29.04.2024, meniny má
11. apríla 2022

Stromy v Zámockom parku dostali arboristický štítok. Náš park je jedným z mála na Slovensku, kde takéto informácie nájdete

Stromy v Zámockom parku dostali arboristický štítok. Náš park je jedným z mála na Slovensku, kde takéto informácie nájdete
Zdroj: seredsity.sk
reklama

Stromy sú považované za pľúca celého ekosystému. Je všeobecne známe, že môžu výrazne dopomôcť hlavne k úbytku znečistenia ovzdušia. Rozhodujúcim faktorom je okrem množstva stromov aj štruktúra a povrch ich listov.

Zbytočné odstraňovanie drevín aj okrasných rastlín v mestách má za následok výraznú mieru znečistenia ovzdušia. Príroda v moderných mestách však v posledných rokoch dostáva opäť zelenú. O stromy sa starajú arboristi v celom našom meste, hlavne však v Zámockom parku, ktorý má štvrtý stupeň ochrany. Proces revitalizácie stromov v Seredi sa nielen z ekologického hľadiska javí naozaj prospešným.

Stromy dostali štítok

Minulý rok si Sereď nechala vypracovať projekt Revitalizácie Zámockého parku v Seredi – Sadové úpravy. Minulý týždeň dostali naše zámocké stromy svoj originálny arboristický štítok, na základe dokumentácie tohto projektu. Zaujímavosťou je, že náš Zámocký historický park so štvrtým stupňom ochrany je pritom jedným z mála na Slovensku, kde takéto informácie nájdete.

„Krajinný architekt v uvedenom dokumente pomenoval vek, druh, vitalitu a sadovnícku hodnotu každého stromu. Takéto odborné hodnotenie stromov má svoj význam pri plánovaní ďalšej starostlivosti o park a identifikáciu jedincov v teréne. Nové štítky s evidenčnými číslami podľa tejto dokumentácie sú informáciou najmä pre odbornú verejnosť.

reklama

Arboristi vedia podľa týchto dostupných informácií lepšie a efektívnejšie vyhľadať v databáze konkrétny strom a vedia, aké práce a kedy na ňom boli vykonané a aké ešte môžu byť plánované,“ upresnila Zuzana Slahučková pre Seredské novinky.

zdroj: Zuzana Slahučková

Arboristi v Seredi pilne pracujú

Profesionálni stromolezci a arboristi ošetrujú stromy len na objednávku mesta a podľa vypracovaných projektov. Počas roka 2021 zabezpečili potrebné prístrojové vyšetrenie šiestich vybraných stromov v Zámockom parku. Okrem iného nainštalovali bezpečnostné väzby do korún týchto stromov.

Spolu však počas roka 2021 ošetrili asi 300 stromov v celej Seredi. Podľa informácií však napríklad takéto štítkovanie stromov, aké u nás prebehlo minulý týždeň, zatiaľ nie je na Slovensku bežnou praxou.

O stromoch sa budete môcť dozvedieť informácie aj vy

Ďalej nasleduje spárovanie čísiel štítkov, ktoré priradil krajinný architekt pri tvorbe projektovej dokumentácie s číslami stromov. S týmito číslami budú naše zámocké stromy zaevidované na stránke stromypodkontrolou.cz. Takto sa o konkrétnych stromoch Zámockého parku, ktoré majú štítky, dozviete naozaj komplexné informácie na jednom webe.

zdroj: seredsity.sk

zdroj: seredsity.sk

zdroj: seredsity.sk

zdroj: seredsity.sk

Páčil sa vám článok? Podporte ho zdieľaním.

Zdroje: seredsity.sk, seredskenovinky.sk
Zdieľať na Facebooku