28.04.2024, meniny má
9. januára 2023

Martin Korčok z Múzea holokaustu v Seredi je nominovaný na ocenenie Krištáľové krídlo v kategórii filantropia

Martin Korčok z Múzea holokaustu v Seredi je nominovaný na ocenenie Krištáľové krídlo v kategórii filantropia
Zdroje: FB Martin Korčok/kristalovekridlo.sk
reklama

Ocenenie Krištáľové krídlo sa každoročne udeľuje rôznym významným osobnostiam na Slovensku, ktoré dosiahli mimoriadny úspech vo viacerých odvetviach spoločenského, kultúrneho, hospodárskeho aj verejného života.

Hlavnou myšlienkou je objavovanie a vyzdvihnutie jedinečných ľudí a ich profesionálnych výkonov, ktoré si zaslúžia obdiv a úctu. Tento rok sa do nominácie na toto jedinečné ocenenie v kategórii filantropia dostal vedúci Múzea holokaustu v Seredi Martin Korčok.

Martin Korčok – aktívny v múzeu aj vo verejných diskusiách

PhDr. Martin Korčok, PhD. sa narodil v roku 1979. Vyštudoval etnológiu a mimoeurópske štúdiá na Filozofickej fakulte Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave.

Okrem uplatňovania ľudských práv a témy holokaustu sa venuje aj výskumu, písaniu scenárov pre vzdelávacie filmy, prednáškovej činnosti a príprave metodických materiálov pre pedagógov.

reklama

Martin Korčok sa tiež aktívne zúčastňuje diskusií o aktuálnych témach verejného diskurzu, ktoré súvisia s prejavmi extrémizmu, xenofóbie a netolerancie. Predchádzanie týmto nenávistným prejavom je podľa neho možné vďaka kvalitnému vzdelaniu, sprístupňovaniu faktov aj zvyšovaním informovanosti.

„Po vyhlásení nominácií na Krištáľové krídlo sa mi dostalo veľkej podpory od mnohých z Vás, za čom som všetkým vďačný. Osobitne chcem poďakovať za podporu mestu Sereď,“ napísal nedávno Martin Korčok na svojom facebookovom profile.

Pod jeho vedením sa SNM – Múzeum židovskej kultúry – Múzeum holokaustu v Seredi stalo jedným z najväčších vzdelávacích centier v oblasti ľudských práv, boja proti rasizmu, antisemitizmu a xenofóbii na Slovensku.

Zdroj: FB Martin Korčok

O ocenení Krištáľové krídlo

Ocenenie Krištáľové krídlo sa udeľuje už od roku 1997. Odvtedy sa stalo rešpektovaným uznaním, ktoré odráža najvyššiu odbornosť oceneného laureáta. Cena Krištáľové krídlo nie je anketa – o finálnych nomináciách totiž rozhoduje odborná porota.

„Prestíž Krištáľového krídla je založená na prestíži porotcov, ktorí patria medzi výnimočné osobnosti rôznych oblastí života na Slovensku,“ opisujú tvorcovia na oficiálnej stránke Krištáľového krídla.

Ocenenie sa udeľuje v kategóriách filantropia, hospodárstvo, publicistika a literatúra, divadlo a audiovizuálne umenie, výtvarné umenie, hudba, šport, medicína a veda, inovácie a startupy a mimoriadna cena za celoživotné dielo, mimoriadny úspech v zahraničí či iný významný počin.

Slávnostné udeľovanie cien Krištáľové krídlo za rok 2022 sa bude konať v sobotu 4. marca 2023. Diváci ho budú môcť pozrieť v priamom prenose na RTVS 1 so začiatkom o 20.30 hod.

Zdroj: kristalovekridlo.sk

Zdroj: kristalovekridlo.sk

Zdroj: kristalovekridlo.sk

Zdroje: kristalovekridlo.sk, FB Martin Korčok, FB Múzeum holokaustu v Seredi, FB Krištáľové krídlo, seredsity.sk
Zdieľať na Facebooku