27.04.2024, meniny má
16. augusta 2021

Dnes začína platiť nový COVID automat. Aké opatrenia vchádzajú do platnosti?

Dnes začína platiť nový COVID automat. Aké opatrenia vchádzajú do platnosti?
Zdroj: tvnoviny.sk/regionyzoznam.sk
reklama

Nový COVID automat bude fungovať na regionálnom princípe, pričom sa bude prihliadať aj na zaočkovanosť obyvateľstva v danom regióne. Okresy, ktoré majú vyššiu mieru zaočkovanosti, nemusia vstúpiť do čiernej farby.

9 okresov je v oranžovej fáze

Od dnešného pondelka 16. augusta platí pre Slovensko nový COVID automat. Kvôli zhoršujúcej sa epidemiologickej situácii bude až 9 okresov vo fáze ostražitosti. Sú to Košice I-IV, Košice okolie, Gelnica, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa a Poprad. Zvyšné okresy Slovenska zostávajú v zelenej farbe, čiže vo fáze monitoringu.

Vyhlášky sa budú aplikovať na regionálnom princípe a tento nový automat vznikol hlavne preto, aby sa nemuseli zavádzať celoslovenské opatrenia. Čaká nás aj jedna novinka a tou je, že sa prihliada na zaočkovanosť jednotlivých okresov Slovenska. Okresy, ktoré majú vysokú mieru zaočkovanosti, nebudú musieť prejsť do čiernej fázy.

Dôležitou informáciou je aj to, že ukazovateľ zaočkovanosti bude prihliadať len na plnú zaočkovanosť u rizikovej skupiny – ľudí nad 50 rokov. Ako píše portál startitup.sk, každý okres sa teda bude posúvať o jeden stupeň covidového automatu nižšie za každých 10 % zaočkovaného obyvateľstva.

reklama

Ľudia sú povinní nosiť v interiéri rúško

Aj v zelených okresoch zostáva naďalej povinnosť nosiť rúško v interiéri.  Na hromadných podujatiach dokonca aj v exteriéri a rovnaké opatrenie platí aj pre okresy v oranžovej fáze. Čo sa týka MHD alebo taxíkov, stále je povinnosť mať respirátor alebo rúško.

Na Slovensku sú momentálne tri „skupiny“: len pre plne zaočkovaných, pre tzv. skupinu OTP (očkovaní, testovaní, po prekonaní ochorenia) alebo v režime „základ“, čiže pre všetkých bez rozdielu.

Hromadné podujatia

V zelenej aj v oranžovej fáze sú kompletne zaočkované osoby bez limitu. Obmedzenia nastávajú až pri OTP – očkovaných, testovaných, prekonaných nie viac ako 180 dní.

V zelenom okrese môže byť na hromadnom podujatí maximálne 5 000 ľudí v exteriéri a 2 500 v interiéri. V oranžovej fáze je pre OTP povolená kapacita v exteriéri maximálne do 1 000 ľudí, v interiéri do 500 ľudí.

Ak sa okres dostane do čiernej fázy, hromadné podujatia sú pre ľudí bez platného covid pasu, samozrejme, zakázané.

Oslavy a svadby

Do samostatnej kategórie patria svadby, kary, oslavy či rôzne večierky. Pre kompletne zaočkovaných v zelenej fáze platí, že sa bude môcť naraz zísť 400 ľudí v interiéri a 800 v exteriéri, avšak je povinné mať zoznam všetkých účastníkov. Platí to aj na prevádzky verejného stravovania.

Oranžová fáza okresu takisto povoľuje určitú kapacitu, ide však „len“ o 100 osôb v interiéri a 200 v exteriéri. Rovnako ako pri zelenej fáze je povinný zoznam účastníkov.

Čo sa týka OTP (očkovaní, testovaní, po prekonaní ochorenia), tak v zelených okresoch môže byť na vysoko rizikových aktivitách, akými sú svadby, oslavy a večierky, maximálne 200 osôb v interiéri a 400 v exteriéri. V prípade OTP bude v oranžovej farbe v interiéri povolených najviac 50 hostí, v exteriéri 100.

Ako ďalej informuje portál startitup.sk, v prípade väčšiny verejných služieb alebo bohoslužieb nebudú pri plnej zaočkovanosti návštevníkov platiť žiadne kapacitné obmedzenia. A to sa týka nielen zelených, ale aj oranžových okresov. Prísnejšie opatrenia platia pre skupinu OTP. Nie však také, aké by platili v čiernych okresoch.

zdroj: korona.gov.sk

Fitness a reštaurácie

Neobmedzený prístup do fitness centier budú mať v zelenej aj v oranžovej fáze kompletne zaočkovaní. OTP skupina má obmedzenie v počte osôb už aj v zelenej fáze okresu. Tých môže byť v miestnosti naraz len 50 alebo sa musí dohliadnuť na dodržanie minimálne 15 m² na jednu osobu. V oranžovej fáze je tento počet obmedzený na 20 ľudí.

Aj pri reštauráciách si budú musieť majitelia zvoliť, akú skupinu ľudí pustia do svojho podniku. Zodpovedný vedúci reštaurácie či podniku bude musieť buď od hostí vyžadovať doklad o zaočkovaní, alebo doklad o negatívnom teste či doklad o prekonaní ochorenia COVID-19. Má však na výber aj tretiu možnosť, a tou je to, že dnu môže pustiť kohokoľvek bez ohľadu na to, či zaočkovaný je, alebo nie je.

Dôležité je podotknúť, že v zelených okresoch sa zaočkovaní hostia môžu stretávať v reštauráciách bez akýchkoľvek obmedzení. V oranžových okresoch však môžu pri jednom stole byť maximálne štyri osoby v interiéri. Medzi stolmi musia byť dodržané dvojmetrové rozostupy. Pre OTP skupinu platia rovnaké pravidlá, avšak ľudia bez covid preukazov majú v oranžových okresoch povolené sedieť len na terase.

Kultúrne podujatia

Tanečné zábavy, plesy, jarmoky a podobné spoločenské podujatia sa budú naďalej riadiť všeobecnou úpravou hromadných podujatí.

V III. stupni ohrozenia, teda v čiernej fáze, sú povolené len podujatia pre kompletne zaočkovaných s kapacitou návštevníkov v interiéri či exteriéri maximálne do 100 ľudí. Zmena nastáva tu – podujatia pre osoby, ktoré sú očkované, testované alebo ochorenie COVID-19 prekonali za ostatných 180 dní (OTP), sú zakázané.

Od bordovej fázy sú podujatia pre zaočkovaných bez limitu a povoľujú sa aj podujatia pre OTP. V tomto II. stupni ohrozenia sa môžu konať podujatia iba na sedenie. Kapacita však môže byť zaplnená na 50 percent s tým, že v interiéri sa môže nachádzať len maximálne 150 a v exteriéri 200 ľudí.

Podporte článok zdieľaním.

Zdroje: korona.gov.sk, startitup.sk
Zdieľať na Facebooku