28.04.2024, meniny má
22. februára 2022

Hlasovanie v projekte výsadby lipovej aleje pri Čepeňskom ramene bolo ukončené. Čo bude ďalej s lipovou alejou?

Hlasovanie v projekte výsadby lipovej aleje pri Čepeňskom ramene bolo ukončené. Čo bude ďalej s lipovou alejou?
Zdroj: peterdedik.sk/RSVS J. Fándlyho
reklama

Aktuálny 16. ročník grantového programu Zelené oázy sa zameriava na výsadbu stromoradí a alejí, ktoré prepájajú miesta a lokality, lemujú cesty vedúce k rekreačným areálom a turisticky zaujímavým miestam v blízkosti miest a obcí.

V programe Zelené oázy súťažilo aj naše mesto. Seredský spolok včelárov Slovenska J. Fándlyho prihlásil svoj projekt zameraný na výsadbu lipovej aleje pri Čepeňskom ramene do programu Zelené oázy 2022. Projekt bol úspešný a postúpil do hlasovania verejnosti.

Cieľ projektu

Zámerom projektu je pokračovať s výsadbou lipovej aleje tak, aby lemovala celú príjazdovú cestu k Čepeňskému ramenu a pokračovala pozdĺž násypu, ktorý je využívaný na cykloturistiku a vychádzky. Ďalej je v pláne osadiť lavičku a informačnú tabuľu so včelárskou tematikou.

Veríme, že táto oblasť bude ešte atraktívnejšia a aktívny oddych všetkých návštevníkov v prírode príjemnejší vďaka lipovému stromoradiu, ktoré na cestičke vedúcej k Čepeňskému ramenu pribudlo počas posledných jesenných dní.

reklama

O výsadbu stromoradia sa minulý rok pričinili členovia Seredského spolku včelárov Slovenska J. Fándlyho s aktívnou podporou a osobnou účasťou jedného zo spoluvlastníkov urbariátu p. Bardiovského. Nižšie na fotkách môžete vidieť, ako prebiehala výsadba lipovej aleje minulý rok.

O projekte rozhodovala porota aj verejnosť

Organizácie, centrá, mestá alebo obce mohli svoje projekty prihlasovať do 17. januára 2022, pričom hlasovať bolo možné do 21. februára 2022. Od počtu hlasov závisela výška finačnej podpory, a teda aj rozsah realizácie projektu.

Lipová alej pri Čepeňskom ramene získala 649 hlasov. O ôsmich projektoch rozhodovali hlasy verejnosti na portáli www.oazy.sk, pričom každý z vybraných projektov získal minimálnu čiastku podpory 1 000 eur a hlasy verejnosti mohli rozhodnúť o proporčnom navyšovaní rozpočtu na realizáciu projektov.

Čo bude ďalej s lipovou alejou?

Podľa slov členky RSVS J. Fándlyho Mgr. Karin Kapustovej je predpoklad v apríli opatriť vysadené stromy zavlažovacími vakmi a na jeseň ďalej pokračovať s výsadbou. Projekt výsadby lipovej aleje bol podporený sumou 2074 €, ktoré budú určené na pokračovanie výsadby. “Všetkým hlasujúcim a podporovateľom zo srdca ďakujeme,” doplnila Mgr. Kapustová.

O postupných aktivitách v rámci realizácie tohto projektu vás budeme priebežne informovať.

Zdroj: oazy.sk

Zdroj: RSVS J. Fándlyho

Podporte článok zdieľaním.

Zdroje: oazy.sk
Zdieľať na Facebooku