28.04.2024, meniny má
25. augusta 2021

Deň obce v Dolnej Strede vykúzli už túto sobotu skvelú atmosféru. Užite si varenie gulášu, atrakcie pre deti či hudobné vystúpenie

Deň obce v Dolnej Strede vykúzli už túto sobotu skvelú atmosféru. Užite si varenie gulášu, atrakcie pre deti či hudobné vystúpenie
Zdroj: FB Anton Polák - Naša Dolná Streda/dolnastreda.sk/FB Hudobná skupina UNI SONG
reklama

Susedná obec, ktorá sa môže pýšiť bohatými dejinami a nádherným centrom, si už túto sobotu 28. augusta 2021 pripomenie výročie prvej písomnej zmienky na podujatí Deň obce. Reč je o Dolnej Strede, kde nájdete napríklad aj impozantný Kostol sv. Jakuba, o ktorom sa dozviete viac v našom predchádzajúcom článku.

Deň obce bude prebiehať na ihrisku ŠK Dolná Streda, kde sa už tradične môžete tešiť aj na 15. ročník obľúbenej súťaže vo varení gulášu. Registrácia súťažných družstiev odštartuje o 13.00 hod. Aký program si pre občanov pripravil starosta a obecné zastupiteľstvo?

Zábava aj pre najmenších

O 15.00 hod. si na ihrisku zmerajú sily vo futbalovom turnaji tímy – starí páni Zemianske Kostoľany, starí páni Abrahám a starí páni Kikinda. Podávanie spomínaného gulášu, ktorý si budete môcť vychutnať z kotlíka OZ Turisti z Dolnej Stredy, sa začne o 17.00 hod.

Nasledovať bude vyhodnotenie súťaže, po ktorom sa o 19.00 hod. rozhorí veľká vatra na opekanie špekáčikov pre deti. O 20.00 hod. ihrisko rozozvučí hudobná skupina UNI SONG zo Serede, ktorá pravidelne prináša dobrú náladu na okolitých akciách už niekoľko rokov.

reklama

Zdroj: dolnastreda.sk

Okrem hlavného programu si organizátori pre občanov pripravili aj výstavu prekrásnych naleštených veteránov z Dolnej Stredy a Serede. V prestávkach futbalového turnaja si budete môcť pozrieť ukážky kynologického klubu Dolná Streda.

Deti okrem štvornohých priateľov určite poteší aj malý kolotoč, ktorý bude bezplatne, skákacie hrady a penová show, ktoré nesmú chýbať na žiadnom Dni obce.

Niečo z histórie obce

Vedeli ste o tom, že Dolná Streda sa v prvej písomnej zmienke spomína ako Zeredahel? Je to uvedené v listine z 28. augusta 1283, keď uhorský kráľ Ladislav IV. daroval ostrihomskému arcibiskupstvu územie susediacej osady Únovce. Názov obce však vznikol podľa trhov, ktoré sa konali v strede týždňa, v stredu.

História obce však podľa archeologických nálezov siaha do obdobia pred naším letopočtom, čoho dôkazom je i soška, tzv. Venuša z Dolnej Stredy.

Vznik a rozvoj Dolnej Stredy súvisel aj s významnou polohou na križovatke dvoch historických ciest. Jedna smerovala z Moravy cez Trnavu a Šintavu do Ostrihomu, druhá viedla severojužným smerom údolia Váhu.

Obec sa spomína aj ako významné poľnohospodárske sídlo patriace Trnavskému panstvu ostrihomského arcibiskupstva. Rozvíjali sa tu remeslá, ako pletenie košov, plotov, tkáčske remeslá, lisovne konopného oleja a koželužna. Rozvoj obce ovplyvňoval rybolov a pltníctvo.

Páčil sa vám článok? Podporte ho zdieľaním.

Zdroje: dolnastreda.sk, fara.dolnastreda.sk
Zdieľať na Facebooku