27.04.2024, meniny má
22. novembra 2022

Vinohradnícky a vinársky spolok v Šintave pozýva na Katarínsku degustáciu. Milovníci všetkých druhov vín si prídu na svoje

Vinohradnícky a vinársky spolok v Šintave pozýva na Katarínsku degustáciu. Milovníci všetkých druhov vín si prídu na svoje
Zdroje: Vinohradnícky a vinársky spolok v Šintave/freepik.com
reklama

Obec Šintava je veľmi úzko spätá s vinárstvom a vinohradníctvom už od stredoveku. V roku 1221 sa vo Varadínskom registri spomínajú vinohradníci, ktorí bývali na Šintavskom hrade.

Šintava patrí do Nitrianskej vinohradníckej oblasti a má aj svoj Šintavský vinohradnícky rajón, do ktorého patrí 17 obcí. Vinárstvo tu má preto veľmi dlhú tradíciu a vína od miestnych vinárov sa každoročne úspešne umiestňujú na rôznych vinárskych súťažiach a degustáciách, ktoré vyhodnocuje odborná porota.

Členovia Vinohradníckeho a vinárskeho spolku v Šintave prinesú každoročne zo súťaží zlaté i strieborné medaily. Paradoxom je, že ide „len“ o malovinárov a ich vína dokážu predbehnúť v počte bodov aj renomované a slávne značky vín, ktoré ľudia často poznajú z obchodných reťazcov či reklám.

reklama

Oslava vína

Vinohradnícky a vinársky spolok v Šintave sa rozhodol usporiadať ochutnávku mladých vín. Spolu bude v ponuke 34 vín od všetkých členov spolku. Pôjde iba o mladé vína, teda ročník 2022.

Katarínska ochutnávka šintavských mladých vín sa bude konať v sobotu 26. novembra 2022 od 15.00 do 20.00 hod. vo dvore Obecného úradu v Šintave a v priestore historickej pivnice pod zasadacou miestnosťou OÚ Šintava.

„Takýchto pivníc sa v okolí zachovalo len pár. Pokiaľ vieme, v Šintave sú takéto len štyri. Táto pivnica, v ktorej máme my ako spolok sídlo, je z 18. storočia. História tohto priestoru a miesta je však ďaleko staršia. Nachádza sa v centre bývalého hradiska, respektíve archeologicky doloženého rímskeho osídlenia. Pivnica bola roky nevyužívaná. Preto sme sa my, členovia spolku, dali do práce a pivnicu sme dali do stavu muzeálneho/prezentačného,“ vysvetlil pre naše médium člen spolku.

Vstupné na ochunávku bude symbolické vo výške 5 eur, ide len o príspevok na chod činnosti občianskeho združenia spolku. V cene vstupného (príspevku) je sklenený degustačný pohár, občerstvenie a možnosť degustovať akýkoľvek počet vystavovaných vín.

Každý návštevník dostane vínnu kartu – katalóg vín. Na nej bude ku konkrétnej vzorke vína meno a telefónny kontakt na člena spolku. V prípade záujmu o odber vína mimo dňa ochutnávky tak môžete kontaktovať priamo vinára.

FB Vinohradnícky a vinársky spolok Šintava

Zdroje: Vinohradnícky a vinársky spolok v Šintave, seredsity.sk
Zdieľať na Facebooku