27.04.2024, meniny má
22. marca 2023

V Trnave budujú sídliskovú komunitnú záhradu. Pestovať sa dá aj pod činžiakom, hľadajú sa prví záhradkári

V Trnave budujú sídliskovú komunitnú záhradu. Pestovať sa dá aj pod činžiakom, hľadajú sa prví záhradkári
Zdroje: Trnavské rádio/unsplash.com
reklama

Komunitné záhrady sú v súčasnosti, hneď po balkónoch a predzáhradkách, druhou najrozšírenejšou možnosťou pestovania ovocia a zeleniny priamo v meste.  Súčasťou revitalizácie rozsiahleho sídliskového priestoru Agátka v Trnave je aj vznik komunitnej záhrady medzi bytovými domami na Ulici Vladimíra Clementisa.

Mesto Trnava ponúka obyvateľom tejto ulice a blízkeho okolia dvanásť vyšších a osem nižších záhonov na pestovanie vlastnej zeleniny, byliniek alebo kvetov. Ako informovala trnavská radnica, budúci pestovatelia sa môžu prihlásiť do konca marca. Informácie prinieslo Trnavské rádio.

Komunitná záhrada v Trnave

Okrem možností vypestovať si vlastnú zeleninu, ovocie, bylinky alebo kvety poskytne nová komunitná záhrada v Trnave aj priestor pre rôzne aktivity. Obyvatelia si môžu posedieť, zrelaxovať sa v hojdacej sieti alebo pripraviť piknik. Jej súčasťou sú piknikové stoly a lavičky, k dispozícii budú dve fontánky s pitnou vodou a privedená je aj úžitková voda na polievanie.

Ak by bolo viac záujemcov o pestovanie v tejto komunitnej záhrade, budú uprednostnení tí, ktorí bývajú čo najbližšie. Mesto okrem budúcich záhradkárov hľadá aj dobrovoľníka, ktorý by mal na starosti manažovanie tohto priestoru a komunikoval by potrebné záležitosti s mestským úradom.

reklama

Komunitná záhrada je oplotená a bude otvorená podľa vopred určených hodín. Záujemcovia o záhony dostanú bližšie informácie o spôsobe ich využívania 4. apríla 2023 o 17.00 hod. v Dennom centre pre seniorov na Ulici V. Clementisa 51. Na stretnutí si dohodnú aj pravidlá využívania spoločného priestoru.

Zdroj: Petra Vráblová, mesto Trnava

Zdroje: Trnavské rádio, FB Peter Bročka
Zdieľať na Facebooku