní.

Zaočkovaným stačí COVID pass

Po novom budú môcť prevádzkovatelia a organizátori hromadných podujatí rozhodovať o tom, či umožnia vstup len zaočkovaným alebo aj testovaným. Ďalej ľuďom, ktorí prekonali COVID-19 alebo aj tým, ktorí nespĺňajú žiadnu z týchto podmienok.

Kompletne zaočkovaní ľudia sa budú môcť pri vstupe preukázať digitálnym COVID passom cez mobilnú aplikáciu. Jej bezplatné spustenie je naplánované už na budúci týždeň.

reklama

Podľa nového COVID automatu budú mať neočkovaní a neotestovaní v čiernych okresoch, teda v najhoršom treťom stupni ohrozenia, večerný zákaz vychádzania. Ide o prípravu na situáciu, ak v nejakom z okresov vypukne ohnisko nákazy.

Testy si budete musieť zaplatiť, ich platnosť je však obmedzená

V prípade, ak nie ste zaočkovaní, je tu možnosť testovania, ktoré však bude spoplatnené sumou 5 eur. Dostupné budú v štátnych, ale aj súkromných nemocniciach, ktorých je na Slovensku 68. Antigénový test však bude platný len po dobu 48 hodín a PCR testy 72 hodín.

„Vydal som pokyn pre nemocnice na prípravu antigénových testov s manipulačným poplatkom päť eur. Ide o neobmedzený počet testov,“ doplnil minister zdravotníctva.

Fungovať budú naďalej aj komerčné mobilné odberné miesta, v ktorých však za antigénový test zaplatíte približne 10 eur v prípade elektronického objednania. Test na počkanie vás však môže vyjsť až 15 eur.

Dobrou správou pre tých, ktorí sa nemôžu dať zaočkovať, je, že im postačí potvrdenie od lekára. Následne pre nich budú platiť pravidlá ako pre zaočkovaných.

Podporte článok zdieľaním.

Zdroje: aktuality.sk, pravda.sk, tvnoviny.sk
Zdieľať na Facebooku