28.04.2024, meniny má
8. októbra 2021

Kaštieľ vo Voderadoch prechádza rozsiahlou rekonštrukciou. Kedy si návštevníci budú môcť pozrieť jeho nádherný vnútrajšok?

Kaštieľ vo Voderadoch prechádza rozsiahlou rekonštrukciou. Kedy si návštevníci budú môcť pozrieť jeho nádherný vnútrajšok?
Zdroj: kastielvoderady.sk/FB Kaštieľ Voderady
reklama

V obci Voderady, ktorá je od Serede vzdialená približne dvadsať kilometrov, nájdete úchvatnú historickú pamiatku – kaštieľ Voderady. Zaujímavosťou je, že ide o najstaršiu budovu v obci, no ani v súčasnosti nie je známe, kto a kedy ju postavil.

Osud kaštieľa bol po roku 2005 žalostný, nakoľko začal po presťahovaní miestnej školy chátrať. Nakoniec ho odkúpila spoločnosť Bohdal s.r.o., ktorá sa ho od roku 2017 snaží zachrániť rozsiahlou rekonštrukciou. Financuje ju samotná spoločnosť s pomocou Grantov EHP a Nórska.

Návštevníci sa už teraz tešia na ďalšie prehliadky

V súčasnosti prebieha druhá fáza, ktorej cieľom je prispôsobenie budovy na celoročnú prevádzku. V sobotu 4. septembra 2021 si majitelia pre verejnosť pripravili prvý Deň otvorených dverí, ktorý prilákal mnoho zvedavých návštevníkov. Obyvateľom sa tak sprístupnili neskutočne nádherné miestnosti, ktoré boli doposiaľ schované za dverami.

„Ja osobne sa najviac teším z toho, že zachránime kus histórie Slovenska a že tu zanecháme odkaz našej minulosti pre budúce generácie. Hlavne, že objekt, ktorý tu máme, nadobudne zmysluplný účel,“ povedala pre Mestskú televíziu Trnava starostka obce Voderady Anita Gajarská.

reklama

Zdroj: FB Kaštieľ Voderady

Jednou zo sprístupnených miestností bol aj čínsky salónik, v ktorom sa podarilo zachovať pôvodné tapety. „V rámci rekonštrukcie plánujeme zrekonštruovať vnútorné priestory kaštieľa, umelú jaskyňu – grottu v parku a vybudovať oranžériu.“

Rekonštrukcia kaštieľa je financovaná z vlastných financií a prostredníctvom projektu Obnova kaštieľa rodiny Zichy vo Voderadoch, ktorý získal grant z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska v sume 563 462 eur prostredníctvom Grantov EHP. Na spolufinancovaní sa podieľa aj Slovenská republika, ktorá prináša 15 percent z prostriedkov štátneho rozpočtu.

Zmenami neprejde len samotná historická budova, ale aj park, ktorý je stále otvorený pre verejnosť. Návštevníci sa môžu tešiť na náučný chodníček, odpočinkové zóny pre seniorov, hravé zóny pre deti a mládež, romantické kvetinové zákutia a ďalšie pripravované prekvapenia.

Kedy otvorí svoje brány?

Z renovácie sa tešia najmä miestni obyvatelia, ktorí sa už nevedia dočkať dňa jej dokončenia. Kaštieľ bude následne slúžiť na oddychové, vzdelávacie a spoločenské aktivity. Verejnosti by mal byť v prípade hladkého priebehu sprístupnený už na budúci rok.

„Sme vám nesmierne vďační za správy a maily, ktoré nám denne posielate a vyjadrujete nám podporu. Vaše slová, záujem a čas si veľmi vážime a pre nás sú dôkazom toho, že sme sa vydali tým správnym smerom,“ napísali vlastníci v statuse.

Pre najnovšie informácie ohľadne rekonštrukcie a pripravovaných udalostí nezabudnite sledovať oficiálny Facebook Kaštieľa Voderady.

Zdroj: FB Kaštieľ Voderady

Zdroj: FB Kaštieľ Voderady

Zdroj: FB Kaštieľ Voderady

Zdroj: kastielvoderady.sk

Zdroj: kastielvoderady.sk

Zdroj: kastielvoderady.sk

Páčil sa vám článok? Podporte ho zdieľaním.

Zdroje: FB Kaštieľ Voderady, kastielvoderady.sk, FB Mestská televízia Trnava
Zdieľať na Facebooku