28.04.2024, meniny má
14. novembra 2022

Do slovenských kalendárov pribudnú dva nové pamätné dni. Budú však pracovné

Do slovenských kalendárov pribudnú dva nové pamätné dni. Budú však pracovné
Zdroj: pexels.com
reklama

Aktuálne sa v našom kalendári nachádza 20 pamätných dní, ktoré sú normálnými pracovnými dňami. Okrem toho máme ešte 10 dní pracovného pokoja a šesť štátnych sviatkov.

Od budúceho roka sa však do slovenských kalendárov zapíšu hneď dva nové pamätné dni. Je to výsledok dvoch nových noviel zákona schválených poslancami NR SR.

Pamätný deň pre obete pandémie

Novým pamätným dňom sa stane 6. marec, ktorý bude uvádzaný ako Deň obetí pandémie COVID-19. Práve 6. marec symbolizuje deň, kedy bol na Slovensku prvý raz zaznamenaný pozitívny prípad ochorenia COVID-19.

Predkladatelia novely zákona informovali o tom, že pozostalí obetí pandémie na Slovensku sa spojili do občianskeho združenia Skutočné obete. Ich snahou bolo pripomenúť si pamiatku svojich blízkych aj iniciatívou za schválenie Dňa obetí pandémie.

reklama

Podľa zakladateľov občianskeho združenia by sa nemalo zabudnúť na pandemické obdobie, ktoré nás výrazne všetkých zasiahlo.

Problematika nebezpečného správania detí

Na 22. septembra bude pripadať Deň boja proti nenávistným prejavom na deťoch. Týmto sa má docieliť zvýšenie povedomia o rizikovom správaní žiakov a študentov.

Aj to je dôvodom, prečo tento deň pripadol zrovna na mesiac september, keďže ten sa spája s novým školským rokom. Školy by sa mali tejto problematike aktívne venovať hneď v úvode školského roka, hoci vieme, aké sú hlavne začiatky návratu detí do lavíc náročné.

Zdroj: vlada.gov.sk

Zdroje: vlada.gov.sk, trend.sk, bratislava.zoznam.sk
Zdieľať na Facebooku