28.04.2024, meniny má
16. novembra 2022

Nová kniha Štefana Mikuša zachytáva osudy pôvodných presídlencov z Dolnej zeme. Jej prezentácia sa uskutočnila v Dennom centre pre seniorov v Seredi

Nová kniha Štefana Mikuša zachytáva osudy pôvodných presídlencov z Dolnej zeme. Jej prezentácia sa uskutočnila v Dennom centre pre seniorov v Seredi
Zdroje: sme.sk/pitvaros.sk
reklama

Spisovateľ Štefan Mikuš uvádza na svet novú publikáciu s názvom Podaná ruka v 1947, ktorá mapuje históriu presídlenia Slovákov z Dolnej zeme do Sládkovičova. Táto udalosť oslavuje tento rok svoje 75. výročie.

Prezentácia zaujímavej historickej publikácie sa uskutočnila v Dennom centre seniorov v Seredi vo štvrtok 17. novembra 2022 o 14.00 hod. Okrem toho bol pre návštevníkov pripravený aj kultúrny program.

Knihu v Dennom centre pre seniorov prezentoval autor z ľudu Štefan Mikuš, ako aj editorka a typografka Eva Sudová. Súčasťou programu bolo taktiež vystúpenie Soňe Gogovej a Anny Pokornej zo Súboru malých javiskových foriem pri MO MS v Sládkovičove.

Zaznamenáva osudy presídlencov Sládkovičova

Štefan Mikuš sa téme presídlenia venuje už niekoľko rokov. Výsledkom jeho záujmu bola aj prvá publikácia s názvom Pitvarošské nárečie z roku 2020. V nej sa mu s pomocou presídlencov a ich potomkov podarilo zmapovať krásne nárečie, ktoré si Pitvarošania z Dolnej zeme ochraňovali po celé stáročia.

reklama

Jeho najnovšia publikácia Podaná ruka v 1947 popisuje osudy presídlencov, ktorí v tomto roku prišli do Sládkovičova/Diószegu. Svoj historický výskum rozšíril aj o osudy všetkých obyvateľov hlavnej ulice.

Jeho kniha teda popisuje domy a hlavne ich obyvateľov, ktorí tu žili v období pred, počas i po II. svetovej vojne. Dôraz je kladený najmä na rok 1947, kedy sa do obce presídlili Pitvarošania.

Zdroj: pitvaros.sk

Spoznajte toto obdobie aj prostredníctvom fotografií

Autor v knihe zaznamenal osudy pôvodných obyvateľov, depotrovaných Židov, vysídlených Nemcov i Maďarov a, samozrejme, Slovákov z Dolnej zeme. Informácie získal z archívnych dokumentov, matriky, no najmä z osobných spomienok mnohých obyvateľov a celých rodín.

Ich príbehy vám na tvári vyčaria úsmev, no taktiež privedú smútok. Kniha je doplnená aj o takmer dvesto historických fotografií. Priblížia vám nielen historický vzhľad hlavnej ulice, ale aj mnohých jej obyvateľov a zaujímavé udalosti.

Pôvodný presídlenci sa stávajú raritou

Podľa editorky publikácie Evy Sudovej, vystihuje celú myšlienku knihy najlepšie práve táto citácia autora, ktorá hovorí o potrebe vážiť si pôvodných presídlencov.

„Žijeme tu spolu už 75 rokov a chceme tu žiť aj naďalej bez konfliktov a nenávisti, v mieri a v zhode, všetci spolu. Pôvodných presídlencov je už veľmi málo. O to viacej by sme si ich mali ctiť, lebo s našimi rodičmi, starými rodičmi a niektorými dokonca i prarodičmi prežívali osudy svojej mladosti tam, v mieste svojho rodiska.

Buďme vďační tým, ktorí nám napíšu nejaký článok do novín, časopisov či na internet, pripravia reláciu v rozhlase či televízii a najmä tým, ktorí z času na čas zorganizujú stretnutie dolnozemských Slovákov,“ napísal Mikuš vo svojej knihe.

Zdroj: pitvaros.sk

Zdroje: seredskenovinky.sk, sk.wikipedia.org, pitvaros.sk/Eva Sudová - editor
Zdieľať na Facebooku